LITERATURA: Levná kniha v Levných knihách: antologie Thriller

Článek od: Jiří Halama - 21.04.2009

Thriller James PattersonTOPlistPokud na stránkách Sardenu upozorňuji (výslovně podotýkám, že se nejedná o recenzi) na antologii s tak příznačně nefantastickým názvem jako je Thriller, nečiním tak proto, že bych byl dnes dlouho na sluníčku nebo že bych si zapomněl vzít své pravidelné léky, ale proto, že si myslím, že tato antologie by mohla být zájmová i pro fanoušky fantastiky.

Úvodem snad by bylo lze uvést, že antologie Thriller v originále vyšla v roce 2006 jako první publikační počin tehdy čerstvě založeného Mezinárodního sdružení spisovatelů thrillerů. Její sestavitel James Patterson oslovil řadu renomovaných i začínajících autorů pohybujících se v thrillerovém žánru, a z jimi zaslaných povídek jich vybral 30, jež zařadil do této (údajně historicky první) antologie krátkých thrillerových povídek. Jedinou podmínkou pro zařazení zaslaných povídek do této antologie bylo (vedle kvality) však, že zaslaná povídka bude mít návaznost na kmenové dílo toho kterého autora.

Protože však řada autorů se zcela běžně svým dílem pohybuje nejen v oblasti thrilleru, ale i v oblasti fantastiky, jsou v této antologii mimo jiné publikovány i povídky, které doplňují a rozvíjejí fantastické cykly, jež jsou českému čtenáři známy. A proto není vyloučeno, že by antologie Thriller mohla zaujmout i fanoušky fantastiky.

Fanoušci Douglase Prestona a Lincolna Childa určitě znají románový cyklus, jehož hrdinou je neohrožený zvláštní agent FBI Aloysius Pendergast. Tento cyklus čítá jíž osm knih, které již všechny také vyšly v češtině (1). Cyklus má bohužel postupně klesající úroveň, nicméně jeho první dva díly jsou velice dobré a stojí za přečtení – první díl byl dokonce pod názvem Relic zfilmován. S výjimkou třetího a čtvrtého dílu sekunduje zvláštnímu agentu Pendergastovi při řešení záhad detektiv Vincent d’Agosta z newyorské policie. A právě tento detektiv je hlavním hrdinou povídky „Na rybách“ (Gone Fishing), kterou rovněž napsali oba autoři společně a která popisuje případ pátrání po vzácné dýce odcizené z Muzea přírodní historie v New Yorku. Nutno dodat, že v některých případech je polapení zlodějů policií tou lepší možností, která je může postihnout.

Fanoušci F.Paul Wilsona mají jistě povědomost o cyklu Opravář Jack. Jack žije v New Yorku naprosto anonymně (nemá rodné číslo, účet, totožnost, pojistku, a neplatí daně). Živí se tím, že „opravuje“ vztahy (zejména finanční, které se naruší). Je to v podstatě soukromý detektiv, který se však často pohybuje daleko za hranicí zákona. Prvý román s opravářem Jackem vydal Wilson v roce 1984 – ten také pod názvem Hrobka vyšel i v češtině. V závěru tohoto románu však Wilson nechal Jacka zemřít. Po 14 letech se k této postavě navrátil, a od roku 1998 do současnosti publikoval s opravářem Jackem celkem třináct románů. Navíc je Jack hrdinou šesti povídek. Až do vydání antologie Thriller měl český čtenář k dispozici pouze úvodní román cyklu Hrobka (2) popisující indickou kletbu, který je však dle mého soudu špatný a naivní, a výrazně kvalitnější povídku „Den ze života“, resp.“Obyčejný den“ (3). V antologii Thriller vyšlá povídka „Incident v drogerii u Duanů“ (Interlude at Duane’s) popisuje případ, kdy Jack nemaje u sebe vyjímečně zbraň se připlete k přepadení drogerie a musí vzít tak za vděk zbraněmi z drogerijního prodejního sortimentu - grilovací obracečkou a vaginálním vyplachovačem.

Doplněním cyklu Jamese Rollinse Sigma Force (4) je pak v antologii Thriller vyšlá povídka „Zamilovaný Kowalski“ (Kowalski in Love).

Je ještě jeden důvod, proč právě nyní píši o antologii Thriller. Tu totiž původně vydalo nakladatelství BB art ve vázané podobě v listopadu 2007 a její prodejní cena činila 299,- Kč. Zhruba před 14-ti dny se však v prodejnách Levných knih objevila její brožovaná reedice. Za pouhých 99,- Kč tak můžete získat špalek čítající více než 550 stran obsahující 30 skutečně dobrých povídek.

Odkazy:

  1. Cyklus Pendergast:
    1. Relikvie (The Relic; 1995), Alpress 1999; jako Relikvie, BB art 2007
    2. Relikvář (Reliquary; 1998), Alpress 2000; jako Relikviář, BB art 2007
    3. Kabinet kuriozit (Cabinet of Curiosities; 2002), BB art 2003
    4. Zátiší s vranami (Still Life with Crows; 2003), BB art 2004
    5. Pekelná síra (Brimstone; 2004), BB art 2005
    6. Tanec smrti (Dance of Death; 2005), BB art 2006
    7. Kniha mrtvých (The Book of the Dead; 2006), BB art 2007
    8. Kolo temnoty (The Wheel of Darkness; 2007), BB art 2008
  2. Hrobka (The Tomb; 1984), Euromedia Group-Knižní klub 2004
  3. „Den ze života“ (A Day in the Life; ant.Stalkers 1989), in ant.Slídiči, Perseus 1996; jako „Obyčejný den“, in pov.sbírka Pustiny, Euromedia Group-Knižní klub 2001
  4. Cyklus Sigma Force:
    1. Písečná bouře (Sandstorm; 2004), BB art 2006
    2. Mapa z kostí (Map of Bones; 2005), BB art 2006
    3. Černý řád (Black Order; 2006), BB art 2007
    4. Jidášův kmen (The Judas Strain; 2007), BB art 2008

Přidat komentář