Modely pro scifisty: Star Wars - Překližkové 3D puzzle

Článek od: Michael Pešťák - 18.08.2023

Pro nepříliš modelářsky zdatné jedince, toužící po nějakém tom oblíbeném filmovém či seriálovém artefaktu (Marvel, Star Wars, Harry Potter a další), jsou tu 3D puzzle firmy Incredibuilds. Puzzle jsou laserované z tenké překližky, drží pohromadě bez lepidla a teoreticky na ně není zapotřebí ani barev, ani nástrojů. Barvit je samozřejmě lze, k sestavení osobně doporučuji jehlový pilník a jemný smirkový papír na začištění zbytků spojek s rámečkem a případnou úpravu spojovacích výřezů.

Puzzle jsou balená v plochých krabičkách s fólií „zaskleným“ průhledem na přední straně. V krabičce najdeme detailní návod, aršík laserovaných dílů z tenké překližky (formátem odpovídá krabičce), celobarevnou brožuru o daném artefaktu zahrnující jeho vznik, vývoj, zajímavé detaily, řadu ilustrací a snímků jak z filmů, tak z natáčení, a k tomu komentáře tvůrců. Posledním doplňkem je malý katalog nabídky výrobce (dva ochranné kusy lepenky nepočítám).
Jak je uvedeno výše, klíčový je aršík z tenké překližky. Obsahuje jemně laserované a pečlivě očíslované díly, částečně s jednostranně gravírovaným povrchem (horní, některé boční díly) a velmi tenkými spojovacími můstky, takže jdou z aršíku dobře vylamovat. Složitější stroje ze Star Wars měly i pár náhradních dílů – na aršíku byly od základní sestavy odděleny čerchovanou čarou. Sestavy drží díky jednoduchým zámečkům, ale při kompletaci je nutná opatrnost – použitá překližka je poněkud křehká a při užití větší síly mají tenké díly tendenci praskat.

Osobně jsem kdysi stavěl velmi zjednodušený Millenium Falcon, rozměrově odpovídající zhruba kapesnímu (plastikovému) modelu od Revellu. Tento článek vzhledem k mým zájmům zahrnuje A-wing a X-wing.
Jako první jsem secvakal A-wing. Postup stavby je jednoduchý – stačí se držet očíslovaných obrázků z návodu a díly vylamovat přesně podle čísel a zobrazeného stavebního postupu (celkem 52 dílů). Výrobce si v tomto případě dost zjednodušil práci a skelet stroje nese jen horní potah (relativně rovné plochy) a spodek je bohužel holá kostra (zde měla předloha oblou vanu trupu). V mém případě byly spojovací výřezy (zámečky) v oblasti trupu a podvozku poněkud volnější, takže by se asi vyplatilo použít nějaké vhodné lepidlo. Pokud výsledný produkt stojí na ploše, vypadá celkem dobře, pohled na spodek je však dost tristní. Pro začátečníka je to ale celkem slušný kousek, a pokud by se dobarvil, vypadal by mnohem lépe.

Jako druhý přišel na řadu X-wing. Je na stojánku v letové poloze a má prakticky kompletní trup. Stavební postup odpovídá předchozímu, je tu ale více dílů (72 včetně stojánku) a spojovací výřezy (zámečky) byly u mého stroje hodně těsné a místy i malé. Díky tomu se tu projevila křehkost překližky a některé díly (vstupní prstence motorů a spodní díly potahu zádě trupu) měly v místech zeslabení snahu praskat. Zde pomůže obroušení styčných ploch, ale nesmí se přehnat, aby to drželo. Celkem honička je spasování bočních dílů potahu přední části trupu, kde se do sebe zámečkům také moc nechce, a je třeba opatrnosti kolem rámu kabiny, aby nedošlo k jeho zlomení. Výsledek je ale o poznání lepší, než v případě A-wingu, a vypadá celkem impozantně.

Oba „modely“ jsou celkem jednoduché, asi nejhodnotnější v celých setech jsou přiložené brožury o předlohách modelů. Co ale mnohé odradí, je cena. Ta se pohybovala kolem 500 Kč za set, což je dané jak franšízou, tak patrně honosnou „ekologičností“ nabídky, protože nejde o plast.                                                                 

Střelec

Přidat komentář