RECENZE: Jeaniene Frost, Jednou nohou v hrobě

Článek od: Monika Slíva - 30.11.2012

Jednou nohou v hrobě jsem prakticky pořád. Nejen proto, že jsem se narodila jako poloviční upírka, ale i kvůli práci. Říká se, že všechny činy člověka (i toho polovičního, jak se zdá) časem doženou, a pokud nebyly úplně košer, pořádně vás profackují. Když jsem před pár lety nechala fingovaně umřít mistra upíra alias lovce upírů Bonese (svého bývalého soka, později trenéra a ještě později i milence) a nabulíkovala mu, že už ho nechci, abych ho ochránila, nemohla jsem tušit, co všechno mi to nakonec způsobí. Taky jsem oficiálně mrtvá, a dokonce byste na jednom hřbitově našli můj úhledný náhrobek. To všechno proto, abych mohla s novou identitou nerušeně pracovat pro vládu a vést speciální tým zabijáků upírů.  Jak známo, na krvesaje člověčí zákony moc neplatí a dělají si z nich asi tolik, co matka čtyřletého dítěte z bubáka pod postelí. To se mnou je to jiné! Upíři mi přezdívají Zrzavá smrtka a JSEM pro ně ten bubák pod postelí. Jen si musíte uvědomit, že ve vztahu ke mně jsou tím čtyřletým dítětem – pod postel by se nepodívali ani za všechnu krev světa a většina z nich ani netuší, jak opravdu vypadám.

Nejspíš si někdo z těch bledých hošánků v horních patrech nemrtvé pyramidy řekl, že už toho má dost a je na čase se mě zbavit. Začíná jít do tuhého a už se ke mně doneslo, že někdo vypsal na mou hlavu odměnu. Páni! Akorát nevím, jestli se mám začít bát, nebo se cítit poctěná! A do toho se přimotá ještě Bones. Sakra! Po těch letech se mu konečně podařilo najít moji stopu a dát si všechno dohromady. Jsem zvědavá, jestli mě pochválí, nebo rozsápe. Možná obojí a ne nutně v tomto pořadí. No uvidíme, měsíc teprve vyšel, noc je ještě mladá (ach, to je ale otřepaná fráze…), vyrážíme na lov! Kdo bude kořist a kdo lovec, to se teprve ukáže!

Pravděpodobně něco hodně podobného bychom se dozvěděli z úst kdysi Cat Crawfieldové alias Zrzavé smrtky alias nynější tajné agentky Catriny Arthurové, kdyby se nám poštěstilo se s ní setkat. Děj druhé knihy se začíná odvíjet čtyři roky po tom, co jsme na poslední stránce prvního dílu Cat opustili. Kotě (jak jí s oblibou říkal Bones) má vlastní tvrdě vycvičený tým, který už zažil ledacos, ovšem upírská mračna se začínají stahovat a rozhodně se nebude jen blýskat na časy. Jeaniene Frost opět mistrně rozehrála a důstojně zakončila rošádu zvratů, překvapení, honiček, žhavé vášně i nenávisti. Doplní vám další kousky skládačky, ale něco si samozřejmě schovala i do dalších pokračování. Momentálně je v originále k mání již šestý díl.

Příběh vám dá přesně to, co od něj  (dámy spíše než pánové, ale nechci nikoho usurpovat) očekáváte – nefalšovanou upírskou romanci bez přidaných glutamátů a konzervantů. Než se vzpamatujete, budete zírat na poslední stránku a přemýšlet, kdy už u Drákuly vyjde česky ten další díl? Příběh je osekán takřka na dřeň a netrpí žádnými neduhy košatosti, či rozvleklé popisnosti a vysvětlování, což v tomto případě není na škodu. Jsme totiž ve druhém dílu série a vracíme se do známého světa, kde je vše při starém a není potřeba toho moc vysvětlovat. Výborně napsanou a stejně skvěle přeloženou chuťovku si dají milovníci upířin jistě rádi kdykoliv.

Jeaniene Frost: Jednou nohou v hrobě (Noční lovci 2) - ukázka
Překlad: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Fantom Print
Obálka: Larry Rostant
Rok vydání: 2012
Vazba: pevná
Počet stran: 240
Cena: 239,-Kč

Přidat komentář