RECENZE: Ian McDonald, Řeka bohů

Článek od: pagi - 11.07.2010

Ganga, matka řek, prolíná tímto příběhem, který je však hodně vzdálený její jednoduchosti a prosté majestátnosti. Zatímco Ganga je už několik tisíc let - snad až na nějakou tu záplavu a přesun koryta - neměnnou konstantou indického kontinentu, prostředí příběhu je zbrusu nové, mírně postkatastrofické. Vzpoura strojů je od Shelleyové konstantou sci-fi literatury, a tak není divu, že po něm sáhl i tento autor.

RECENZE: Margo Lanaganová, Černá šťáva

Článek od: Slayer - 09.07.2010

Potemnělé pódium osvětlila záře reflektorů. Orchestr spustil slavnostní fanfáry. Za ohlušujících ovací diváků v hledišti přišel ze zákulisí mladý muž. No přišel, spíše přiskákal a vesele spustil: "Vážení a milí diváci - čtenáři. Vítám vás na představení Černá šťáva od autorky Margo Lanaganové.

RECENZE: Joe Hill, Rohy

Článek od: Lament - 08.07.2010

Rohy jsou nekomplikovaným příběhem, který okamžitě vtáhne svou nemilosrdnou upřímností. Už ve svém prvním románu (který u nás vyšel pod titulem Černá krabice), prokázal Hill nadání pro popis temnot duše. Bez mrknutí před námi obnažuje ty nejhorší myšlenky a plány, které občas přepadají každého z nás. Postavy je prezentují před Ignatiovými rohy tak dychtivě, jakoby se chlubily, nebo naopak naprosto lhostejně, jako by to bylo něco zanedbatelného, až z toho běhá mráz po zádech. A vy chtě nechtě musíte myslet na to, kolik lidí kolem vás přemýšlí zrovna o něčem podobném. Není divu, že Ig se svými rohy, přestože se v závěru ocitá na pokraji šílenství, a možná ji i překračuje, je téměř nejlidštější postava v tomto panoptiku, chcete-li pekle.

RECENZE: Robert Holdstock, Avilion

Článek od: Lament - 07.07.2010

Holdstockova próza je jako iniciační sen, drtivě vyžadující naši pozornost a těhotný významy. Zdá se, že nejen věty, ale každé slovo, ba i písmenko působí jako zaklínadlo, které nás uvězňuje do melancholického mytického bezčasí a osudovosti. Jeho úspěch jako autora spočívá zejména v tom, jak se mu podařilo oživit mytický cyklus, čas, který nebyl, nebude, ale stále je, jak evokoval prastará božstva a tato vzývání zakódoval do textů.

RECENZE: Juraj Červenák, Kámen a krev

Článek od: Jan Žlebek - 07.07.2010

Znáte to. Léto, třicet ve stínu, kamárádi někde v tahu nebo na dovolené... Do práce se v tomhle počasí nikomu nechce, zábava veškerá žádná. Letní nuda přichází stejně pravidelně jako podzimní chřipka či jarní únava. A kdo na ni není připraven, toho zchvátí bez milosti. Jenže letos vyvinuly farmaceutické laboratoře Juraje Červenáka lék, jenž by mohl tyto potíže zmírnit či odstranit. Přípravek se jmenuje Kámen a krev a jeho příbalový leták si můžete přečíst dále.

RECENZE: Andy Diggle a Jock, Parchanti 1 - Vsaďte si

Článek od: Tobiáš Smolík - 07.07.2010

Clay, Puma, Jensen, Levák a Čokl, tedy Parchanti, bývali příslušníky tajné jednotky CIA. Dozvěděli se ale víc, než měli, ze zákulisí zmíněné organizace a jejich nadřízení je měli v plánu tiše odstranit. Jenže speciální výcvik a zkušenosti z úspěšných misí udělají své a  Parchantům se podaří vyváznout. Oficiálně jsou po smrti, ve skutečnost pracují na velkolepé pomstě.

RECENZE: Jincy Willetová, Kurz tvůrčího psaní

Článek od: Míla Linc - 06.07.2010

A ptáte se tedy, proč je o této knize řeč a proč zrovna na Sardenu? Kromě toho, že to je příjemná knížka, která se moc dobře čte (možná až na příliš optimistický konec, ale což, Američani…), má co říci začínajícím autorům. Pokud tedy máte spisovatelské touhy a máte rádi příručky o psaní (ano, přiznám se, rád je sbírám a pročítám jednu za druhou, takže tohle jsem si nemohl nechat uniknout), pak by „Kurz tvůrčího psaní“ mezi nimi neměl chybět. A pokud jenom rádi čtete dobré knihy, ani pak neváhejte a spokojeni budete také.

RECENZE: Miroslav Žamboch, Agent JFK 22: Vincent Vega

Článek od: Petr Simcik - 04.07.2010

První, co mě napadlo, když jsem se začetl do Vincenta Vegy bylo: "G. F. Unger se vrátil!" Kdo neví, na co narážím - jde o řadu westernů do kapsy, přesně takhle na mě zapůsobil JFK (bez JFK) 22 označený jako SPECIÁL. Western ze staré školy se vším všudy, tedy hlavně s tím správným chlápkem na jedné straně a padouchem na druhé.

RECENZE: Kim Harrison, Mrtvá čarodějka přichází

Článek od: Martin Stručovský - 03.07.2010

Čarodějové, upíři, vlkodlaci, městská fantasy. To jsou všechno témata, která se dnes těší mezi čtenáři obrovské oblibě. A protože knih o nich není nikdy dost, představuje nám nakladatelství Fantom Print titul Mrtvá čarodějka přichází, který je prvním dílem cyklu Rachel Morganová… 

RECENZE: J. G. Ballard: Hello, Ameriko!

Článek od: Dalmatin - 02.07.2010

J. G. Ballard, jak jej český čtenář zná například z výborné (a zvláštní) povídkové sbírky Mýty blízké budoucnosti (Winston Smith 1994) ... staví osobitý a osobní příběh o cestě, o touze i o pokřiveném vnímání světa.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze