RECENZE: Miroslav Žamboch, Agent JFK 22: Vincent Vega

Článek od: Petr Simcik - 04.07.2010

První, co mě napadlo, když jsem se začetl do Vincenta Vegy bylo: "G. F. Unger se vrátil!" Kdo neví, na co narážím - jde o řadu westernů do kapsy, přesně takhle na mě zapůsobil JFK (bez JFK) 22 označený jako SPECIÁL. Western ze staré školy se vším všudy, tedy hlavně s tím správným chlápkem na jedné straně a padouchem na druhé.

RECENZE: Kim Harrison, Mrtvá čarodějka přichází

Článek od: Martin Stručovský - 03.07.2010

Čarodějové, upíři, vlkodlaci, městská fantasy. To jsou všechno témata, která se dnes těší mezi čtenáři obrovské oblibě. A protože knih o nich není nikdy dost, představuje nám nakladatelství Fantom Print titul Mrtvá čarodějka přichází, který je prvním dílem cyklu Rachel Morganová… 

RECENZE: J. G. Ballard: Hello, Ameriko!

Článek od: Dalmatin - 02.07.2010

J. G. Ballard, jak jej český čtenář zná například z výborné (a zvláštní) povídkové sbírky Mýty blízké budoucnosti (Winston Smith 1994) ... staví osobitý a osobní příběh o cestě, o touze i o pokřiveném vnímání světa.

RECENZE: Brent Weeks, Cesta stínů (Noční anděl 1)

Článek od: Jindra Střelec - 30.06.2010

Ztotožnit se s hlavním hrdinou – nájemným vrahem může být zpočátku skutečně problém. Azoth, který je později kvůli vlastnímu bezpečí přejmenován na Kylara, má sice od počátku jakési zábrany a čas od času i výčitky svědomí, přesto se však stává tvárnou postavou v rukách svého mistra a je na jeho pokyn schopen učinit takřka cokoli.

RECENZE: Juraj Červenák, Kámen a krev

Článek od: Martin Stručovský - 29.06.2010

Juraj Červenák se rozhodl potěšit všechny fanoušky knihou, v níž představuje reprezentativní výběr ze své dosavadní tvorby, a dává nám tak možnost společně po boku jeho hrdinů nasednout do stroje času a udělat si výlet do několika historických období…

RECENZE: Daniel Suarez, Daemon

Článek od: pagi - 29.06.2010

Počítačový génius Matthew Sobol, zakladatel velké softwareové firmy produkující on-line hry, po dlouhém boji s rakovinou zemře. A tím se rozeběhne komplikovaný řetězec událostí. Začne to nenápadně, dvěmi podivnými nehodami, které způsobila zařízení připojená k netu. Když však detektivové dorazí k domu, který dříve patřil Sobolovi, a jsou vystaveni vražednému útoku řízenému mrtvým, je jasné, že tu je něco, co přesahuje veškerou dosavadní lidskou zkušenost. Policisté, vyšetřovatelé FBI, specialisté NSA - ti všichni zjišťují, že každý jejich krok byl dávno a dávno předvídán. Lopotně se prodírají krok po kroku tam, kde jejich soupeř skáče.

RECENZE: Russell Kirkpatrick, Přes tvář světa

Článek od: Petr Vařák - 28.06.2010

Začalo to středověkými cestopisy jako Milión nebo Mandeville, pokračovalo Tolkienovým Hobitem či Pánem prstenů a nevypadá to, že by oblíbenost putovacích románů měla někdy dojít ke konci. Pravda, dnes jsou novodobé klasické fantasy považovány za „konzumní braky“ a kopie Tolkiena, stále se však (díkybohu) najde dost lidí, kteří tento typ čtiva kupují a mají ho rádi. Hlavním dodavatelem klasických fantasy v našich krajích je bezpochyby nakladatelství Fantom Print, sem tam ale nějakou svoji volavku vypustí i Laser-books, který se jinak specializuje na vydávání sci-fi nebo novodobých fantasy směrů.

FILM: Solomon Kane

Článek od: Anonym - 25.06.2010

Solomon Kane je hrdina z knih Roberta E. Howarda (m.j. autora Barbara Conana). V šestnáctém století chodí s mečem bahnitou Evropou, hledá spásu, pomstu a Ďábla, aby ho mohl sejmout (nebo něco v tom smyslu).

RECENZE: Gabrielle Lord, Spiknutí 365 - Duben

Článek od: Jan Pechanec - 25.06.2010

Patnáctiletý Callum Ormond je na útěku kvůli podezření z násilných činů na své rodině. Pouze on a jeho nejbližší přítel Boges vědí, že se stal obětí spiknutí. Z několika mála indícií, které jsou jim známy, vědí, že musí vydržet unikat před gangstery celých 365 dní. Tolik ve zkratce k neobvyklému literárnímu projektu australské první dámy zločinu Gabrielle Lord, který po celém světě převzalo několik nakladatelů a každý měsíc uvolňují tisíce výtisků s mladíkovými dobrodružstvími.

RECENZE: Martin D. Antonín, Zelená

Článek od: Martin Stručovský - 22.06.2010

Příběh začíná během nelítostné bitvy, ve které jsou elfové nuceni spojit své síly s orky proti invazi magronů. Nepřátelé jsou poraženi, avšak válečnou sekeru nikdy zcela nezakopete, takže z úst elfích vůdců vychází rozkaz k likvidaci orků.

RECENZE: Howardův občan Kane

Článek od: pagi - 22.06.2010

Ramsey Campbell byl zrovna v nepříliš dobré náladě, způsobené chladným přijetím jeho románové prvotiny, když byl požádán o předmluvu k povídkové sbírce R. E. Howarda o Solomonu Kaneovi a o dopsání tří zlomků z autorovy pozůstalosti, spadajících do tohoto cyklu. Tak nějak začíná Campbellova předmluva na začátku českého vydání - a pokračuje velmi zajímavým připomenutím historických souvislostí putování Solomona Kanea.

RECENZE: Sergej Lukjaněnko, Načisto

Článek od: Alča - 20.06.2010

Světy, které Kirill navštěvuje, jsou různorodé, hodně odlišné, přesto plasticky a barvitě popsané. Postavy z nich vystupují jen v epizodních rolích, což je někdy na škodu, ale přece jen alespoň starý známý Koťa doprovází hlavní postavu velmi blízce a je mu také věnován dostatečně velký prostor k tomu, abychom mohli říci, že je to postava dostatečně prokreslená, v závěru dokonce vysoce symbolická. Jak už bylo řečeno, děj má rychlý spád, přesto se tentokrát najde dostatek prostoru (zejména v úvodu jednotlivých kapitol), aby se autor pustil do polemik o filosofii, tradicích, charakteru, víře a trvalých hodnotách z hlediska významu pro člověka a společnost.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze