KOMIKS: Marc Lizano, Loïc Dauvillier, Greg Salsedo, Dítě z hvězdičkou

Článek od: frankie - 30.12.2012

Dítě s hvězdičkou. Dětské literatury zachycující zcela zásadní historické téma – holocaust -  není nikdy dost. Pokud je toto téma ještě ztvárněno komiksovou formou, tím lépe, hned je větší šance zasáhnout dětskou čtenářskou obec. V úvodu na čtenáře zaútočí zamyšleníhodný citát Prima Leviho „Ten, kdo zapomíná na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít.“ Příjemnou maličkostí směřující k vlastníkovi knihy je možnost vyplnit si své jméno do kolonky, komu tato publikace patří.

Samotný příběh hrdinky Duňi je zprostředkován přímo tou, která vše prožila, byť se značným časovým odstupem. Babička Duňa je v noci rozrušena vzpomínkami na své zážitky z druhé světové války a má potřebu se s nimi svěřit své vnučce. Ponurá atmosféra tíživého tématu je sice viděna dětskou optikou, o to více je čtenář dojat a vtáhnut do děje. Holocaust ve fázi vyvražďování sice přímo vyobrazen není, přesto kniha působí depresivně a prožitek hlavní hrdinky je veselejší, pokud se to tak dá vůbec nazvat, jen v nemnoha okamžicích. Jsme totiž svědky postupné šikany Židů širokou francouzskou veřejností, ústrků židovských dětí ve školách i donucení k potupnému nošení Davidových hvězd. Hlavní hrdinka Duňa má však štěstí. Její rodiče jsou sice zatčeni, sama je však díky hrdinství několika civilistů zachráněna. Stejně jako Duňa se ve Francii zachránilo 84 % židovských dětí, navzdory tomu jich bylo v tomto státě během druhé světové války 11 400 zavražděno.

Doprovodný text není příliš rozsáhlý, mnohdy „mluví“ pouze stripy. Základní barva vyjadřuje momentální náladu v ději, ve chmurnějších chvílích tmavé barvy, ve veselejších okamžicích světlé radostné barvy. Postavy svou kresbou evokují oblíbené petshopáky (drobounké tělo s velkou hlavou). Na čtivosti příběhu určitě přidává jeho orámování současností, přímých pamětníků hrůz druhé světové války nezadržitelně ubývá. Knihu lze jednoznačně doporučit všem dětem, které se nebojí citového prožitku.

Titul Dítě s hvězdičkou vede k porozumění relativně nedávné historie a nenásilnou formou naznačuje hrůzy holocaustu, zároveň však také ukazuje odvahu obyčejných lidí a jejich ochotu pomoci trpícím a pronásledovaným.

Dítě s hvězdičkou
Marc Lizano, Loïc Dauvillier, Greg Salsedo
Nakladatel: Albatros
Překlad: Dana Melanová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 90
Rozměr: 195 x 260
Provedení: Vázaná s laminovaným potahem
Cena: 179 Kč

Přidat komentář