RECENZE: Brian W. Aldiss, Pokolení starců

Článek od: Petr Simcik - 22.03.2010

Pokaždé, když jsem četl nějaký katastrofický román, kladl jsem si tu samou otázku: Je autor příliš velký pesimista, nebo je jeho vize ještě optimistická? Musím se přiznat, že jsem nevěděl, ale dosud jsem věřil v první možnost.

RECENZE: L. J. Smithová, Zášť (Upíří deníky 3)

Článek od: Jindra Střelec - 28.02.2010

Elena, na útěku před temnou a tajemnou Mocí, nezvládla půjčené auto a v prudké, nepřirozené bouři sjela do zdivočelé řeky nedaleko Fell´s Church. Před utonutím v chladné vodě jí nedokázalo zachránit Meredithino věštecké nadání ani Stefanova nadlidská pomoc. Stefan se pak vydává hledat svého upířího bratra, aby pomstil Eleninu smrt.

RECENZE: William Gibson, Jak vypálit Chrome

Článek od: Martin Kochlica - 22.02.2010

Pľuščenko, Vangelis, Kubrick... Sú skrátka mená, ktoré sú sami o sebe pojmom, definíciou. A medzi ne patrí rozhodne aj William Gibson. Jeho Neuromancer patrí medzi najzásadnejšie knihy modernej literatúry a to nielen v rámci žánru science-fiction.

RECENZE: W. Gibson, Idoru

Článek od: Martin Kochlica - 20.02.2010

William Gibson... Čítať knihu od autora s takto zvučným menom má vždy niekoľko úskalí. V prvom rade ju podvedome porovnávate z jeho predošlou tvorbou, v druhom rade ste už ale dopredu presvedčený, že autor Neuromancera nemôže sklamať a do tretice... spomínal som už, že autor Neuromancera nemôže sklamať?

RECENZE: José Saramago, Slepota

Článek od: Petr Simcik - 17.02.2010

Dlouho jsem přemýšlel jak tuto knihu vlastně uchopit, nikoli fyzicky, problém mi dělal její účel. Co si z knihy vlastně odnést? Její myšlenku, příběh, mnohdy naturalisticky líčené prostředí? Nebo ji dát do širších souvislostí s autorovou ostatní tvorbou...

RECENZE: Jack Campbell, Neochvějný

Článek od: Zuzana - 26.01.2010

A teď - kdo je vlastně ten neochvějný hrdina?! Vesmírný křižník stejného jména, plný nedokonale vycvičených vojáků nebo po stu letech z hibernace probuzený voják, ze kterého čas a propaganda vytvořili příkladného hrdinu.

RECENZE: L. J. Smithová, Souboj (Upíří deníky 2)

Článek od: Jindra Střelec - 25.01.2010

Druhá kniha Upířích deníků začíná ve stejnou chvíli, kdy končila kniha první. Elena tak stane tváří v tvář Damonovi, ke kterému jí vážou rozporuplné pocity, i když právě v tomto okamžiku jasně převládá nenávist. Ostatně se jí není co divit, protože správně tuší, že ve zmizení Stefana má prsty právě jeho mnohem mocnější a zkaženější bratr. Hned zpočátku se tak rozbíhá závod o Stefanův „neživot“.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Letní strom - Fionarská tapisérie 1

Článek od: Jindra Střelec - 20.01.2010

Přestože první část trojdílné Fionavarské tapiserie, Letní strom, vyšla už v polovině loňského roku, zaslouží si tato kniha připomenutí minimálně ze dvou důvodů. Za prvé se jednalo o jednu z nejlepších fantasy knih, která se na našem trhu v loňském roce objevila a za druhé figuruje díl druhý, Věčný oheň, v letošním edičním plánu nakladatelství Argo.

RECENZE: Markus Heitz, Stíny nad Ulldartem

Článek od: Michal Pavlič - 06.01.2010

Je to debut. Presne to cítiť z prvého dielu Doby temnoty. Neočakával som Trpaslíkov a predsa som sa nemohol ubrániť miernemu sklamaniu. Dej tvorí Lodrikove vyhýbanie sa intrigám šľachty, ktorej nový guvernér dvakrát nevonia a robia všetko preto, aby ho zniesli z povrchu ulldartského.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze