RECENZE: Trudi Canavan, Tessia – Zrození čarodějky (Dějiny sachakanské války)

Článek od: Lament - 23.11.2011

Trudi  Canavan: Tessia – Zrození čarodějky (Dějiny sachakanské války)

Samostatná kniha doplňuje obrázek světa, ve kterém se odehrává Trilogie o černém mágovi a Trilogie Zrádkyň. Dozvíte se, jak vzniklo kyralijské Společenství čarodějů i jak to bylo se sachakanskou válkou.

Tuto historii sledujeme převážně očima Tessie z Kyralie, která by se chtěla stát léčitelkou po svém otci navzdory tomu, že ženy léčitelkami nebývají. Její sen ovšem přichází vniveč v okamžiku, kdy se jí pokusí zmocnit sachakanský mág Takado a ona mu odpoví silným magickým výbojem. Tak se přijde na to, že je Tessia předurčená, a namísto léčitelství ji čeká studium magie.

Takado ovšem na své pokoření nezapomíná a umně přiživuje sachakanskou výbojnost. Netrvá to dlouho a obě země se ocitají v magické válce. A zdá se, že síly jsou dosti vyrovnané…

Dosud jsem pěla na dílo Trudi Canavan samé pochvalné ódy. Tentokrát tomu bude trochu jinak. Pro milovníky jejího světa Kyralie je Zrození čarodějky jistě počinem záslužným, za který budou Zoner Pressu určitě vděčni, pro nahodilého čtenáře už to však neplatí.

Tessia trpí některými neduhy „krmné“ fantasy, ze které jsem dříve Trudi Canavan s radostí vyjímala. Evidentně je to kniha pro knihu. Dá se pochopit, že autorka cítí nutkání dovysvětlit čtenáři historii svého světa, ale i v těchto případech se dá říci, že méně je někdy více. Zrození čarodějky buď nikdy nemělo spatřit světlo světa, nebo mělo být aspoň o čtvrtinu kratší, když už nic.

Kniha zachovává obvyklou čtivost autorčiných textů, ale postavy jsou vám od počátku zcela lhostejné, protože nemají žádnou osobitost. Pokud nejste dobře ukotveni v časové ose kyralijských příběhů, bude vám chvilku trvat, než si v zajetí šablonovitosti uvědomíte, kdo je kdo. Samotná čtivost však vaši pozornost nevydrží upoutávat dlouho, a záhy se Zrození čarodějky stane dosti nudným skřipcem, na který je natahována vaše trpělivost.

Tato negativa však nejsou směrodatná pro ty, co si vášnivě zamilovali světy Trudi Canavan a chtějí se o nich dozvědět co nejvíce. Vy ostatní klidně sáhněte po výše zmíněné Trilogii o černém mágovi nebo ještě lépe Věku pěti. Ty by vás zklamat neměly.

Tessia: Zrození čarodějky /The Magician's Apprentice/ (ukázka z knihy)
Trudi Canavan

Nakladatelství: Zoner Press
 Ilustrace:  Zdeňka Boušková
Ilustrace na obálce: HildenDesign, Max Meinzold, München
Překlad:  Martina Plechatá
Počet stran:  480
Rok vydání:  2011
ISBN:  978-80-7413-081-6
Jazyk:  čeština
Vazba:  v pevných deskách
Formát:  147 x 210 mm
Cena: 349 Kč

Přidat komentář