FILM: Spy Kids 4D - Stroj času

Článek od: Jaroslav Vávra - 09.11.2011

Robert Rodriguez je jednoduše divný člověk. Kdysi v devadesátých letech patřil k nejstylovějším hollywoodským tvůrcům, ale jeho tvorba posledních deseti letech má bohužel sestupnou tendenci. Samozřejmě, natočil zajímavé (byť rozporuplně přijímané) Sin City, podílel se na výborném projektu Grindhouse a natočil rádobybéčkovou Machete. Bohužel to jsou spíše výjimky, většinu minulé dekády zaplácl průměrnými či spíše podprůměrnými filmy pro děti, kde většinou nechával volnou ruku svým potomkům Rebelovi a Raketě. Tak vznikla trilogie Spy Kids o dětských špionech, děsivé Dobrodružství Žraločáka a Lávovky (kde na sebe poprvé výrazněji upozornil budoucí vlkodlak Taylor Lautner) a Prckové, kteří nikoho nezajímali.

Seňor Roberto dlouhá léta sliboval druhé Sin City. Fanoušci komiksů Franka Millera mají bohužel smůlu, místo toho se Rodriguez rozhodl natočit čtvrté Spy Kids, a to rovnou ve 4D. Čtete správně, ke třem rozměrům na plátně se přidá ještě čtvrtý, čichací. Před samotnou projekcí obdržíte "aroma-scope" kartičku naplněnou různými esencemi. Hledat na ní v naprosté tmě správné číslo a v daném okamžiku si k němu čichnout, to je vskutku originálně dementní. Navíc Rodriguez zapomněl, že malé děti, pro které je tento film určen, aniž by si uvědomily, že Spy Kids 4D vyvolává trapné pocity, ještě neumějí číst...

Existence Spy Kids 4D vyvolává otázky, na jejichž zodpovězení by si vylámal zuby i Děd Vševěd: Proč byl tento film natočen? Pro koho byl natočen? Proč se diváci po zhlédnutí cítí jako nesvéprávní idioti? Tyto otázky by si měli klást hlavně bratři Weinsteinové, jejichž peníze Rodriguez spláchl do záchoda.

Máme tu Jessicu Albu (na full frontal z pochopitelných důvodů zapomeňte) v koženém oblečku, nesympatické děti, záporáka, který chce z rodinných pohnutek (?) ukrást čas, zestárlou Alexu Vegu a... robotického kung-fu psa s hlasem Rickyho Gervaise (film se u nás promítá dabovaný, takže Rickyho sarkastické poznámky si vůbec neužijete). Prostě děsivý spletenec, který se nijak nedá obhájit. Hlavně se nepokoušejte vysvětlovat něco jako děj, zamotali byste se do toho.

Přesto by se pár kladů našlo. Tím největším je výskyt Jessicy Alby. Nesmírně jí to tady sluší a své protivníky likviduje ve velmi těsném oblečku. Je neuvěřitelně sexy a to až takovým způsobem, že jsem měl nutkání přeběhnout ke druhé straně... Dalším kladem je krátká stopáž, takže film rychle uteče, což je jenom dobře, protože ta hromada zvracení a prdění se v jisté chvíli stane neúnosnou.

VERDIKT:

Snímek Spy Kids 4D by teoreticky měl navazovat na původní trilogii o dětských špionech. Více vám však bude připomínat Dobrodružství Žraločáka a Lávovky. Nevkusná rodinná podívaná, ve které se zvrací, prdí a celé to vůbec nedává smysl. „Aroma-scope“ v podobě čichací kartičky je jedna velká demence. Zaplaťpánbu za to, že je Robert Rodriguez platonicky zamilován do Jessicy Alby.

Hodnocení: 30 %

Spy Kids 4D: Stroj času
Spy Kids 4: All the Time in the World
Spy Kids 4D: Stroj času


Rodinný / Akční / Sci-Fi / Dobrodružný

USA, 2011, 89 min
Režie: Robert Rodriguez
Hrají: Rowan Blanchard, Mason Cook, Daryl Sabara, Alexa Vega, Antonio Banderas, Jessica Alba, Joel McHale, Danny Trejo, Jeremy Piven

Přidat komentář