FILM: Univerzita pro příšerky (Monsters University)

Článek od: Monika Slíva - 20.06.2013

Příšerky s.r.o. přišly do kin poprvé v roce 2001. Vlastně to byl první moderní animák, který jsem zaregistrovala. Sice ne hned po premiéře, ale zato v době, kdy byly naší dceři zhruba tři roky a neuvěřitelně nám připomínala hlavní a malou člověčí hrdinku z filmu. Grimasy, vyjadřování, no prostě všechno. Ne že bych si myslela, že si byly tak podobné, jen prostě filmaři skvěle odvedli svojí práci a animovaná postavička byla ohromně reálná a uvěřitelná.

Mezitím uplynulo pár let, shlédla jsem hezkých pár filmů a stal se ze mě fanda animáků, ačkoli děti pomalu začínají odrůstat. Ke sledování je už nepotřebuji ani jako záminku. Přesto jsem je vzala s sebou na promítání, bez nich to přece jen není ono.

Co vám přinese Univerzita pro příšerky? Spoustu zábavy, lehce nekonvenční příběh, známé postavy, plno těch nových a v neposlední řadě další technický pokrok v animaci.

Druhý díl a ještě prequel? O la la a mama mia! Jestli on to nebude průšvih? Není! Tvůrcům se povedlo to všechno zaonačit tak, aby žádná katastrofa nenastala.

Mike Wazovski měl už jako malé děcko jasno. Po exkurzi v továrně na strašení se rozhodl, že z něj bude slavný strašák. Jeden by neřekl, kolik cílevědomosti se vejde do malé zelené koule s jedním obřím okem. Všichni ale víme, jak to je s těmi otřepanými růžemi, trpělivostí a cílevědomostí a za pár let stojí všemi odstrkovaný a podceňovaný Mike před branami univerzity.  Tady se potká s Randallem, co zatím neumí ovládat svoje mizení, ze kterého později udělá devizu.  Ano, pamatujete se správně, je to ten ještěrkovský mizera z prvního dílu. (Takže se dozvíte, kde se vzala jeho rivalita se Sullyem?) Spolužákem Mika (jak záhy zjistí) je také Sulley, potomek slavné strašácké rodiny, který si zjevně myslí, že dostane všechno zadarmo jen kvůli tomu, jak vypadá. Že si ti dva pozdější nejlepší kámoši vůbec nepadnou do oka je nad slunce jasnější, a že si svojí rivalitou zadělají na pořádný průšvih, je jasnější ještě o kousek víc.

Tvůrci snímku se zde opravdu vyřádili v mnoha směrech, jak sami na všechny strany zdůrazňují. Díky technickému pokroku naanimovali tolik chlupatých příšerek, že je pak zase museli redukovat. Omladili hlavní protagonisty. Vymysleli děsivou ředitelku university. Navštívili mnoho kampusů, školních zahrad, budov a klubů, aby se co nejvíc přiblížili realitě. A hlavně hledali zápletku, která bude mít pohádkově příjemné rozuzlení, ale zároveň to nebude patetický uslzený, americký koneček – zvoneček. Na hudbu nasadili Randyho Newmana (Příšerky s.r.o., Toy Story 3: Příběh hraček) a vůbec celý tvůrčí tým tvořili ostřílení „animovaní“ harcovníci v čele s reřisérem Danem Scanlonem (Auta, Burák a Bludička, Tracy) a producentem Kori Raem (Vzhůru do oblak, Úžasňákovi, Příšerky s.r.o.)

Moje testovací jednotka ve věku dvanáct a devět let se náramně bavila po celou dobu, a to bez jakýchkoli dotazů a připomínek. Probíhalo pouze neslyšné skandování, držení všech palců (včetně těch na nohou) v napínavých scénách a hlasité odfukování zadržovaného dechu v těch následujících:-) Určitě se najdou škarohlídi, co budou kritizovat to či ono, ale tady jde o zábavu až na prvním místě a tohle pravidlo bylo naplněno měrou vrchovatou. Každý člen rodiny si najde to svoje.

Troufám si tvrdit, že se tvůrcům povedlo všechno, co zamýšleli (asi). Film je plný různých drobných vtípků a legrácek i všelijakých detailů, které se na první pokus snad ani nedají všechny zaregistrovat. Je sice pravda, že prostředí univerzity a celá zápletka je tak "dokonalá" až by mohl příběh být o úplně obyčejných lidech a původní strašící potenciál se tady moc nevyužil, ale co už.

Co dodat? Snad jen… běžte do kina a užijte si pixarovskou zábavu! A nezapomeňte vydržet až do konce titulků na závěrečný vtípek.  Je to už přece tradice, ne?

Univerzita pro příšerky (Monsters University)
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2013, 109 min
Režie:Dan Scanlon
Scénář: Pete Docter, Andrew Stanton
Hudba:Randy Newman
Hrají: John Goodman, Billy Crystal, Frank Oz, Steve Buscemi, Jennifer Tilly, Dave Foley, Julia Sweeney, Joel Murray, John Ratzenberger, Ken Jeong, Helen Mirren

Přidat komentář