KOMIKS+PR: Arzach – komiksová legenda mistra Moebia

Článek od: Anonym - 19.05.2012

„Příběh Arzacha nezapadal do žádného z klasických narativních schémat, přinejmenším tedy v komiksu, protože v moderní literatuře na takovém popisu putování není nic výjimečného. A co se týče výtvarné stránky, nešetřil jsem úsilím a každé scéně jsem věnoval množství práce a síly zcela srovnatelné s tím, jaké jinak bývá věnováno obrazu nebo ilustraci.“

Komiks, který ovlivnil celý svět

Moebia u nás známe už z Incala, proslulé mystické komiksové ságy, která si bleskově získala uznání i u nás – české vydání obdrželo cenu Muriel za nejlepší zahraniční komiks a je nominováno i na čtenářskou cenu Fabula Rasa.  A teď přichází Moebiovo nejosobnější a nejslavnější dílo - fantastický komiks, který ovlivnil celý svět. Dílo, které svým stylem inspirovalo komiksové i nekomiksové tvůrce – od Federika Felliniho, Ridleyho Scotta, Hayao Miyazakiho až po našeho Káju Saudka. A to se Moebius obešel téměř beze slov.

V několika povídkách prolétá mlčenlivý bojovník fantaskními světy, aby sváděl kruté a komické boje s bizarními a obřími protivníky. Snové sci-fi příběhy zasahují čtenáře melancholickou náladou a neuchopitelnou atmosférou (čemuž pomáhá i to, že se v každé epizodě mění jméno hlavního hrdiny). Arzach předvádí Moebia v jeho nejlepší formě a podobě.

Sám Moebius o svém komiksu říká: „Příběh Arzacha nezapadal do žádného z klasických narativních schémat, přinejmenším tedy v komiksu, protože v moderní literatuře na takovém popisu putování není nic výjimečného. A co se týče výtvarné stránky, nešetřil jsem úsilím a každé scéně jsem věnoval množství práce a síly zcela srovnatelné s tím, jaké jinak bývá věnováno obrazu nebo ilustraci.“

A je to na komiksu vidět. Jednotlivé obrazy jsou vskutku nádherné. A příběhy se pohybují od absurdních epizod až po snová dramata, jejichž logika je skrytá tajemstvím.

Harzack, Harzac, Harzak, Arzak, Arzach. Ať mu říkáte jakkoliv, jedno je jisté. Muž na obřím ptakoještěrovi přilétá konečně i k nám.

MOEBIUS (JEAN GIRAUD)

Legenda evropského i světového komiksu. Jean Giraud alias Moebius alias Gir se narodil v roce 1938 v Nogent-sur-Marne na předměstí Paříže. V roce 1963 s Jean-Michelem Charlierem přivedl na svět slavného westernového rebela Blueberryho.

Zlomem v (nejen) jeho životě se stalo založení novátorského časopisu Métal Hurlant. Právě zde vyšly první dvě epizody příhod detektiva Johna Difoola ve světě Incalu, které vznikly na základě scénáře Alejandra Jodorowského.

Moebius spolupracoval i s komiksovou legendou Stanem Lee na Silver Surferovi, napsal scénář pro mangu Icare a pro Jean Van Hamma nakreslil novější díly jeho slavné série XIII.

Tvořil ale i sám. Tak vznikl jak Arzach, tak jeho další slavná díla: Le Bandard fou (Šílený erektoman) či Le Garage Hermétique de Jerry Cornélius  (Hermetická garáž Jerryho Cornélia).  Moebius se podílel na vzniku mnohých SF filmů i videoher a získal celou řadu prestižních komiksových ocenění. Zemřel 10. března roku 2012, pár měsíců před tím, než vyšlo jeho nejslavnější dílo u nás.

Reportáž z pařížské výstavy Moebia.

Přidat komentář