RECENZE: Daniel Abraham, Stíny v létě (třetí recenze)

Článek od: Jan Žlebek - 27.12.2008

Stephan Martiniere je mistr štětce a Stíny v létě jsou toho důkazem. Nad nádhernou malbou sluncem prozářeného přístavu se stačí jen na chvíli zasnít, aby vás hejno racků zaneslo na svých křídlech kamsi do světa fantasie. Atletická socha válečníka a elegantní nábřeží rámují celý obraz a přirozeně vedou zrak. Tak jako blyštivé věci lákají straky, vábí čtenáře atraktivní kombinace lesklé i obyčejné povrchové úpravy obálky. A jaké poklady vás čekají, když prokážete silnou vůli a odtrhnete pohled od té krásy na povrchu?

RECENZE: Michael Chabon, Židovský policejní klub

Článek od: Marek Küchler - 17.12.2008

Abychom nenapínali: Židovský policejní klub je vynikající detektivka připomínající díla drsné školy z Ameriky 20. a 30. let.; srovnání s díly Raymonda Chandlera a Dashiella Hammetta se přímo nabízí. Tato kniha má všechno, co takový román má obsahovat, a má to v takové míře, až by mohl být Chabon nařčen z laciného napodobování a úzkostného dodržování klišé. Jenomže Chabon dokázal, že i při úzkostném dodržování stanoveného seznamu ingrediencí je možné vytvořit ne jenom další lacinou kopii, ale rovnou další originál, cosi přímo očistně kvalitního. Vypočítejme nyní tyto ingredience, jak je autor vybral a složil v jeden celek.

RECENZE: Ondrej Herec, Z teórie modernej fantastiky

Článek od: pagi - 08.10.2008

Ondrej Herec je leckýms - sociologem, právníkem, zábavným společníkem, ale v neposlední řadě a pro nás především teoretikem žánru. Své eseje často přednáší na conech, některé z nich se objevily na internetu (seriál o upírské erotice patřil na Sardenu k nejnavštěvovanějším), a nyní - po knize Cyberpunk - vstupenka do tretieho tisícročia (2002) - vychází knižně osm jeho dalších esejů, dotýkajících se témat od těch nejobecnějších až po jednotlivá díla...

RECENZE: Jeff a Ann VanderMeerovi, New Weird - Trochu divná fantastika

Článek od: Anonym - 11.09.2008

Tak zní podtitul antologie povídek New weird, kterou nám předkládají editoři Ann a Jeff VanderMeerovi. Kromě čtrnácti úvodních povídek obsahuje i zajímavou internetovou diskusi na téma, co to vlastně new weird je, dále několik teoretičtěji zaměřených článků a nakonec jako prémie je tu i povídka na pokračování, jak ji na dané téma napsalo sedm požádaných autorů. Jde tedy o snahu komplexněji vymezit tento poněkud vágní pojem.

RECENZE: Richard Matheson, Já, legenda

Článek od: Anonym - 27.02.2008

Recenzovat první knihu Richarda Mathesona vydanou v Česku je zlo. Proč? Protože se jako kritik musíte postavit čelem ke srovnání se stejnojmenným filmem, který zrovna úspěšně křižuje českými kiny a zároveň stojíte před všeobecným povědomím, že Richard Matheson je dlouho přehlížený klasik žánru, jenž ze zřejmých důvodů nemůže po literární stránce dopadnout špatně. Nebo ne?

RECENZE: John C. Wright, Zlatý věk

Článek od: Jan Pechanec - 28.10.2007

Johna Charlese Wrighta si v Laseru nevybrali náhodou, spíše proto, že bývá označován za autora, který se nebojí experimentovat a svými literárními ambicemi rozhodně přesahuje běžnou produkci. Přesvědčit se o tom můžeme v prvním dílu trilogie Zlatý věk...

