FILM: Princ a pruďas

Článek od: Tomáš Apeltauer - 16.06.2011

Zklamali vás noví Piráti z Karibiku, obtloustlá Kung fu Panda už podruhé nezní tak lákavě a na Lidice nemáte žaludek? Žádný strach, je tu snímek Princ a pruďas, který se snaží o jediné, a to pobavit. Zákeřně útočí přímo na bránici, zatímco paroduje snad všechny legendární fantasy filmy osmdesátých let. Vzdává poctu filmům jako je Barbar Conan, Rudá Sonja, nebo Krull.

Hlavní zápletka je veskrze velmi jednoduchá. Princ Slavomír (James Franco) se vydává zachránit svou nevěstu ze spárů zlého černokněžníka Lůzera (Justin Theroux) a při tom ho doprovází jeho neschopný bratr Honimír (Danny McBride). Jelikož byl Honimír nucen vždy žít v Slavomírově stínu, tak se neustále snaží všem okolo dokázat, že se bratrovi plně vyrovná. Naneštěstí pro něj zatím nikdy na žádné hrdinské výpravě nebyl, tudíž je spíš na obtíž. Honimír je ale pevně odhodlán vydobýt si náležitý respekt, popřípadě se alespoň pořádně zkouřit. Začíná zběsilá a šílená jízda, plná černého humoru, odzbrojujících hlášek, spoře oděných bojovnic a mistrně vyvedené akce.

Slavomír je v podání Jamese Franca ztělesněním naivních hrdinských ideálů a vy každou chvíli očekáváte, že při přednesu těch nejstarších fantasy klišé vyprskne smíchy. Oproti němu hraje McBride (jinak také spoluautor scénáře) postavu královského synka, který je zvyklý na pohodlný život. Už jen jeho charismatický výstup a trefné připomínky vám dokáží vykouzlit úsměv na tváři. Spolu s Francem pak tvoří neobvyklou dvojici hrdinů, která si dělá srandu nejen sama ze sebe, ale především ze všech ostatních. Když se k nim po čase připojí ještě okouzlující Isabel (Natalie Portman) coby nekompromisní lučišnice, je jasné, že takovou výpravu svět ještě nezažil.

Snímek Princ a pruďas si nebere servítky a divákovi předkládá sled nadávek, přisprostlých vtípků, či mírně perverzních scén (nemluvě o litrech krve a usekaných údech). Umně kombinuje odlehčené pasáže plné gagů s akční řežbou. Má totiž oproti ostatním komediím jednu výhodu. Všechny akční scény vás chytí a bez dechu s vámi pádí napříč dějem, aby vás nakonec opět dovedly k další porci zábavy. Navíc se film natáčel v Severním Irsku, které svou přírodou skvěle dotváří středověkou atmosféru.

Ačkoliv jsem zmínil jednoduchou zápletku, tak musím zdůraznit, že děj nestojí pouze a jen na humorných scénkách, nebo akci. Jde hlavně o prince Honimíra, o jeho osobní boj a komediální struktura je zde budována právě na tomto příběhu jako jakási nadstavba. Ano, je jí tu hodně a je velmi výrazná, ale film se o ni neopírá. Proto snímek ubíhá příjemně a až na výjimky se nezadrhává.

Bohužel jsou tu i oblasti, kdy je humor příliš “vyhrocený“. Místy se mi zazdálo, že film sklouzl do hlubin trapného, nuceného vtipu. Stejně jako si nemůžete nevšimnout občasného patosu, který se do snímku přese všechnu satiru vloudil. Ale to jsou jen malé detaily. Celkově působí film Princ a pruďas jako sympatická urážka všech pohádek a fantasy filmů, která se nebere nijak vážně. Má mnoho světlých momentů, jenž vám slušně protrénují bránici. Jasně, není to bůhvíjaký kasovní trhák, ale na to si ani nehraje. Jediné, o co mu jde, je pobavit diváka, a to se mu z větší části úspěšně daří.

Princ a pruďas (Your Highness)

USA, 2011, 102 min.
Režie: David Gordon Green
Scénář: Danny McBride, Ben Best
Hudba: Steve Jablonski
Hrají: James Franco, Danny McBride, Natalie Portman, Zooey Deschanel, Justin Theroux

V kinech od 16.6.2011

 

Přidat komentář