FILM: Hellboy

Článek od: Anonym - 12.10.2013

V roce 2004 se konečně dočkal filmového zpracování komiks Hellboy a vznikl tak další z úspěšných filmů o komiksových hrdinech.

Příběh začíná v roce 1944, kdy se nesmrtelný Grigori Rasputin (Karel Roden) snaží Hitlerovi pomoci zvrátit válečné misky vah na svou stranu tím, že povolá na pomoc božstvo chaosu. V jeho úkolu mu pomáhá blonďatá příslušnice Gestapa Ilsa (Biddy Hodson) a nebezpečně vyhlížející zabiják v plynové masce s množstvím vychytávek v rukávech - doslova i obrazně (Ladislav Beran). Při práci je sleduje komando američanů v čele s profesorem Bruttenholmem (John Hurt), specialistou na paranormální jevy. Rasputinův obřad se ale trochu zvrtne, on sám při něm zemře a z druhé strany portálu přijde do našeho světa jen cosi malé a červené. Profesor Bruttenholm se malé červené „opičky“ ujme a vychová to jako svého syna – Hellboye (Ron Perlman).

A tak se dostává na scénu červená hora svalů s upilovanými rohy, kamennou prackou a strojem na hlášky. Hellboy se spolu s dalším „divným týpkem“    Abem (Doug Jones) pod zastřešením tajného Úřadu pro výzkum paranormálních jevů věnuje prošetřování paranormálních zločinů. Příběh je vyprávěn prostřednictvím starého profesora, jenž se snaží najít někoho, kdo na Hellboye dohlédne, až nastane jeho čas. Do příběhu tak vstupuje agent John Myers (Rupert Evans), který, jak se z počátku zdá, na Hellboye vůbec nestačí. Jednoho dne se jim do cesty postaví oživený Rasputin spolu se svou bandou a odhodlaný dokončit to, co se mu před 60ti lety nepovedlo. Hellboy se musí rozhodnout, zda bude až do konce bojovat proti zlu, a nebo se nechá svést svým temným původem.

Hellboy má vše, co si může fanoušek sci-fi přát. Drsného hlavního hrdinu, jeho chytrého parťáka, honičky v tunelech metra, obludná slintající monstra i charismatického záporáka. Nechybí ani „něžný“ element v podobě pyromanky Liz (Selma Blair), do níž je náš hrdina nešťastně zamilovaný. Vše dokresluje vhodně vybraná hudba Marca Beltramiho, vážné chvíle vyvažuje vtip hlavního hrdiny, ale nechybí ani smutné momenty beroucí diváka za srdce. Postavy nejsou nijak ploché, jak by mohly v akčním trháku být, a dokáží i překvapit. Českého diváka jistě zaujme i pohled na české panelákové sídliště, film se totiž natáčel v Praze. Pokud milujete sci-fi a komiksy, nelze nic jiného, než film doporučit.

Hellboy
USA, 2004, 122 min
Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Guillermo del Toro
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair, Rupert Evans, Karel Roden, Jeffrey Tambor, Doug Jones, Brian Steele, Ladislav Beran a další.

Napsala: Markéta Včeláková

 

Přidat komentář