RECENZE: Hanina Veselá, Mrakulin grimoár

Článek od: Jan Pechanec - 26.09.2007

Sympatickou "pražandu" Haninu Neru Veselou možná už nemálo z vás potkalo na nějakém tom conu, další početná skupina "fantastikfilů" si mohla všimnout jejích literárních úspěchů na výsledkové listině některé z četných domácích povídkových soutěží a všichni čtenáři Sardenu si zajisté přečetli nespočet jejích povídek (níže) nebo reportáží z akcí.

RECENZE: Neal Asher, Hranice Řádu

Článek od: Anonym - 17.05.2007

Kniha navazuje na první Asherův román vydaný u nás - V Pavučině. V hlavní roli opět najdeme agenta Zemské bezpečnostní centrály Iana Cormaka. Tentokrát dostal za úkol přivézt zpět do Řádu biofyzika Skellora, který ve svých experimentech zašel příliš daleko. Pomoci mu mají drakoman Jizvák a mrtvý voják Gant, nyní obývající tělo Golema. Mise se ovšem tak úplně nezdaří a Cormak je narychlo odvolán kvůli gigantickému mimozemskému biokonstruktu Drakovi, který by mohl být zapletený do zničení styčnické stanice Miranda.

RECENZE: Jiří Kulhánek, Stroncium

Článek od: Jan Pechanec - 03.12.2006

Kromě toho, že Stroncium je poměrně vzácný a vysoce reaktivní kov, patřící mezi alkalické zeminy, tak se o něm mluví jako o další knize páně Kulhánkově. Netrpělivě očekávaný akční nářez se dostavil po dlouhých třech letech půstu mnoha fanoušků tohoto komerčně úspěšného autora. A jaké bylo? V mnoha ohledech inovátorské, v dalších podobné předchozím knihám, hlavně však krvavé a, řekněme, akční. Takové, jaké ho čtenáři chtějí.

RECENZE: Kir Bulyčov, Alenka z planety Země

Článek od: pagi - 12.09.2006

Ačkoliv českým názvem a obsahem vůbec příběh navazuje na Alenku - či Alici - Lewise Carolla, dějištěm tu nejsou fantaskní světy v říši divů či za zrcadlem, ale podobně fantaskní svět sklonku jedenadvacátého století.

RECENZE: Bernard Werber, Mravenci, Den mravenců

Článek od: pagi - 14.08.2006

Příběh má, jak už bylo naznačeno, dvě dějové linie. Lidskou, popisující osudy Edmonda Wellse a jeho rodiny, a mravenčí, zabývající se a životem rozsáhlé mravenčí federace žijící ve Fontainebleauském lese. Postupně odhaluje čtenáři osudy Edmonda Wellse a jeho výzkumy, které začaly u mikrobů a skončily u mravenců, a právě toto je společný průsečík obou dějových linií. Mravenčí linie je podána velmi barvitě - a velmi vzdáleně od toho, co v nás zanechal Ondřej Sekora.

RECENZE: Neil Gaiman, Anansiho chlapci

Článek od: pagi - 11.07.2006

Charlie Nancy už dávno není klukem a taky nějakou dobu už není otylý - přesto se ho přezdívka Tlustý Charlie drží a vynořuje se bez ohledu na to, jak se Charlie snaží jí zbavit. Ta přezdívka je vlastně památka na jeho tátu, bohéma a bonvivána, od kterého Charlieho matka i s chlapcem utekla už kdysi dávno. Ale ani Atlantik mezi Charliem a jeho otcem nerozpustil jejich vzájemné pouto.

RECENZE: Edita Dufková, Za okraj světa (Křížové hřeby)

Článek od: Jan Kovanic - 13.06.2006

Žijeme v době zázraků. Vydavatelství Laser -book, specializované na vydávání zahraničních autorů, vydalo sbírku povídek českému autorovi. Vlastně autorce. Další zázraky pak čtenáře čekají při samotné četbě knížky, která ho zavede "Za okraj světa". Laseři krom svého dosavadního zvyku vydávat zahraniční repertoár porušili i obecně platná vydavatelská přikázání: "Povídky vydávati nebudeš!" a " Pouze osvědčené autory vydávati budeš!"

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze