RECENZE: E. E. Knight, Vlk - Země upírů 1

Článek od: Alča - 06.06.2010

„Můžeš být přesvědčen, že ti vzali úplně všechno. Pokud ti však nechali v srdci nenávist a touhu po pomstě, tak se přidej k nám a staň se Vlkem…“ Autor vystudoval historii, politologii a mezinárodní vztahy a v první knize ze série Země upírů znalosti z těchto oborů maximálně zúročil. Zavádí nás sice do budoucnosti, ale protože se lidstvo vlivem celkové devastace vrátilo o několik století nazpět, můžeme obdivovat hodnověrné a naprosto reálné prostředí z období osídlování divokého západu.

RECENZE: Kurt Vonnegut, Mechanický klavír

Článek od: Martin Kochlica - 06.06.2010

Sú knihy, ktoré určujú žánre, smerovanie spoločnosti či vývoj literatúry ako takej. Takou knihou je napríklad 1984 či Mechanický pomaranč. A potom sú knihy, ktoré sú rovnako dobré, občas ešte aj zábavnejšie... a nezaslúžene ostávajú v tieni tých prvých. Presne to je prípad aktuálneho Mechanického klavíra.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Potulný oheň

Článek od: Jan Křeček - 04.06.2010

TOPlistKuřecí řízky nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme, přidáme na kolečka nakrájené žampiony a banány. Vložíme na připravené bramborové plátky na plechu, polijeme šlehačkou (nemáme-li šlehačku, stačí i mléko). Pečeme, dokud není maso měkké. Ochutit můžeme podle vlastních schopností a nálady, pokrmu zcela jistě neuškodíte tymiánem, špetkou pepře nebo majoránkou.

RECENZE: Juraj Červenák, Strážcovia Varadína (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho) - SK vydanie

Článek od: Matej Vojtko - 03.06.2010

Tak, a je to tu. Po mnohých rokoch vyplnených napospol vynikajúcimi knihami v českom jazyku sa slovenskí fanúšikovia dočkali a po prvýkrát majú možnosť vychutnať si príbeh z pera Juraja Červenáka v podobe, v akej ho autor stvoril. A že to nie je hocijaký príbeh. Sága Dobrodružstvá kapitána Báthoryho, ktorej úvodnou kapitolou je práve román Strážcovia Varadína, je podľa autorových slov jeho vysnívaným dielom, príslovečným opusom magnum, ku ktorému smeroval od začiatku svojej spisovateľskej kariéry.

RECENZE: Ondřej Neff, Hvězda mého života

Článek od: Lament - 03.06.2010

Na novou knihu od Neffa čekám vždycky velice netrpělivě. Není pro mě jen studenou a vzdálenou „hvězdou české sci-fi“, kdepak. Je to autor, který stál u počátků mé posedlosti žánrem. Jako jeden z prvních mi ukázal to vzrušení a údiv nad cizími světy, a tak mi pomohl pociťovat totéž i nad vlastním životem. Je to snad známka stárnutí nebo přílišné čtenářské zkušenosti, když se přistihnu, jak doufám, že se s další novou knihou vrátím k té závrati, kterou jsem kdysi prožívala nad neffovkami z 80. let? Myslím, že v tomhle nejsem sama.

RECENZE: Charlaine Harris, KLub mrtvých (Pravá krev 3)

Článek od: Jindra Střelec - 02.06.2010

Středobodem všeho dění se tentokrát naplno stává sama Sookie, které sekunduje její nový a velmi mužný vlkodlačí průvodce. Tím, že je Bill povětšinu času pryč ze scény, ubylo detailně popisovaných milostných scén, ale o to více má autorka prostoru vrtat se své hrdince v hlavě a popravdě musím konstatovat, že tak činí možná až příliš. Opakované a velmi podobné úvahy na téma nevěry nebo Sookiina libida jsou tak jedinou slabší stránkou knihy.

