KOMIKS: Jonah Hex: Tvář plná násilí

Článek od: Tobiáš Smolík - 10.01.2011

Jonah HexVychovali ho Apačové, býval vojákem Konfederace a nyní je po celém západě znám jako lovec hlav. S pistolí to umí lépe než Sedm statečných dohromady a jizvu má rozhodně větší než Harry Potter. To je Jonah Hex.            

Pokud je vám líto, že od časů Lucky Lukeho se u nás na westernový komiks zanevřelo, jste na správné adrese. Jednoho zimního večera si totiž stejně posteskli scénáristé Jimmy Palmiotti a Justin Gray, když se pročítali hromadou komiksových sešitků ze sedmdesátých a osmdesátých let, ve kterých zářil kovboj se šlincem na tváři. Neskončilo ale jen u povzdechů, ctihodní pánové se totiž rozhodli zapomenutou westernovou legendu oživit.

Hex má už leccos za sebou, podíval se i do daleké budoucnosti a vyřídil kromě záplavy banditů a superpadouchů i pěknou řádku nadpřirozených bytostí. Sbírka „Tvář plná násilí“, kterou vydává nakladatelství Comics Centrum, je ale návratem ke kořenům jeho kariéry a najdete zde pět veselých příhod z divokého západu bez bubáků a posunů v čase.

Hexovy Lapálie pro 21. století se liší od původních komiksů na první pohled ztvárněním hlavní postavy. Ilustrátor Luke Ross dal totiž Hexovi tvář Clinta Eastwooda (tedy z doby kdy měl ještě dost vlasů, hrál ve westernech a nevrčel). Dalším posunem je, že „Tvář plná násilí“ nepodléhá cenzurní bibli „Comics Code Authority“. Takže se v komiksu objevují i témata na sedmdesátá léta poněkud kontroverzní. Ovšem Johan Hex je kontroverzní sám o sobě. Je sice na straně „dobra“, ale zločin trestá na kladného hrdinu možná až příliš přísně… Proto pokud znáte „Drsného Harryho“, může vám právě Eastwoodovská podoba sedět.

Rossova kresba není nijak autorsky stylizovaná, pouze uhlazeně realistická, jak je pro současný americký komiks typické. Nakonec to ale není možná zas tak špatně. Jednu příhodu ze sbírky například ilustroval Tony DeZuniga, což je jeden z původních autorů. Jeho projev rozhodně není odtažitý a zaměnitelný, ale pro čtenáře možná příliš zmatečný, mnohdy na hranici čitelnosti. Naštěstí se jedná o výjimku. Co je ale opravdu mimo, jsou původní sešitové obálky od různých dalších autorů. Ty působí jako přehlídka vítězných prací ze soutěže „Zkuste co nejhůř nakreslit Hexe“.

K oživení kultovního kovboje přispělo i filmové zpracování z roku 2010 s výmluvným názvem „Jonah Hex“. Nijak striktně se reálií z komiksové předlohy nedrží, navíc vypráví vlastní příběh, ve kterém nejde pochopitelně o nic míň než záchranu Spojených států. A jedná se o kasovní propadák…

„Tvář plná násilí“ je navýsost žánrová záležitost. Pět kapitol vypráví pět dobrodružství, kde se Hex pokaždé taktak vyhne smrti, ale nakonec nad zlem zvítězí, zahláškuje a odfrčí na bujném oři za obzor. Pokud doma schováváte kovbojský klobouk, nebo alespoň dévédéčka s „Dolarovou trilogii“, bude se u vás Jonahu Hexovi líbit. Tak proč si „Tvář plnou násilí“ nenadělit i s mírným zpožděním k Vánocům? Najdete tam i jednu vánoční epizodku končící výkřikem, který jsem si nechal na konec i já: „Nadílka začíná! A co se týče kulek, budu štědrej!“.

Poznámka redakce: Jonaha Hexe jste naposledy mohli sledovat na DVD Superman/Shazam!.

Jonah Hex: Tvář plná násilí /Jonah Hex: Face Full of Violence/
Gray, Justin - Palmiotti, Jimmy - Ross, Luke - …

Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Luke Ross
Redakce: Václav Dort, Martin Trojan, Kamil Bernášek, Richard Klíčník
Rok vydání: 2010
Počet stran: 144
Rozměr: 155 x 235
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 199 Kč

Přidat komentář