RECENZE: Garth Ennis & Steve Dillon, Preacher - Kazatel 1.: Jako pára nad Texasem

Článek od: Martin Stručovský - 14.07.2010

Svatá trojice přichází

Jesse Custer býval obyčejným knězem v malém texaském zapadákově jménem Annville. Ano, minulý čas velice důležitý, protože jednoho dne při bohoslužbě mu do těla vniklo stvoření zvané Genesis. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby při události nezemřelo celé město a tvor nebyl potomkem anděla a démona. Tím pádem jde po Jessem nejen policie s FBI, ale i Svatý zabiják, což je nesmrtelný pistolník, který nikdy neodmítne výzvu k souboji, takže ze sebou nechává hromadu mrtvol, litrů krve a kila vystřílených nábojnic. Připočtěte fakt, že Bůh zmizel. Jo, čtete správně. Zmizel. Odjel si na dovolenou neznámo kam a Jesse se ho rozhodl najít, takže hned máte o zábavu postaráno. Naštěstí ale kazatel není sám; má dva dobré přátelé – dívku Tulip milující střelné zbraně, s níž se kdysi rozešel (a zase se sešel), a irského sympaťáka Cassidyho se zálibou ve slunečních brýlích a jednom ne zcela tradičním nápoji.

Výbušná směs žánrů

Na první pohled by se mohlo zdát, že titul Jako pára nad Texasem nebude mít nikterak komplikovaný příběh a že se bude odehrávat v jednoduchých kulisách jednoho žánru. Ovšem chyba lávky, milí čtenáři. Ennis nepatří mezi scénáristy, kteří by se spokojili s jedním žánrem, takže když si prohlédneme další karty z balíčku, zjistíme, že vedle náboženského tématu tu máme western, detektivku drsné školy a thriller. Takže v knize rozplétá více dějových linií, díky čemuž se kromě problému s Genesis, dočkáte řádění šíleného vraha, který naší trojici hrdinů pěkně zatopí. Tomu je přizpůsobeno i samotné vyprávění komiksu, na který nahlížíme nejen prostřednictvím trojice hrdinů, ale i policistů vyšetřujících případ, andělů a hledaného zločince.

Ironický smysl pro humor a perfektní kresba

I přes zmiňovanou mixáž žánrů by Preacher nebyl ničím bez samotného Ennise, jehož ironický smysl pro humor, talent vytvořit extrémně křupavé hlášky a živoucí charaktery dílu teprve dodává pravou šťávu. Ne nadarmo se scénáristovi přezdívá Tarantino komiksového nebe. Krví, násilím, a brutalitou se tu opravdu nešetří, takže dopředu říkám, že pokud chcete něco mírumilovnějšího, pak si raději přečtěte Rychlé šípy, v nichž se to moralizováním a slušnou mluvou jen hemží. Když si připočtete perfektní kresbu Steva Dillona, která dodává komiksu na životnosti a reálnosti, dostanete osvěžující drink, který dokáže velice příjemně povzbudit. 

Závěr

Preacher je ve všech ohledech originální komiks, který boří zažitá žánrová klišé a můžeme jej bez obav postavit vedle Sin City, Watchmenů a dalších komikových ikon, protože prostě a jednoduše hraje stejnou ligu. Chytne vás hned na první stránce, rozemele na kaši a vypustí až na samém konci v podobě hamburgeru. Nebude chvíle, kdybyste se nesmáli syrovému humoru a nepokládali si neustále jednu a tu samou otázku: Je Garth Ennis génius a nebo blázen? Inu, odpovědět si musí každý sám.

Preacher- Kazatel 1: Jako pára nad Texasem
/Preacher 1: Gone to Texas/

Vydal: BB art, Crew
Přeložil: Štěpán Kopřiva
Obálka: Glen Fabry
Redakce: Pavel Dort
Rok vydání: 2004
Počet stran: 200
Rozměr: 170 x 260
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář