RECENZE: Petra Neomillnerová, Amélie a tma

Článek od: Monika Slíva - 23.05.2013

Jmenuju se Amélie a je mi dvanáct let. Bydlím s maminkou v jednom starém domě na břehu Vltavy. Obýváme ho už spoustu roků a dosud nás lidé většinou nechávali na pokoji. Maminka je operní zpěvačka a tráví mnoho hodin u klavíru. Mám černou kočku, se kterou občas chodím ven, ale moc bych si přála mít opravdickou kamarádku. Maminka to ale nechce dovolit. Bojí se, že by se mi mohlo něco stát…

Jmenuju se Markéta a je mi dvanáct let. Bydlím s maminkou v jednom malém bytě nedaleko Vltavy. Asi se budeme brzy stěhovat. Nemáme moc peněz, protože táta je pořád někde ve světě a mamince neplatí v práci tolik, kolik by si přála. Nemám moc kamarádů, protože jsem divná (a neptejte se proč) a přála bych si mít opravdovou kamarádku. Asi se ničeho nebojím, ale jeden nikdy neví a měl by se mít na pozoru…

Tak rozdílné a přitom tak podobné, jak jen děvčata v tomhle věku mohou být. Kamarádství se dá někdy najít na velmi neobvyklých místech a člověk by měl pořád mít oči a uši otevřené, protože nikdy nevíte, kdo nebo co vás čeká za dalším rohem. Stejně tak Amélii a Markétu svede dohromady náhoda a zároveň neobyčejné schopnosti obou děvčat. Co z toho setkání vzejde, vám vtipně i tajemně povypráví česká spisovatelka Petra Neomillnerová. Je to její první kniha pro děti, ale v žádném případě není nováčkem na českém fantasy kolbišti a má za sebou řádku úspěšných knih povětšinou s neohroženými hlavními hrdinkami.

Trochu temný a strašidelný příběh vás malinko zatáhne do minulosti, ale hlavně řeší ryze moderní a současné starosti dnešních dětí. Ony se totiž zas tak nezměnily ani za sto let – děti ani starosti. Maminky se pořád bojí o své ratolesti a jen těžko si připouští, že i malé holky chtějí zažít nějaké to dobrodružství. A je úplně jedno, kolik přesně je jim let nebo z jakého století pocházejí.

Knihu pro dospělé dělá hlavně dobrý text a přitažlivá obálka, ale ani ta není úplně nutností, pokud jdete najisto po nějaké klasice. Knihu pro děti dělají kromě dobrého příběhu také ilustrace a nápad. Vším potřebným byla Amélie a tma obdařena měrou vrchovatou. Příjemně fialová pevná vazba skrývá neméně příjemnou a přitažlivou grafickou úpravu a nápad s odlišením dvou ich-forem hlavních protagonistek pomocí tučného písma je také velmi pěkný. Ilustrace od Lubomíra Kupčíka, které příhody dvou děvčat výborně podtrhují, si právem odnesly cenu Akademie SFFH 2012 za Nejlepší dílo domácího výtvarníka.

Útlá knížka má přesně tu správnou délku pro malé začínající čtenáře a čtenářky, hledající tajemné dobrodružství, které by rádi sami prožili. Obzvlášť když vám pošuškám, co se v kuloárech proslýchalo a už se stalo skutečností – totiž, že Petra Neomillnerová začala pracovat na pokračování, které je již dokončené a ještě letos by se mělo objevit na pultech knihkupectví.

Petra Neomillnerová: Amélie a tma
Nakladatelství: Albatros
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2012
Vazba: pevná
Počet stran: 91
Cena: 199,- Kč

Pro čtenáře od 8 let

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

Přidat komentář