PR+LITERATURA: Hejno bez ptáků po dvanácti letech konečně na pultech

Článek od: Anonym - 07.11.2012

Praha (5.listopadu 2012) - Jedna z nejočekávanějších knih letošní zimy, titul Hejno bez ptáků autora Filipa Douška, vyjde již 1. prosince. Román o západní civilizaci a její slepé skvrně vznikal 12 let. Z toho posledních pět let se mu Filip věnoval naplno.

Tomáš Sedláček, autor bestselleru Ekonomie dobra a zla, o Hejnu bez ptáků říká: „Kniha vzlétá do takové hloubky a je tak krásně napsaná, že strká s lehkostí do kapsy mnohé světové klasiky. Obdivuji se Filipovi Douškovi skoro na každé stránce, jak umí pracovat s jazykem a myšlením - filosofie se líbá s dobrodružstvím, technika s básněmi, mystika s logikou v pnutí černé a bílé knihy, které jsou o všem (jen ne o černobílosti).“

Psaní textu zavedlo autora ke studiu dějin křesťanství, západní filozofie, umění, matematiky a politické ekonomie; tam všude nacházel zcela analogické paradoxy. „Nemyslím, že ten román šlo napsat před deseti lety. Tehdy nebyla Wikipedie a online archivy vědeckých studií. Často jsem zkoumal nějakou obskurní oblast třeba několik dní, aby z toho potom vznikla jedna věta,” vysvětluje Doušek. Vystudoval mezinárodní obchod na VŠE, pracoval v IT v Londýně a v Hong Kongu, ale srdcem zůstal existenciálním dobrodruhem, který surfoval v Riu, stopoval na Aljašce, rozvážel pizzu na mopedu a experimentoval se životem. „To není knížka psaná od stolu v akademickým kanclíku. Žádné trápení introvertního intelektuála. Je to plnotučný román. Hutný, čtivý a hodně provokativní,” dodává autor.

Kniha mluví o novém myšlení, které začíná měnit každou lidskou sféru — od partnerských vztahů přes umění po politku. Byla by proto škoda ji vydat starým způsobem. Místo toho ji Filip vydává samostatně, bez vydavatele, ovšem s týmem zkušených profesionálů. Se čtenáři komunikuje na Facebooku, kde má momentálně 2000 fanoušků. Řadí se tak mezi 10 nejúspěšnějších českých spisovatelů na sociálních sítích. Čtenáři mohli přes Facebook ovlivňovat některé scény knihy a pozvolna odhalovat její témata — jako „pravda je omyl“, „věrnost je lenost“ a „strach je kompas“.

www.fb.com/hejnobezptaku

Hejno bez ptáků from Hejno bez ptáků on Vimeo.

 

Přidat komentář