RECENZE: Maria Wilhelmová & Dirk Mathison, Avatar Jamese Camerona - Tajná zpráva o biologických a sociálních dějinách Pandory

Článek od: pagi - 05.10.2010

Tajné zprávy konzorcia RDA - všechny podstatné informace o Pandoře - unikly z trezorů a šíří se mezi lidmi. Lidmi žijícími na zdevastované Zemi, plné jedů a rezignace. Lidmi, kteří by mohli - měli - musejí - věřit, že Pandora nakonec způsobí zlepšení života na Zemi. Ne svým unobtaniem, ale tím, že existuje a že ukazuje, že harmonie přírody, do které je třeba počítat i člověka, není blábolem starců či mystiků.

Příručka pro přežití... asi si pod tímto označením představujete návody, jak se zorientovat v pandorské krajině, jak najít vodu, jak z kapesního nože a tkaničky od bot sestavit nouzovou vysílačku a tak podobně. Tahle příručka pro přežití je ale úplně jiná. Začíná historií objevu Pandory, objevu supravodivého unobtania, najdete tu přehled zbraňových systému, transportních prostředků a strojů používaných konsorciem RDA, majícím výlučná práva využívat nerostné a vlastně i rostné bohatství Pandory, popisy zvířat a rostlin, a hodně příspěvků o Na'viích, inteligentních obyvatelích Pandory, nerozvíjejících technickou civilizaci, ale žijících v pozoruhodné harmonii se světem, který obývají. Najdete tu vedle sebe popisy jejich luků či bubnů, hraček, ale také písně a rituály. A také trochu populárně technických poznámek - o antihmotovém pohonu raket létajících na Pandoru, o nadsvětelné komunikaci i o avatarech, či malou encyklopedii pojmů i na'vijský slovník.

Kniha rozvíjí svět Pandory v téže poloze, v jaké jste ho mohli poznat ve filmu - tedy jako reálný svět. Je velmi kvalitně typograficky zpracována, podtisk (který ovšem poněkud zhoršuje čtivost nepříliš velkého písma) naznačuje pomačkané stránky a oslí uši svazečku, který předtím, než jste si ho koupili, určitě koloval desítkami rukou, jsou tu sponky přidržující fotografie, vlepené obrázky, tužkou psané doplňky tajemného distributora této příručky a mnohé další vychytávky, které si ovšem musíte očuchat sami, kolik jich je.

Téměř cimrmanovsky pojatá knížka je velmi zajímavým počinem, pendantem filmu, využívajícím schopnosti literárního jazyka popsat zázemí toho, co filmová řeč může jen zobrazit. Autoři využili navíc i informace ze scénáře a především konzultovali řadu vědců z nejrůznějších oborů, aby jejich popisy reálií pandorského světa byly nejen malebné, ale i podle možností co nejméně rozporné s našimi současnými vědomostmi. O ději filmu se tu tudíž samozřejmě nedozvíte vůbec nic - ale zato téměř vše, co se tam odehrálo, vám to zasadí do kontextu. Až příště půjdete do kina, budete spatra hledět na plebejce, kteří nevědí, jak leonopteryx velký létá, či že tahle rostlina se jmenuje kuláč pýchavkovitý neboli obesus rotundus. Takovou knihu je ovšem těžké hodnotit - není to, přísně vzato, normální literatura, je to doplněk, který má hodnotu pouze pro někoho. Takže níže uvedené hodnocení berte jako určující pro ty, kteří u nás Avatara znají - což je zhruba jedna šestina populace tohoto státu.

Hodnocení: 65 %.

Maria Wilhelmová & Dirk Mathison, Avatar Jamese Camerona (James Cameron's Avatar)
překlad: Petr Kotrle
obálka, ilustrace: neuvedeno; Avatar (c) Twentieth Century Fox
Euromedia - Knižní klub, 2010
259 Kč, 218 stran, brožované
978-80-242-2698-9

(ve zkrácené podobě vyšlo v časopise Pevnost 07/2010)

Přidat komentář