AKCE: Vernisáž Signály z neznáma Český komiks 1922–2012

Článek od: Anonym - 24.09.2012

Český komiks chytil na počátku třetího tisíciletí nový dech. Aktuální autorská generace navazuje kontakty se světovým děním, reaguje na nejnovější trendy a v domácím kontextu snad téměř poprvé skutečně svobodně tvoří, nesvazována restriktivními příkazy cenzury či kulturním a společenským odmítáním. Zároveň se komiksu alespoň částečně daří rozrušovat stereotypní představy, které jej vždy spojovaly jen s dětem určeným, popřípadě brakově-triviálním čtením na ukrácení volné chvíle. Spolu s tím, jak český komiks nabývá na sebedůvěře (a sebeúctě), začínáme pomalu prozkoumávat ta slavnější, i ta méně proslulá období jeho dějin. Výstavní projekt „Signály z neznáma“, který se ve dnech 26. 9. 2012 – 13. 1. 2013 prvně představí v Domě umění města Brna, slibuje onu známou i tajenou historii komiksu na českém území detailně zmapovat.

Devadesátiletý příběh českého komiksu se tak na několik měsíců dočká své hmatatelné podoby. Díky zápůjčkám od desítek institucí z celé České republiky i od řady autorů či soukromých sběratelů se podařilo shromáždit rozsáhlý a reprezentativní soubor originálů komiksových stran ze všech údobí českého komiksu. Tematicky organizovaná expozice nahlédne domácí komiksovou tradici z nejrůznějších směrů, zaměří se na dominantní žánry a ústřední protagonisty, ale připomene i pozapomenuté tvůrce a souvislosti.

Rozsáhlou expozici čítající přes 300 výstavních originálů, tisků a předmětů rozšíří bohatý doprovodný program a lektorované programy pro školy, u příležitosti výstavy vychází v nakladatelství Arbor vitae obsáhlá kolektivní monografie.

Výstavní projekt „Signály z neznáma“ pořádají Dům umění města Brna, DOX Praha a Východočeská galerie ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR, v.v.i., a Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.

Signály z neznáma
Český komiks 1922–2012

26 09 (2012) – 13 01 (2013)
Dům umění

Kurátory výstavy jsou Pavel Kořínek a Tomáš Prokůpek. Tisková konference 25. 9. 2012 v 11 h v Domě umění. Vernisáž výstavy 25. 9. 2012 od 17.30 v Domě umění, Malinovského nám. 2, Brno

Výstavní projekt Signály z neznáma. Český komiks 1922–2012 pořádají Dům umění města Brna, DOX Praha a Východočeská galerie ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR a Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.

Vydavatelství Arbor vitae vydává při příležitosti výstavy Signály z neznáma. Český komiks 1922–2012 stejnojmennou publikaci.

Dům umění města Brna / www.dum-umeni.cz / středa–neděle 10–18 h / vstupné 100 /50 Kč

Barbora Antonová

Přidat komentář