RECENZE: Jack Campbell, Neochvějný

Článek od: Zuzana - 26.01.2010

A teď - kdo je vlastně ten neochvějný hrdina?! Vesmírný křižník stejného jména, plný nedokonale vycvičených vojáků nebo po stu letech z hibernace probuzený voják, ze kterého čas a propaganda vytvořili příkladného hrdinu.

RECENZE: L. J. Smithová, Souboj (Upíří deníky 2)

Článek od: Jindra Střelec - 25.01.2010

Druhá kniha Upířích deníků začíná ve stejnou chvíli, kdy končila kniha první. Elena tak stane tváří v tvář Damonovi, ke kterému jí vážou rozporuplné pocity, i když právě v tomto okamžiku jasně převládá nenávist. Ostatně se jí není co divit, protože správně tuší, že ve zmizení Stefana má prsty právě jeho mnohem mocnější a zkaženější bratr. Hned zpočátku se tak rozbíhá závod o Stefanův „neživot“.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Letní strom - Fionarská tapisérie 1

Článek od: Jindra Střelec - 20.01.2010

Přestože první část trojdílné Fionavarské tapiserie, Letní strom, vyšla už v polovině loňského roku, zaslouží si tato kniha připomenutí minimálně ze dvou důvodů. Za prvé se jednalo o jednu z nejlepších fantasy knih, která se na našem trhu v loňském roce objevila a za druhé figuruje díl druhý, Věčný oheň, v letošním edičním plánu nakladatelství Argo.

RECENZE: Markus Heitz, Stíny nad Ulldartem

Článek od: Michal Pavlič - 06.01.2010

Je to debut. Presne to cítiť z prvého dielu Doby temnoty. Neočakával som Trpaslíkov a predsa som sa nemohol ubrániť miernemu sklamaniu. Dej tvorí Lodrikove vyhýbanie sa intrigám šľachty, ktorej nový guvernér dvakrát nevonia a robia všetko preto, aby ho zniesli z povrchu ulldartského.

RECENZE: Daniel Abraham, Stíny v létě (čtvrtá recenze)

Článek od: Jan Pechanec - 05.01.2010

Stíny v létě Daniela Abrahama. Zní to jako skutečné léto plné příslibů a očekávání, zvlášť když se jedná o další, již třetí, knihu z edice Moderní díla fantasy nakladatelství Laser-books. Daniel Abraham, čerstvý čtyřicátník, knihu napsal v roce 2006 jako první díl tetralogie Kvartet vysoké ceny, což je pouze dalším z, čím dál častějších, důkazů efektivity našich nakladatelů.

RECENZE: Blanka Jirušková, trilogie Kočičí noci

Článek od: Petr Vařák - 04.01.2010

Řečeno slovy jednoho kritika: „Česká fantastika má příliš málo debutů na to, abychom je mohli přehlížet.“ A je to nepochybně pravda. Ať už se vám to líbí nebo ne, knihy jsou byznys jako každý jiný a vydání textu neznámého českého autora je prostě risk, který mnoho nakladatelů není ochotno podstoupit. O to větší dík potom patří nakladatelství Straky na vrbě, které nejen že se nebojí vydávat české debuty, ale ještě se tím i systematicky zabývá. Jednou z takových nadějných prvotin je i trilogie Kočičí noci Blanky Jiruškové a právě na ni se podíváme v následujícím krátkém článku.

RECENZE: L. J. Smithová, Probuzení (Upíří deníky 1)

Článek od: Jindra Střelec - 19.12.2009

Kniha zkrátka nabízí novodobý pohled na upíry jako na bytosti lišící se sice od obyčejných lidí, ale jako na bytosti, které zároveň nejsou jednoduše zlé a nepovažují všechny lidskou rasu, ze které ostatně sami vzešli, za pouhý potravní doplněk. Ona modernost je ale vcelku paradoxní, protože v době vydání knihy nebyla většina jejích současných čtenářů ještě na světě.

RECENZE: Ivan Pullman (ed.), Fantázia 2009 - antológia fantastických poviedok

Článek od: Martin Kochlica - 08.12.2009

Časopis Fantázia každoročne vyhlasuje literárnu súťaž Cena Fantázie zameranú na slovenskú fantastiku a už po štvrtý krát sa mu podarilo vydať aj antológiu najlepších poviedok z tejto súťaže. Aj tentoraz sú v zborníku zastúpené známe mená, ale pribúdajú čoraz zaujímavejšie poviedky s menami začínajúcich autorov.

RECENZE: Peter S. Beagle, Poslední jednorožec

Článek od: Zuzana - 29.11.2009

Jeden z hlavních důvodů, proč kniha působí nezapomenutelně, je dokonalý překlad Michala Bronce do českého jazyka. Bez něj bychom byli ochuzeni o motýlí lehkomyslnost, Šmendrikovu přeměnu i hrdinství prince-krále Líra.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze