RECENZE: Daniel Abraham, Stíny v létě (čtvrtá recenze)

Článek od: Jan Pechanec - 05.01.2010

Stíny v létě Daniela Abrahama. Zní to jako skutečné léto plné příslibů a očekávání, zvlášť když se jedná o další, již třetí, knihu z edice Moderní díla fantasy nakladatelství Laser-books. Daniel Abraham, čerstvý čtyřicátník, knihu napsal v roce 2006 jako první díl tetralogie Kvartet vysoké ceny, což je pouze dalším z, čím dál častějších, důkazů efektivity našich nakladatelů.

RECENZE: Blanka Jirušková, trilogie Kočičí noci

Článek od: Petr Vařák - 04.01.2010

Řečeno slovy jednoho kritika: „Česká fantastika má příliš málo debutů na to, abychom je mohli přehlížet.“ A je to nepochybně pravda. Ať už se vám to líbí nebo ne, knihy jsou byznys jako každý jiný a vydání textu neznámého českého autora je prostě risk, který mnoho nakladatelů není ochotno podstoupit. O to větší dík potom patří nakladatelství Straky na vrbě, které nejen že se nebojí vydávat české debuty, ale ještě se tím i systematicky zabývá. Jednou z takových nadějných prvotin je i trilogie Kočičí noci Blanky Jiruškové a právě na ni se podíváme v následujícím krátkém článku.

RECENZE: L. J. Smithová, Probuzení (Upíří deníky 1)

Článek od: Jindra Střelec - 19.12.2009

Kniha zkrátka nabízí novodobý pohled na upíry jako na bytosti lišící se sice od obyčejných lidí, ale jako na bytosti, které zároveň nejsou jednoduše zlé a nepovažují všechny lidskou rasu, ze které ostatně sami vzešli, za pouhý potravní doplněk. Ona modernost je ale vcelku paradoxní, protože v době vydání knihy nebyla většina jejích současných čtenářů ještě na světě.

RECENZE: Ivan Pullman (ed.), Fantázia 2009 - antológia fantastických poviedok

Článek od: Martin Kochlica - 08.12.2009

Časopis Fantázia každoročne vyhlasuje literárnu súťaž Cena Fantázie zameranú na slovenskú fantastiku a už po štvrtý krát sa mu podarilo vydať aj antológiu najlepších poviedok z tejto súťaže. Aj tentoraz sú v zborníku zastúpené známe mená, ale pribúdajú čoraz zaujímavejšie poviedky s menami začínajúcich autorov.

RECENZE: Peter S. Beagle, Poslední jednorožec

Článek od: Zuzana - 29.11.2009

Jeden z hlavních důvodů, proč kniha působí nezapomenutelně, je dokonalý překlad Michala Bronce do českého jazyka. Bez něj bychom byli ochuzeni o motýlí lehkomyslnost, Šmendrikovu přeměnu i hrdinství prince-krále Líra.

RECENZE: Alan Campbell, Zjizvená noc (Kodex Hluboké brány 1)

Článek od: Jan Pechanec - 17.11.2009

Atmosféře knihy pak vévodí šero a tma, všeobecná stísněnost, veskrze děsivé kulisy. Tuto bezútěšnost tvůrce příběhu nastolil samotnou bizarní vizí Hluboké brány. Řetězy jsou staré a tak je téměř na denním pořádku, když se v hlubinách propasti ztratí jedinec nebo i celá budova. Každé novoluní si přidejte teror v podobě "stolování" Karneval. Připomínku londýnských ulic v okolí Whitechapelu zajišťuje neznámý "vysávač" pachtící po andělském víně. Odkazů, umně skrytých a zakomponovaných, na známá díla můžete bezesporu najít mnohem více, otázkou pouze zůstává, které si domýšlíte nebo jejich podobnost autor použil čistě nevědomě či náhodně.

RECENZE: Larry Niven a E. M. Lerner, Flotila světů

Článek od: Jan Pechanec - 21.09.2009

Larryho Nivena netřeba českému čtenáři představovat, vždyť kdo by nečetl známé Prstence nebo nezaslechl o Kzintech. Jak byvá poslední dobou zvykem, tak se staří harcovníci dopouští časté spolupráce s mladšími a ne tak známými autory. Nejinak se tomu stalo také v případě románu Flotila světů, kde se kromě jména Larryho Nivena objevuje menším písmem Edward M. Lerner.

RECENZE: Alan Campbell, Zjizvená noc – Kodex Hluboké brány 1

Článek od: Michal Pavlič - 11.09.2009

TOPlistŽivot je ako mesto visiace na reťaziach nad priepasťou. Je plný obmedzení, pravidiel a zákazov, ktoré ale držia spoločnosť pokope. Reťaze vymedzujú hranice relatívnej slobody a škrtia nás, ak sa nechováme v medziach normy. Túžime sa ich zbaviť, ale bez nich by nastal chaos, pád do hlbokej priepasti, tma... koniec. Uvedomujeme si to, ale vždy sa nájde niekto, kto sa chce oslobodiť a reťaze pretrhať.

RECENZE: Ian MacLeod, Dům bouří

Článek od: David P. Stefanovič - 19.08.2009

Je to tak, kniha, na kterou jsem osobně netrpělivě čekal od dočtení Světlověku, konečně vyšla v českém překladu, a tuzemští čtenáři tak mají možnost vrátit se do kouzelné Anglie Věku světla. Kouzelné proto, že každodenní život v ní je určován existencí substance zvané éter. Díky ní je většina činností, při nichž si v naší realitě sdíráme své ubohé ruce a hrby, vykonávána pomocí jednoduchých zaklínadel.

RECENZE: Ondřej Jireš (ed.), Memento mori

Článek od: Martin Stručovský - 17.08.2009

Již jméno známého cukráře Ondřeje Jireše dává najevo, že se nebude jednat o nějakou obyčejnou pochutinu, kterou koupíme za nejlevnější tržní cenu. Tento fakt pak podtrhuje nejen kvalitní obálka mistra štětce Michala Ivana, ale i kvalitní pevná vazba s přebalem a dobové ilustrace lady Jany Šouflové, jejíž talent je stejně jako ten Ivanův k nezaplacení. Po řádném nasáknutí famózní vůně bělostného papíru knihu otevřeme a ocitneme se u prvního bonbónu.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze