RECENZE: Joseph Staten, Kontakt u Dožínek (Halo 5)

Článek od: Štěpán Jura - 23.09.2013

Herní military série Halo zaznamenala po svém vydání enormní úspěch. Jak už to tak bývá, na prodejní úspěchy na konzoli se zkusilo navázat i úspěchy na poli knih. V případě Halo se to povedlo, a tak máme v češtině již páté pokračování knižních příběhů o boji lidí proti mimozemské Smečce.

Tentokrát se podíváme na samý začátek konfliktu. U Dožínek, naprosto obyčejného zemědělského světa, dojde k prvnímu kontaktu mezi lidmi a mimozemšťany. A jak je zvykem, blízká setkání třetího druhu nedopadnou dobře.

Kontakt u Dožínek prožijeme ze tří pohledů. První a „nejhlavnější“ nám poskytne rotný mariňáků Avery Johnson. Ten byl po zpackané protiteroristické akci, při které zemřela většina jeho spolubojovníků a spousta civilistů, odklizen z aktivní služby na Dožínky cvičit místní milici. Averyho pohled "vojáka, jenž lituje svých činů" je typickým (a v poslední době i oblíbeným a laciným) příkladem military SF pokoušejících se o nějakou hloubku.

Druhá hlavní linie je vyprávěna z pohledu mimozemšťana Dababa, duchovního na první lodi Smečky, s níž se lidé střetnou. Zatímco Avery se utápí ve výčitkách a snaží se je kompenzovat dobrým výcvikem svých mužů (a následně jejich dobrým vedením v boji), Dababova linie je více konverzační a ukazuje alternativní pohled na konflikt s lidmi.

Kromě Dababa s Averym tu máme ještě třetí a čtvrtou mini-linii. Jedna se zabývá umělou inteligencí starající se o Dožínky a druhá nás vezme hluboko do nitra území Smečky, kde se vysoká politika otřásá po kontaktu s lidmi. I když mají tyto dvě linie v knize nejmenší prostor, paradoxně mají na vývoj událostí největší vliv. A jak už to chodí, osudy našich hrdinů se dříve či později protnou…

Kontakt u Dožínek nám ukáže samý začátek konfliktu dále rozvíjeného v herním Halo – je tedy ideální jak pro staré Halo mazáky, tak i pro totální neznalce, kteří si chtějí přečíst military SF. První skupina pozná pozadí války a potká se s některými postavami z her. Druhá si může i tak užít příjemné militaříčko bez nutnosti znát nějaké reálie.

Bez výčitek svědomí bych klidně Josepha Statena označil za nejlepšího ze tří autorů, již zatím knižně do světa Halo v češtině přispěli (i když překonat W. C. Dietze není žádný kumšt). Kniha má spád, dobře podanou akci a zvládnutých několik linií zaráz. Pro fanoušky Halo povinnost, pro ostatní příjemná možnost oddychu.

Halo: Kontakt u Dožínek /Halo: Contact Harvest/ (ukázka)
Staten, Joseph
Nakladatel: Fantom Print      
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Microsoft corporation
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2012
Počet stran: 272
Rozměr: 145 x 205
Provedení­: paperback
Cena: 239 kč

Přidat komentář