FILM: Den otců (Father's Day)

Článek od: Jan Pechanec - 13.10.2012

Čas od času na vás přijde chvilka, kdy nevíte, co byste roupama. A tak se rozhodnete shlédnout i podezřelé filmy, které nepřekvapí ohromným hollywoodským rozpočtem, ale skvělým a neotřelým scénářem. Nebo se shodou okolností zapomenete přesvědčit, jestli film náhodou není od Tromy.

Den otců je a není od Tromy (Troma jen zaštítila studio Astron-6). Tímto konstatováním bych mohl celou recenzi ukončit, neboť zasvěcení již vědí, o co půjde. Nicméně by nebylo správné ty ostatní nevarovat. Troma Entertainment, Inc. se na filmovém poli pohybuje 40 let (rok 2012) a patří tak mezi nejstarší nezávislé filmové společnosti zaměřené na mužské diváky ve věku 18-35 let, jak uvádí na svých stránkách. Mezi jejich nejúspěšnější film patří Toxický mstitel, jenž se dočkal i několika pokračování. Souhrný přehled názvů vám napoví, o čem mluvím (www.troma.com/films/) a když uvedu jména režisérů zakladatelů Lloyd Kaufman a Michael Herz - vaše gore béčková duše musí zaplesat.

Den otců jsme mohli shlédnout již v únoru na Festivalu otrlého diváka, kam bezesporu patří. Od osmdesátých let se ve filmu nic nezměnilo. Příběh je variací městské legendy o zabijákovi, který se vrací, aby zneužíval a brutálně vraždil nebohé tatínky: "Mrták se objevuje každou generaci, znásilňuje a zabíjí otce, dokud není hostitel zničen." Ahab (Adam Brooks) je mladým pastorem O'Flynnem přiveden zpět do města, aby se vypořádal se svou minulostí a zlikvidoval krátkozraké, funící monstrum vyžívající se v defloraci určitých partií maskulinní části populace.

Děj filmu na sebe vrší špatné i zajímavé nápady zfilmované tím nejotřesnějším způsobem, aby vyzdvihl nemohoucnost, stupiditu a neuvěřitelně naivní formu pokusů o vtipy, až se to vlastně nedá snést, nicméně vzniká tak vskutku hrůzostrašný snímek. Film totiž bez problémů můžete klasifikovat jako akční černokomediální exploitation slasher splatter religionální horor. Pokud jsem zmínil černý humor, je ho ve filmu dostatek, ale příliš nefunguje kvůli své prvoplánovitosti, mnohdy hraničící s tím, co tvůrci považují za vtipné a zakládá se zejména na pseudohumorných dialozích, ačkoliv některé perly dokáží zafungovat svou popkulturní současností:
"A tos vyčet v nějaký knize."
"Ne nějaké, ve starodávném svazku."
"Svazku?"
"Ano, svazku."
"Aha, jako Harry Potter."
"O'Flynn ho studoval, než oslepl. Odhaluje podstatu Mrtáka."
"To bude bestseller."

Ohledně exploitation hororu si přijdete na své v míře vrchovaté a dokonce se dostane i na mužský full frontal. Slasher je to již z důvodu hlavního představitele zla Mrtáka, ačkoliv v závěru příliš dlouhého filmu vás čekají až parodující scény přímo s nejvyššími nositeli dobra a zla. Vzhledem k tomu, že se ve filmu objevuje i hodně pajšlu dostáváme se i do hájemství všech "dobrých" splatterů, jen ti zombíci nám tu chybí. A k zaškatulkování Dne otců jako religionálního hororu by nejspíš stačili oba zmiňovaní otcové, ale jen u toho nezůstaneme.

Z pohledu gore efektů musím tvůrcům zatleskat. Veškeré krvavé šplouchance, mozky i vnitřnosti vypadají opravdu nechutně, ale zároveň jsou v některých částech filmu velmi zvrhlým způsobem zábavné i svým způsobem neskutečnou přehnaností (vyzvracet vlastní střeva nemusí být vůbec snadné). Na všech trikových scénách je vidět ten nádherný um úžasné maskérské práce a tvůrčí lásky profíků, kteří dali Tromě své srdce. Je to prostě nechutné, zavrženíhodné a neodolatelné asi jako pro každého věřícího podlehnout (nebo odolat) pokušení.

Pokud se rozhodnete i přes výše zmíněné na neotřelý, bohužel však celkově nepovedený film podívat, určitě nebudete zklamaní z množství motivů a odkazů, které se tvůrcům této bizarní koláže podařilo využít a dát jim celkem dobře navazující formu. Bohužel však celek postrádá vnitřní logiku a propojení, a tak dokáže nudit vycpávkou, která vede k dalšímu nadpřirozenému zásahu tvůrců, která vede dál, až k opravdu cynickému konci, za který jsem celému ansáblu odpustil těch 90 minut nastavované kaše, která by jinak byla byla naprosto nestravitelná.

P. S.: Troma uvolnila desítky svých filmů zdarma ke shlédnutí na Youtube.

P. P. S.: Čestný host Festivalu fantazie speciál 2010 Lloyd Kaufman si ve filmu střihl velmi důležitou dvojroli a my si ho můžeme připomenout v této fotogalerii:

Den otců (festivalový název)
Father's Day

Akční / Komedie / Horor
USA / Kanada, 2011, 99 min
Režie: Adam Brooks, Jeremy Gillespie
Hrají: Adam Brooks, Lloyd Kaufman, Jeremy Gillespie, Amy Groening

Přidat komentář