FILM: Tísňová linka (The Call)

Článek od: Marta Novotná - 27.05.2013

Scénárista Richard D’Ovidio chtěl zjistit víc o tom, jak fungují tísňové linky. Strávil tedy nějaký čas v jednom z telefonních center a sbíral zde inspiraci pro scénář k filmu (Tísňová linka). V něm je vidět, že prostředí studoval velice pečlivě. Části snímku, které se odehrávají v telefonním centru, jsou opravdu zajímavým pohledem do fungování tísňových linek.

Jordan (Halle Berry) je operátorkou jednoho z těchto zařízení.  Jako dlouhodobá pracovnice si s přehledem dokáže poradit s jakýmkoliv problémem, který volající mají. Ovšem stačí chvíle nesoustředění a dívka, která jí volá, je nalezena druhý den mrtvá. Jordan trápí výčitky svědomí a nedokáže se vrátit ke sluchátku. Místo toho začne vyučovat nováčky.

Při jedné ze svých hodin zaslechne hovor, se kterým si nezkušená telefonistka neví rady. Jordan si vezme sluchátka místo ní a na druhém konci linky je Casey (Abigail Breslin), vyděšená školačka, zavřená v kufru auta. Jordan ji uklidňuje a snaží se pomoci, aby se únoscovo auto podařilo nalézt.

Únosce odhalujeme spolu s policií a Jordan, takže do tváře mu pohlédneme až v půlce filmu. Jmenuje se Michael a hraje ho Michael Eklund (Strážci – Watchmen; Hranice nemožného). V Tísňové lince zastiňuje všechny ostatní herce. Jeho šílenství je opravdu dokonalé a určitě byste ho neradi potkali. Na druhou stranu, když ukáže svoji příčetnou stránku, je z něj rázem sympaťák.

Na záběrech z telefonního centra je vidět, jak musejí být operátoři klidní. Nebo tak alespoň působit, když hovoří s vyděšeným volajícím. Musejí ho uklidnit a nejlépe ještě vymyslet řešení situace, ve které se volající nachází. Po této stránce Tísňová linka funguje dobře. Stačí si vzít nespočet fíglů, jaké Jordan vymyslela, aby Casey policie objevila. Právě na těchto scénách je vidět, jaká zodpovědnost na zaměstnancích tísňových linek leží a jakému stresu jsou vystavováni.

Napětí ve snímku se stupňuje úměrně tomu, jak je Michael nervóznější, Casey vyděšenější a Jordan zoufalejší. Diváci se bojí spolu s Casey a jsou zoufalí spolu s Jordan a v několika scénách je režisér Brad Anderson (The Killing, Hranice nemožného) opravdu vyděsí. Ovšem závěr filmu celé snažení kazí. Hrdinky se chovají nelogicky a mimo charakter svých postav. A při scéně, kdy za Jordan zavlaje americká vlajka, už máte spíš chuť se smát, než přemýšlet, jaký si tvůrci připravili konec.

Nabízí se porovnání s filmy s podobnou tématikou. Na příklad Telefonní budka. V porovnání s tímto filmem, kde do poslední chvilky nevíte, co a proč se děje a jste napnutí do posledního okamžiku, působí Tísňová linka spíš jako pohádka. Ano, párkrát se vyděsíte, ale tak nějak celou dobu nebo minimálně od poloviny filmu tušíte, jak to dopadne.

Hodnocení: 60 %.

Tísňová linka /The Call/

USA, 2013, 95 min
Režie: Brad Anderson
Hrají: Abigail Breslin, Halle Berry, Michael Eklund, Tara Platt, Evie Thompson, Michael Imperioli, David Otunga

Přidat komentář