FILM: Total detox

Článek od: Lament - 02.02.2011

Martin si občas šlehne. Jen tak, aby unikl realitě. To se ovšem nelíbí jeho otci, a tak ho zavře doma a pouští ho jen na terapii. Martin proto netuší, že ve městě umírají v kalužích krve feťáci.

Když se řekne slasher, představíme si dnes prefabrikovaný happy meal se spoustou kečupu. 20% srandy, 20% krve, špetka koz. Prostě lehký snack, často bez chuti, bez zápachu. Tak tohle od nového filmu Romana Vojkůvky neočekávejte, ačkoliv koz se vám dostane.

Pokud byla celovečerní Vojkůvkova prvotina Někdo tam dole mě má rád spíše inspirovaná cool americkou školou, Total Detox přímo řve Itálie. Nesmírně tísnivá atmosféra, místy pocit neurčitého bizarna, sugestivní hudební ruchy, ale zejména závěrečné objevení se postavy typické právě pro italskou klasiku.

Ovšem Roman Vojkůvka rozhodně netvoří bezduché pastiše. Na jeho filmech je zřejmé, že umělecky rostl na všech žánrech. Prioritou je pro něho zejména příběh, dialogy, umění a pak teprve horor. Proto se jeho bijáky vyznačují hutnou, výživnou atmosférou dramat, krásou artových filmů a myšlenkou. Teprve pak, jako třešnička na dortu přichází bolest, krev, střeva a další sajrajty.

Na Total Detoxu je vidět pokrok s filmařským zázemím, zejména herci už působí profesionálně prakticky beze zbytku (snad kromě krátkého intra), a pokud jim to místy ujede, dokáže z toho Vojkůvka ruchy a tempem udělat ústrojnou součást tísnivého dojmu. Speciální efekty a líčení vypadají dobře, nízký rozpočet probleskne jen občas.

Jak jsem řekla, herci jsou dobří, ovšem František Strnad (otec) a Miroslav Rataj (terapeut) jsou vynikající. A mohla bych prozradit, kterému filmu je postava terapeuta poctou, ale neudělám to, vypátrejte si to sami.

Přes všechnu uměleckou "serióznost", kterou Total Detox vyzařuje, tísnivou výpověď, hru s barevnými filtry a ponuře estetickými obrazy, nezapomíná autor na milovanou trash popkulturu a postavy si občas pouští filmy, které vám budou povědomé.

Total Detox je tedy přesně tak kvalitní, jak se dalo od rychle rostoucí hvězdy Romana Vojkůvky čekat, ale musíte na něho mít správné rozpoložení. Rozhodně to není žádná popkornová zábava na jedno použití na mejdanu. A stejně jako po NTDMMR, i tentokrát všechna čest autorovi, který dokáže za tak málo peněz udělat tak hodně krvavé muziky. 

P. S.: V pátek 28.1. 2011 vydala limitovanou DVD edici Total Detox KaB Music.

Psáno pro Studna.net.

Total Detox
Horor / Česko, 2011

Režie: Roman Vojkůvka
Hrají: Miroslav Rataj, Jiří Krupica, Simona Zetíková, František Strnad

Přidat komentář