FILM: Nejvyšší nabídka

Článek od: Zuzana Ľalíková - 07.11.2013

Virgil (Geoffrey Rush) je expert přes umění; pravost a hodnotu děl pozná jen pouhým pohledem. Pracuje v aukční síni, bydlí sám v přepychovém bytě a nejspíš jedinou radostí jeho života mu jsou desítky a desítky obrazů žen, jež pro něj kupuje jeho přítel Billy (Donald Sutherland) v aukcích, kde je Virgil nabízí pod cenou. Jeho jinak poklidný život jednoho dne naruší telefonát od záhadné mladé ženy Claire (Sylvia Hoeks), která po rodičích zdědila rozlehlou vilu plnou starožitných uměleckých předmětů a nyní by ráda, aby je právě Virgil všechny zhodnotil a vydražil. Virgila na Claire upoutá i to, že mladá žena trpí silnou agorafobií a za posledních patnáct let nevytáhla paty z domu, nikdo ji nikdy neviděl a veškeré záležitosti pro ni vyřizuje správce sídla. A ve Virgilovi se poprvé v životě probudí touha po ženě.

Nejvyšší nabídka je anglicky mluvené italské drama, jež disponuje mnoha pozitivy, počínaje Giuseppem Tornatorem na režisérské sesli přes jemnou, skoro neslyšnou, přesto působivou hudbu Ennia Morriconeho až po naprosto úchvatné herecké výkony Geoffreyho Rushe, jenž svým poklidným, téměř se neměnícím výrazem tváře dokonale převedl na plátno Virgilovu rezignaci na život, a Donalda Sutherlanda, jehož Billy v lecčems překvapí.

Není sice zřejmé, kde a kdy se příběh odehrává, v tomto směru tvůrci vysílají divákům protichůdné signály, zato se ale soustřeďují na dokonalou vizuální stránku filmu, z níž je patrná nejen láska k filmovému řemeslu, ale také pečlivost, s jakou se tvůrci soustředili na jednotlivé aspekty tohoto počinu – od pomalých záběrů kamery, díky nimž si divák může vychutnat krásu děl hrajících ve filmu tak důležitou úlohu, přes hudbu a herecké výkony až po detaily, skrze něž si tvůrci s divákem pohrávají. Pro české diváky budiž bonusem oslava Prahy, kam se Virgil na popud Claire vydává hledat snad všechen promarněný a ztracený čas.

Nejvyšší nabídka je film, který ve vás zanechá poměrně rozporuplné pocity, kde na jedné straně stojí rozněžnění z krásy děl a lyričnosti vyprávění, na straně druhé hořkost z naivity a údělu hlavního hrdiny, z jeho touhy po lásce, již ani ty nejkrásnější obrazy nedokáží nahradit.

Jediným výraznějším mínusem filmu je jeho velice pomalu plynoucí děj a v podstatě neexistující tempo. To je sice vykompenzováno poměrně překvapivým závěrečným zvratem a zajímavým nechronologickým zpracováním epilogu Virgilova příběhu, nedokáže ovšem vyvážit fakt, že se divák možná bude v mnoha pasážích snad i lehce nudit. Proto bych film doporučila především umělecky založeným divákům, kteří dokáží ocenit řemeslnou krásu tohoto filmu.

Osobní hodnocení: 85 %.

Drama / Romantický
Itálie, 2013, 124 min
Režie: Giuseppe Tornatore
Kamera: Fabio Zamarion
Hudba: Ennio Morricone
Hrají: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland ad.
V kinech ČR: 12.9 2013
V kinech SR: 3.10 2013

Přidat komentář