RECENZE: Ondřej Neff, Hvězda mého života

Článek od: Lament - 03.06.2010

Na novou knihu od Neffa čekám vždycky velice netrpělivě. Není pro mě jen studenou a vzdálenou „hvězdou české sci-fi“, kdepak. Je to autor, který stál u počátků mé posedlosti žánrem. Jako jeden z prvních mi ukázal to vzrušení a údiv nad cizími světy, a tak mi pomohl pociťovat totéž i nad vlastním životem. Je to snad známka stárnutí nebo přílišné čtenářské zkušenosti, když se přistihnu, jak doufám, že se s další novou knihou vrátím k té závrati, kterou jsem kdysi prožívala nad neffovkami z 80. let? Myslím, že v tomhle nejsem sama.

RECENZE: Charlaine Harris, KLub mrtvých (Pravá krev 3)

Článek od: Jindra Střelec - 02.06.2010

Středobodem všeho dění se tentokrát naplno stává sama Sookie, které sekunduje její nový a velmi mužný vlkodlačí průvodce. Tím, že je Bill povětšinu času pryč ze scény, ubylo detailně popisovaných milostných scén, ale o to více má autorka prostoru vrtat se své hrdince v hlavě a popravdě musím konstatovat, že tak činí možná až příliš. Opakované a velmi podobné úvahy na téma nevěry nebo Sookiina libida jsou tak jedinou slabší stránkou knihy.

RECENZE: Jim Butcher, Bláznivý úplněk (Harry Dresden 2)

Článek od: Renata Heitelová - 01.06.2010

Jak už název napovídá, druhá kniha o čaroději Harrym Dresdenovi čtenáře zavádí mezi vlkodlaky. Co jsou tihle vlkodlaci zač? A jsou oni ty nejhorší bestie? Harry je sice jediný čaroděj v chicagském telefonním seznamu, ale kšefty mu moc nejdou. V posledních letech pochází většina jeho peněz z funkce konzultanta Oddělení zvláštního vyšetřování, ale po minulém případu černokněžníka spolupráce slábla, a s ní i Harryho příjmy.

RECENZE: Mark Millar a John Romita, Jr., Kick-Ass - Nářez

Článek od: Martin Stručovský - 31.05.2010

Kick-Ass je po všech stránkách přelomový komiks, který s přehledem posílá k šípku své zbývající kolegy. Nenajdeme tu žádné mutanty, kteří vystřelují pavoučí sítě, miliardáře se super hračkami ani návštěvníky z jiných planet, kteří tu naši přijali za svůj domov a snaží se jí chránit pomocí všech svých schopností. Ne. Najdeme tu jen obyčejné lidi, kteří mají k dispozici zbraně. Hodně zbraní. A popřípadě výcvik, díky němuž je neskolí ani rána z automatické pistole.

RECENZE: Jim Butcher, Bouřková fronta (Harry Dresden 1)

Článek od: Anonym - 31.05.2010

Chicago je proslulé svou mafií. Dřív se kšeftovalo hlavně s alkoholem, teď jsou to především drogy. A co dokáže opravdu naštvat mafiánského bosse? Nekalá konkurence. Když začne někdo neznámý dodávat překupníkům drogu zvanou Třetí oko, drogu s prokazatelně magickými účinky, je na čase vyhledat čaroděje. Skutečně dobrého čaroděje. A takový je ve městě jen jeden. Jenže to má háček...

RECENZE: Jaroslav A. Polák, JFK 23 - Apokalypsa

Článek od: Martin Stručovský - 31.05.2010

Hlavní hrdina JFK je stále mimo hru, ale to nezabrání jeho šéfové, aby ho tajně propašovala na další misi s kódovým označením Apokalypsa. Tak se JFK společně se svou parťačkou Andreou de Villefort a mágem Baltazaremdos Santosem vypraví do světa, který je sice ovládán zlovolným a samozvaným diktátorem, ale nenávratně se blíží ke svému konci. A právě v tomhle pekle musí trojice agentů splnit svůj úkol – zachránit onoho tyrana, kterým je samotný Antikrista, jehož schopnosti by chtěl zneužít největší nepřítel Kovářů rovnováhy - hrabě Xaverius Hawk.