RECENZE: Jim Butcher, Bláznivý úplněk (Harry Dresden 2)

Článek od: Renata Heitelová - 01.06.2010

Jak už název napovídá, druhá kniha o čaroději Harrym Dresdenovi čtenáře zavádí mezi vlkodlaky. Co jsou tihle vlkodlaci zač? A jsou oni ty nejhorší bestie? Harry je sice jediný čaroděj v chicagském telefonním seznamu, ale kšefty mu moc nejdou. V posledních letech pochází většina jeho peněz z funkce konzultanta Oddělení zvláštního vyšetřování, ale po minulém případu černokněžníka spolupráce slábla, a s ní i Harryho příjmy.

RECENZE: Mark Millar a John Romita, Jr., Kick-Ass - Nářez

Článek od: Martin Stručovský - 31.05.2010

Kick-Ass je po všech stránkách přelomový komiks, který s přehledem posílá k šípku své zbývající kolegy. Nenajdeme tu žádné mutanty, kteří vystřelují pavoučí sítě, miliardáře se super hračkami ani návštěvníky z jiných planet, kteří tu naši přijali za svůj domov a snaží se jí chránit pomocí všech svých schopností. Ne. Najdeme tu jen obyčejné lidi, kteří mají k dispozici zbraně. Hodně zbraní. A popřípadě výcvik, díky němuž je neskolí ani rána z automatické pistole.

RECENZE: Jim Butcher, Bouřková fronta (Harry Dresden 1)

Článek od: Anonym - 31.05.2010

Chicago je proslulé svou mafií. Dřív se kšeftovalo hlavně s alkoholem, teď jsou to především drogy. A co dokáže opravdu naštvat mafiánského bosse? Nekalá konkurence. Když začne někdo neznámý dodávat překupníkům drogu zvanou Třetí oko, drogu s prokazatelně magickými účinky, je na čase vyhledat čaroděje. Skutečně dobrého čaroděje. A takový je ve městě jen jeden. Jenže to má háček...

RECENZE: Jaroslav A. Polák, JFK 23 - Apokalypsa

Článek od: Martin Stručovský - 31.05.2010

Hlavní hrdina JFK je stále mimo hru, ale to nezabrání jeho šéfové, aby ho tajně propašovala na další misi s kódovým označením Apokalypsa. Tak se JFK společně se svou parťačkou Andreou de Villefort a mágem Baltazaremdos Santosem vypraví do světa, který je sice ovládán zlovolným a samozvaným diktátorem, ale nenávratně se blíží ke svému konci. A právě v tomhle pekle musí trojice agentů splnit svůj úkol – zachránit onoho tyrana, kterým je samotný Antikrista, jehož schopnosti by chtěl zneužít největší nepřítel Kovářů rovnováhy - hrabě Xaverius Hawk.

RECENZE: Frank Miller, Sin City: Pekelná jízda

Článek od: Matej Vojtko - 30.05.2010

Povedzme si to na rovinu a prestaňme chodiť okolo horúcej kaše: Frank Miller je tak trochu pozér. Snáď to niekedy bolo inak a Frank vtedy písal ako malý boh (napr. oceňovaný Návrat Temného Rytiera, bohužiaľ som nečítal), ale tá doba už (zrejme) minula. Minimálne od roku 2000, kedy komiks Pekelná jazda vznikol, si Miller bohužiaľ neuvedomuje, že jeho vlak už definitívne odišiel.

LITERATURA: Adamovičova antologie Vládcové vesmíru

Článek od: Ivo Fencl - 28.05.2010

Ivo Fencl se opravdu velmi podrobně a poutavě vrhl na neotřelou antologii Ivana Adamoviče Vládcové vesmíru, která po právu poutá pozornost nejenom znalců žánru. Nakladatel v anotaci nepřehání, když tvrdí: "Nejlepší české sci-fi povídky od konce 19. století do 2. světové války." Ostatně o tom se můžete přesvědčit následujícím textem nebo koupí horkého kandidáta na nejlepší antologii i knihu v příštím ročníku cen Akademie SFFH...

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze