SLOUPEK: Princ z Persie a prokletí videoherních předloh na filmovém plátně

Článek od: Martin Stručovský - 20.05.2010

Znáte to, filmaři se dneska vrhají po všem možném, protože námětová krize je prostě nezastavitelná. Po literárních a komiksových předlohách přišly na řadu videoherní.

Takže Tomb Raider, Doom, Max Payne, Resident Evil – všechny jmenované filmy mají jedno společné: po vzniku filmů nebyli spokojení ani fanoušci ani filmoví kritici. A hlavně ani studia, která filmy zaštítila a jejichž primárním účelem bylo namastit si kapsy.

Princ z Persie Prince of  Persia Písky času The Sands of TimeA to hlavně díky pařanům z celého světa, kteří danou hru považují za svou modlu, klaní se jí třikrát denně a doufají, že jim videoherní společnosti sešlou další pokračování, u něhož by mohli prožít další hodiny, dny a noci plné ničení nepřátelských doupat, zabíjení nepřátel, zachraňování světa a další questů, které taková hra přináší. Myslím, že takové pocity každý z nás zažil alespoň jednou. 

Já sám jsem nikdy v životě velký hráčem nebyl, protože za mnohem zábavnější považuji čtení knih či sledování filmů. To ovšem neznamená, že bych nikdy žádné pářce nepropadl. Ba naopak. Mezi herními tituly mám taky své oblíbené oblíbence.

Konkrétně tři. Tou první je Call of Duty - epická střílečka, v níž se ocitnete v pekle zvaném 2. světová válka. Jelikož miluji příběhy o policistech a detektivech, kteří jsou naprosto posedlí dopadením pachatele, nemohl mi ujít ani Max Payne, konkrétně jeho druhý díl. A naprostou klasikou a srdcovkou je pro mě Mafie především kvůli mé lásce ke gangsterkám a hlavně filmům jako Kmotr, Neúplatní či Veřejní nepřátelé.

Princ z Persie MechnerKdyž se vrátím zpět k videoherním adaptacím na filmovém plátně, tak už jste určitě zjistili, že na dveře klepe Princ z Persie: Písky času. A musím říct, že mám trochu strach. Jistě, snímek zaštiťuje hitmaker Jerry Bruckheimer (Skála, Mizerové, Piráti z Karibiku a další klasické filmové šlágry), ale na režisérské sesli sedí Mike Newell, který s akčním žánrem nemá prakticky žádné zkušenosti a jehož díl Harry Pottera je považován za jeden z nejslabších v celé sérii.

Tento režisér britského původu sice není Uwe Boll, ale i tak se děsím. První ukázky vypadají nemastně, neslaně a vůbec nenaznačují, že by měl tento film být novým a hlavně důstojným nástupcem již zmíněných Pirátů z Karibiku. Hlavní roli dostal Jake Gyllenhaal (jasně, brácha TÉ Magie Gyllenhaal, která v Temném rytíře nakopla Jokera alias Heatha Ledgera do určité partie jeho těla), který obvykle víc než v akčních filmech hraje v dramatech jako Důkaz nebo Zkrocená hora.

Prince of Persia arcade 2Na druhou stranu je tu ale Alfred „Doktor Octupus“ Molina, sexy kočka Gemma Anderton, Ben Kingsley (který hraje jak v áčkových (Prokletý ostrov, Schindlerův seznam), tak v béčkových filmech s déčkovou příchutí (BloodRayne, Lovci dinosaurů). A coby místo děje exotické prostředí zalité sluncem. A fantasy prvky obsažené ve filmu pak zaručují nefalšovanou popcornovou podívanou. Přesně jak se sluší a patří na začátek letní sezóny v kině.

Jak to nakonec dopadne? Bude se jednat o další propadák videoherní adaptace na filmovém plátně? A nebo Princ z Persie zlomí to věčné prokletí a nastartuje tak další úspěšnou trilogii, která svým tvůrcům přinese mraky zelených papírků se slavnými osobnostmi a hráčům z celého světa pár hodin, při nichž budou chrochtat blahem, protože to tentokrát dopadlo dobře? Nevíme, uvidíme, protože jako vždy, budeme u toho.

Martin Stručovský

Přidat komentář