RECENZE: Frank Miller, Sin City: Pekelná jízda

Článek od: Matej Vojtko - 30.05.2010

Povedzme si to na rovinu a prestaňme chodiť okolo horúcej kaše: Frank Miller je tak trochu pozér. Snáď to niekedy bolo inak a Frank vtedy písal ako malý boh (napr. oceňovaný Návrat Temného Rytiera, bohužiaľ som nečítal), ale tá doba už (zrejme) minula. Minimálne od roku 2000, kedy komiks Pekelná jazda vznikol, si Miller bohužiaľ neuvedomuje, že jeho vlak už definitívne odišiel.

LITERATURA: Adamovičova antologie Vládcové vesmíru

Článek od: Ivo Fencl - 28.05.2010

Ivo Fencl se opravdu velmi podrobně a poutavě vrhl na neotřelou antologii Ivana Adamoviče Vládcové vesmíru, která po právu poutá pozornost nejenom znalců žánru. Nakladatel v anotaci nepřehání, když tvrdí: "Nejlepší české sci-fi povídky od konce 19. století do 2. světové války." Ostatně o tom se můžete přesvědčit následujícím textem nebo koupí horkého kandidáta na nejlepší antologii i knihu v příštím ročníku cen Akademie SFFH...

KOMIKS: L. Pergaud, M. Gabella a V. Vernay, Knoflíková válka 1: Poklad

Článek od: Tobiáš Smolík - 27.05.2010

"Knoflíková válka" – kniha francouzského spisovatele Louise Pergauda spatřila světlo světa již v roce 1912. Dnes, téměř sto let od prvního vydání, je příběh o klukovských sporech stále populární, a to nejen mezi dětmi. Kromě dvou adaptací filmových (1962, 1994) se nyní kniha dočkala i adaptace komiksové, kterou u nás právě vydává nakladatelství Albatros.

RECENZE: James Silke, Zajatec rohaté přilby (Posel smrti 1)

Článek od: Anonym - 26.05.2010

Každý hrdina, a to nejen literární, má mimo jiné i dobře zapamatovatelné jméno. Každý akční hrdina má své jméno patřičně řízné. Třeba Conan. Každý romantický hrdina má jméno (pokud možno) ladně znějící, například Casanova. Každý humorný hrdina má rovněž odpovídající jméno, což takhle Saturnin.

RECENZE: Dmitry Glukhovsky, Metro 2033

Článek od: Petr Simcik - 26.05.2010

TOPlistTOPlistJako každé ráno beru tašku s knížkou, peněženkou a klíči od kanclu. Přehodím ji přes rameno a vypadnu z domu, cestou mrknu co je nového v trafice. Hmm, ta slečna na novém Maximu ... a sakra. Ujela mi tramvaj. Čekat patnáct minut? Kdepak, kousek je přece Českomoravská, takhle budu v práci ještě dřív. Kdybych nebyl tak líný, chodím tam každý den. Sjíždím po eskalátorech a vyndávám z tašky knížku zabalenou do novinového papíru. Metro 2033 - čtu na první straně, rozhlédnu se. To se hodí, pomyslím si. Přijíždí souprava a já usedám vedle nepříliš vábně vonícího vousáče. Začínám číst.

KOMIKS: Warren Ellis a Darick Robertson, Transmepotropolitan 2: Život je pes

Článek od: Martin Stručovský - 25.05.2010

Kdo je vlastně ten Spider Jerusalem? Pokud jste nečetli předchozí díl s podtitulem Zpátky v ulicích a nebo jste při jeho louskání smažili navíc řízky, pak vězte, že to není skinhead se zálibou v pavoucích a tetováních, ale jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) novinářů vzdálené budoucnosti. Nějaký ten pátek pobýval v exilu, ale opět se vrátil na scénu, aby dělal to, co mu jde nejlíp: odhaloval pravdu pomocí svých sloupků, publikovaných v periodiku Slovo.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze