RECENZE: Nikolaj Perumov, Letopisy zlomu

Článek od: Monika Slíva - 12.10.2017

Vždycky existují proroctví a pokaždé se najde někdo, kdo si je pamatuje. Někdo na ně narazí náhodou a obrátí kvůli nim celý svůj život vzhůru nohama. A jindy se zas předávají ústně z generace na generaci a jsou jediným hřebem, který drží umírající národ na stěně světa.

Už je to pár století, co lidé v průběhu strašlivých válek přemohli ostatní rasy na kontinentě. Dnes už si však málokdo pamatuje dávnou historii, a pokud ano, jen tu upravenou k potřebám magických řádů. Lidská Říše má svého Vládce, ale i ten je mágy ovládán. Za pomoci strachu a násilí jsou to oni, kdo určují chod celé země. Mladý nástupce na trůn vychovávaný mágy, aby byl sám nelítostný a nesmiřitelný, však nechce být jejich pouhou loutkou a poslouchat rozkazy. Chce vládnout sám a je pro to ochoten obětovat cokoli, přesně tak, jak ho to naučili.
Gagáta je otrokyně šéfa kočovného cirkusu a nezná nic jiného než opovržení a bití. Jako příslušnice prastarého danunského kmene, lesního národa, nemá žádná práva a nesmí žít v hlubokých hvozdech po svém způsobu. Je méněcenná, stejně jako všechny ostatní rasy, které nejsou lidské. A v hloubi lesa roste magický meč Immelstrom a čeká jen na ni. Stejně jako na trpaslíka Sídriho čeká v hlubokých neobydlených slujích jiný meč, který tam zanechali jeho předci.
Mladý žoldák Fess ve skutečnosti není tím, kým se zdá být, a svoje magické schopnosti jistě nenašel v prachu cesty.  Když se dostane na stopu ohromujícího tajemství, co může otřást stabilitou celé Říše, není si najednou jistý, co přesně se od něj očekává. Tomu všemu přihlížejí vetřelci z jiného světa, jejichž úmysly zůstávají nejasné, ale jen stěží budou dobré. A prastaří vědí, že není dobré „kopat příliš hluboko“, jenže už jim dávno nikdo nepopřává sluchu. Všichni zapomněli. A kdo si nepamatuje vlastní historii, dělá znovu osudové chyby. Nakonec je úplně jedno, ve jménu jakých ideálů přijde zkáza…

Je opravdu těžké byť jen nastínit děj tak obsáhlé knihy s tolika samostatnými liniemi příběhu. Nik Perumov je velký vypravěč a v Letopisech zlomu předkládá čtenářům klasickou fantasy v nejčistším hávu. Svět obydlený mnoha rasami má svoji dlouhou historii a je plný detailů a promyšlených souvislostí. Možná bude trochu trvat, než se začtete, protože soustředěná pozornost je ze začátku roztříštěná střídáním scén mezi jednotlivými protagonisty. Ovšem za svou trpělivost budete odměněni. Nikdo z mnoha hlavních hrdinů není zcela jednoznačný. Všichni klaďasové mají nějaké vlastnosti, které jim brání být Mirky Dušíny, a naopak záporáci se chovají občas docela nesmyslně v kontextu k tomu, že mají být zlouny - buď mají i nějaké kladné vlastnosti, nebo je k tomu vedou důvody, které zatím nebyly odhaleny. Zkrátka postavy nejsou černobílé a mají své vlastní démony a hříšky stejně jako skuteční lidé. Potkáte národy vpravdě tolkienovské, tedy trpaslíky a elfy, ale i zcela originální a v jiných světech se nevyskytující. Budete putovat krajinou i podzemím a schovávat se před Lijákem, který ničí a spaluje vše živé i neživé, co není z kamene…

Nakonec vás nejspíš bude mrzet, že kniha má „jen“ necelých osm set stran a krom autorovy fantazie a vypravěčského umu na tom bude mít zásluhu i vynikající překlad Konstantina Šindeláře. Začtete-li se do Letopisů zlomu, čeká vás fantastické putování bez konce, protože dějiny přece nikdy a nikde nekončí.

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

 

Letopisy zlomu
Nikolaj Perumov

překlad: Konstantin Šindelář
nakladatelství: Triton
rok vydání: 2017
počet stran: 779
Cena: 499 Kč

Komentáře

V originále to má další pokračování, která pokud vím, zatím do češtiny přeložena nebyla. Je to začátek série, ale určitě se to dá číst jako samostatná kniha. V ruštině to má celkem osm částí.

A předpokládám, že Triton bude zvažovat překlad dalších knih podle toho, jaký bude prodej této...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář