HRA: Mecanisburgo

Článek od: frankie - 02.07.2013

 

Mecanisburgo je největší metropole Západního světa. Je hlavním městem Unie, Evropy v paralelním světě, kde se úspěšně vyplnily předpovědi klasické Science Fiction jednadvacátého století: roboti, kyborgové, lidé i umělé inteligence žijí ve světě, kde mimozemský energetický zdroj, Cavorit, posunoval vědu a technologii celé dvacáté a již po většinu devatenáctého století. Velké rodiny aristokratů, Megakorporace a dokonce i národy samotné překvapivě uzavíraly spojenectví za účelem boje o moc v podivném a fascinujícím vesmíru.

Kromě obsáhlých pravidel balení obsahuje hrací plán Mecanisburgu (v holografické simulaci), schémata megakorporátních centrál (herní plán jednotlivých hráčů pro umístění svých agentů a majetku), velké množství různých typů karet (osobností, majetku, událostí, hrozeb, robotů, akcí, vítězných událostí, karet vedoucích projektů), tokeny peněz, umělé inteligence a několik dalších. Důležitým prvkem jsou figurky agentů (deset pro každého hráče), ty je ale nutné ještě před samotnou hrou podlepit čísly, aby se poznalo, která figurka představuje jakou kartu agenta. To je jediná dodatečná příprava, pak následuje úkol značně odrazující, nikoli však nemožný. A sice pochopit a přečíst pravidla. V originálním balení jsou dodávána ve španělském a anglickém jazyce, doslovný překlad dodává distributor hry (Fantasy obchod) zcela samozřejmě, bohužel neobsahuje obrázky a veledůležité ikony. Přeloženy nejsou herní nápovědy, jejich použití je v úvodních partiích prakticky nezbytné.

Hráči během hry reprezentují různé vedoucí výbory megakorporací, které bojují o politickou a administrativní kontrolu hlavního města Unie. Hra probíhá ve čtyřech kolech a každé kolo je rozděleno do třech fází (rozmístění, rozhodování a finále). Ve fázi rozmístění se snaží hráči zabrat nejdůležitější zóny hrací plochy. Ve fázi rozhodování se vyhodnocují jednotlivé oblasti Mecanisburga, odhalují se totožnosti agentů jednotlivých frakcí a hráč, jenž obsadil pole jako první, určuje druh konfrontace – vyjednávání nebo boj. Ve finální fázi hráči určují osobnosti, které chtějí propustit ze svých služeb (respektive nahradit jinými), přiznávají se příjmy z nevyužitých karet akcí a osobností, probíhají také výplaty a nákupy vedoucích projektů.

Nelze nezmínit alespoň některé oblasti Mecanisburga, o jejichž nadvládu se svádějí tuhé souboje. Jedná se např. o Asimovo náměstí s Muzeem času Julese Verna, Město Robotů, ostrov Moreau s úchvatnými stavbami (věží R.U.R., ředitelstvím Mekky), okruh Anficirco (uspořádání arény se liší v závislosti na nabízení podívané: Bitva Motorové ligy, zápasy Cybeats, Omegarock koncerty).

K vítězství ve hře je samozřejmě potřeba získat největší počet vítězných bodů, v předposledním a posledním kole jsou však pomocí karet určeny dodatečné podmínky k vítězství, které mohou pořádně pozměnit dosavadní průběh. Hráči nebojují pouze mezi sebou, ale musí likvidovat nejrůznější hrozby – obří radioaktivní zvíře, časové zemětřesení, povstání robotů, vzpoura proti robotům aj. Korporace, která hrozbu nepokoří, musí tvrdě zaplatit v podobě ztráty karet, naopak korporace, jež hrozbu potlačí nejlépe, získává odměnu v podobě solidního počtu vítězných bodů. 

Hra Mecanisburgo je zcela jednoznačně určena náročnějším hráčům, na počátku vyžaduje důkladné nastudování dvaceti stránkových pravidel a obrovského množství nejrůznějších ikonek, odmění se hlubokým herním prožitkem a obrovskou herní variabilitou. Není to však žádná lehká jednohubka na párty, ale pořádná gamesa ve více lidech zabírající celý večer.

Za klad lze považovat seznámení s jednotlivými korporacemi, jejich historií, speciálními dovednostmi. K vítězství je nutné využít vhodné postavy agentů a jejich různých dovedností. A pokud se vám podaří pustit si k tomu hudbu španělské skupiny Aviador Dro, měl by být zážitek dokonalý, na základě hudební tvorby této kapely hra Mecanisburgo vznikla. K dispozici jsou již i rozšíření Moon and Ceres (2009), kde se nacházejí tři nové lokace, novější rozšíření Mutants on Mars (2010) přináší další megakorporace.

 

Mecanisburgo
Autor: Servando Carballar Heymann
Grafické zpracování: Adrian López
Ilustrace: Victor López, Carmen Heymann
Vydavatel: Gen-X Games
Distributor: Fantasyobchod (www.fantasyobchod.cz)
Rok vydání: 2008
Počet hráčů: 2-6
Herní doba: 90-180 minut
Doporučený věk: od 14 let

 

 

Přidat komentář