KOMIKS: Sláine: Poklady Británie

Článek od: Marta Novotná - 01.10.2013

Pat Mills spolupracuje s mnoha výtvarníky a v této komiksové knize se vystřídali hned tři. První příběh z dob Robina Hooda a krásné Marion je rozdělen na dvě části. Oběma provází trpaslík Ukko, který Sláinova dobrodružství zaznamenává jako kronikář, protože je všechna prožil s ním.

První nese název Jméno meče. Millsovu scénáři poskytl grafickou podobu výtvarník Greg Staples - jeho část knihy je velice ponurá. Staples si hraje se světlem a stínem a leckdy vykukuje z komiksového políčka pouze ozářený profil tváře nebo plamínek pochodně. Jednotlivé malby by mohly být samostatnými obrazy, natolik jsou propracované. Při pečlivějším prohlédnutí vždy najdete nějaký další detail, který jste napoprvé přehlédli. Typické jsou pro něj drobné kvítky, které naleznete i na místech, kde byste je nečekali, třeba na hlavě malomocného.

Druhou část Vládce zmatečnosti zpracoval Clint Langley. Obrazy už nejsou tak monumentální, ale jsou pečlivě vykreslené do posledního peříčka šípu trčícího z něčího oka. Barvy jsou také veselejší. Bohužel tím příběh ztratil dost na atmosféře a pocit osudovosti, který jste mohli mít v první půlce, tady jaksi mizí. Zatímco Staplesův obraz byste měli na plátně a zarámovaný, z Langleyho tvorby by vznikl spíše plakát. Ale za zarámování by stál jistě také. Už zde není kladen takový důraz na vztah Marion/Niamh a Sláinea, jako spíše na boje, které musí vybojovat. Je fakt, že Langleyho pojetí komiksu k bojovým scénám přesně pasuje. Bitvy odsýpají, démoni jsou příšerní a krev stříká všemi směry.

Příběh Poklady Británie, podle nějž je kniha pojmenována, zabírá její druhou polovinu. Sláine se opět posunul v čase a za pomoci Morgaine a Merlina musí najít všech třináct pokladů Británie a tak zachránit krále Artuše, potažmo celé království. O výtvarnou stránku se postaral Dermont Power. Jakoby se zde snoubilo to nejlepší z přístupu jeho kolegů. Některá okýnka jsou zaplněná až po okraje drobnostmi a dějem, jiná nám nabízejí jen siluetu či letmý náčrtek děje. V rámci příběhu to však funguje a není problém ho přečíst jedním dechem.

I když se Sláine díky přízni Bohyně může v podstatě kdykoliv proměnit v monstrum a je tedy velice těžké ho porazit, je příběh napsán tak, že se o hrdinu chvílemi bojíte a fandíte mu, aby vše dopadlo tak, jak má. Oba dva příběhy jsou velice vážné, ten první chvílemi i tragický, ale vše odlehčují správně umístěné hlášky většinou padající mezi Ukkem a Sláinem. Ostatně postava Ukka jako takového je komická, na některých vyobrazeních nemusí ani nic říkat, aby vám vykouzli úsměv na tváři

Celkově vzato si Sláina určitě přečtěte, mezi Mistrovská díla evropského komiksu byl vybrán právem. A rovnou si ho pořiďte domů, abyste se mohli ke kresbám a malbám vracet, kochat se jimi a hledat v nich další dosud neobjevené detaily.

Sláine: Poklady Británie
Mills, Pat - Staples, Greg - Power, Dermont - Langley, Clint
Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Rok vydání: 2013
Počet stran: 220
Cena: 549 Kč (brož.) / 789 Kč (váz.)


Přidat komentář