FILM: Tři mušketýři 3D

Článek od: Jaroslav Vávra - 30.10.2011

Tři mušketýři patří k nejvděčnějším literárním látkám. Není tedy divu, že téměř každá éra má svou vlastní verzi. K těm nejslavnějším patří ta francouzská z roku 1961, kde se pod taktovkou Bernarda Borderieho (pentalogie o Angelice) role d'Artagnana zhostil charismatický Gérard Barray, a potom mezinárodní delikatesa z roku 1973 v režii Richarda Lestera, ve které jsme mohli vidět nejzářivější hvězdy tehdejšího stříbrného plátna, v čele s uličnickým Michaelem Yorkem v roli d'Artagnana a hříšně svůdnou Raquel Welch coby Constance. Nyní přichází omlazená verze obohacená o vzducholodě a „fenomén“ 3D.

Je mi velkou záhadou, jakým způsobem se k této oblíbené klasice dostal ultimátní béčkař a matlák Paul W. S. Anderson (Mortal Kombat, Resident Evil, Rallye smrti). Ten člověk možná umí vytvořit efektní akční scény (když má náladu), ale jako vypravěč je jednoduše mizerný. Jeho Mušketýři jsou dokonalou ukázkou toho, jak to nemá vypadat.  Hlavně tedy po druhém zhlédnutí, kdy ty zápory už jednoduše nejsou tolerovatelné.

S původním Dumasovým románem to má společného málo – název a jména postav. Zbytek je totálně vycucaný z prstu, ovšem scénář, který obsahuje jenom základní kostru (královnin náhrdelník), je tím nejmenším problémem. Horší je, že tu nikdo nemá moc co pořádně hrát. Dialogy jsou fádní a naprosto nezajímavé. Ovšem i na hercích je vidět, že je odříkávají s nepříliš velkým nadšením. Navíc působí nedůvěryhodně. Logan Lerman (Percy Jackson) připomíná spíše nezkušenou holku než charismatického sukničkáře, takže jeho slovní interakce s Constance (její představitelka je strašné herecké dřevo) navozují spíše lesbický dojem.

Nejhůř dopadli Christoph Waltz (kardinál Richelieu) a Mads Mikkelson (Rochefort). Oba dva patří mezi hereckou špičku, takže zamrzí, že v tomto filmu mají velmi málo prostoru. Každopádně kdykoliv se objeví, hned je o trochu lépe. Jednooký Mikkelsen navíc jako jediný snese srovnání s Christopherem Leem z Lesterovy verze.

Samostatnou kapitolou je účast Milly Jovovich coby Milady de Winter. Tady je tak trochu znát, že doma je Anderson pod pantoflem. Neustále se Millu snaží zabírat tak, aby navodil dojem, že je jeho manželka sexy a hezky zachovalá, což bohužel nemá efekt, protože Tři mušketýři jsou mládeži přístupní. Pokud vás tedy zajímá Millin full frontal, tak tady byste hledali jehlu v kupce sena.

Akční scény jsou na Andersona překvapivě přehledné a slušně dynamické. Bohužel je jich málo, v naprosté většině stopáže se jenom mluví. Andersonova režie přitom nemá drive a je esencí smrtící nudy. Není tady jediný záběr, který by se vryl do paměti. Prostě rutinérské poleno, které by mělo kameru fasovat jen na zbrojní pas. 3D je tu velmi nenápadné a de facto úplně zbytečné. Stejně jako případně vyhozené peníze.

Jsou filmy, které jsou tak špatné, až jsou dobré, ale Tři mušketýři bohužel nejsou tento případ. Netajím se tím, že jsem v kině trpěl a snad jen jediná hláška – způsobená českým překladem - mi přivodila totální záchvat smíchu. Zněla: „Otevřete! Otevřete nebo vás vykouříme!“ Jdu hledat klasiku z dětství...

P. S.: Skladatel Paul Haslinger by si za vykrádání hudby Hanse Zimmera zasloužil naplácat na zadek.

40%

Tři mušketýři
Three Musketeers, The

Traja mušketieri
Dobrodružný / Akční / Romantický
Německo / Francie / Velká Británie / USA, 2011, 110 min

Režie: Paul W.S. Anderson
Hudba: Paul Haslinger
Hrají: Logan Lerman, Matthew MacFadyen, Ray Stevenson, Milla Jovovich, Luke Evans, Mads Mikkelsen, Christoph Waltz, Gabriella Wilde, Orlando Bloom, Juno Temple, James Corden, Til Schweiger, Paul Haslinger, Carsten Norgaard, Susanne Wolff

Přidat komentář