REPORTÁŽ: Bloodcon v Brně

Článek od: Štěpán Jura - 17.10.2011

Člověk má asi šest litrů krve. Fungovat však může i s polovinou tohoto množství. Nenapadlo vás někdy, jak využít tento „přebytek“? Co takhle ho jít darovat do nemocnice pro ty, kteří vinou nějaké nehody zrovna krve nazbyt nemají? Bojíte se jít sami? Nevadí, právě od toho vznikl v Praze před dvěma lety Bloodcon (dále už jen BC), který se konečně rozšířil i do Brna.

Protože členská základna HMS Phantom, která organizuje pražský BC, je z drtivé části právě v Praze, byl brněnský BC spoluorganizován s Lion Base (českou pobočkou Rebel Legionu). Bez nich by se jistě v pondělí 19. září 2011 BC neuskutečnil.

Jak takové darování krve probíhá? Zcela jednoduše. Přijdete na recepci transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Brno, vyplníte dotazníky, nahlásíte osobní údaje sestřičce, chvíli počkáte (nezapomeňte, je to con, takže se nemusíte bát, že budete jen tak nudně sedět v čekárně), další sestřička vám odebere krev, zase chvíli čekáte na výsledky, napapáte se a pak už si jenom lehnete a mačkáte míček, zatímco vám už poslední sestřička napíchne žílu a začne odvádět krev. Hotovo, nezabralo to ani hodinku a udělali jste dobrý skutek, poznali pár nových lidí a jako malý bonus si na den odpočinuli od školy či práce.

Takhle zhruba proběhl i první Bloodcon Brno s patnácti účastníky - jedenáct dárců (z nichž tři darovat krev bohužel nemohli) a čtyři lidé jako psychická podpora. Dokonce i polovička účastníků byla okostýmovaná. Kostým však není povinný, jediné, co člověk musí pro účast mít, je krev a chuť ji darovat.

Pokud si to chcete zkusit i vy, není nic lepšího než přijít na další Bloodcon, který bude někdy na přelomu ledna a února v příštím roce. Pro přesnější datum sledujte po novém roce stránky HMS Phantom, případně facebook Bloodconu (tam se můžete přidat i jen jako vyjádření podpory, či jej sdílet s podobně naladěnými lidmi z Jižní Moravy). Těšíme se na vás!

PS: Pokud jste z Prahy a chcete také udělat dobrou věc, další pražský Bloodcon bude asi v první půlce Prosince (opět platí, sledujte stránky Phantoma).

Fotogalerie na Rebel Legionu a na facebooku od San "Saintes" Lanczové, jejíž fotky jsou použité i do reportáže.

Přidat komentář