FILM: U Konce Světa (The World's End)

Článek od: Zuzana Ľalíková - 19.11.2013

Je tomu již celých devět let, co si tihle britští vykukové vzali na paškál zombie horory a v jistém smyslu divákům v Soumraku mrtvých omlátili o nos, že i zombie apokalypsa je lepší než žít život ve stereotypu. Je tomu již šest let, co ve svém holdu akčňákům, v Jednotce příliš rychlého nasazení, ukázali, že opravdu není všechno zlato, co se třpytí. A nyní se jejich trilogie uzavírá. A kde jinde, než ve velkém stylu U Konce světa.

Životní ztroskotanec Gary (Simon Pegg) přemluví přátele ze školy, aby se vydali do města, v němž strávili své dětství a mládí, a dosáhli toho, co jim před lety uniklo jen o vlásek – pokoření „zlaté míle“, půllitr vychlazeného zlatavého moku ve dvanácti různých hospodách. A tak se po letech sejdou přátelé se slibně rozjetými kariérami, na něž doma čekají manželky a děti, se svým dávným kápem Garym. Jejich plán jim ale nabourá invaze mimozemských zlodějů těl.

Stejně jako v předchozích dílech volné trilogie „krve a zmrzliny“ i v komedii U Konce světa je hlavní devizou humor. Ten divák nalezne v průběhu celého filmu, od dialogů, slovíčkaření a nekorektních hlášek, přes camea známých herců, parodování žánrových klišé a popkulturní odkazy až po téměř absurdní teatrálnost a morbidnost akčních scén a dokonale klišovitý závěrečný monolog. Těm, kdo viděli předchozí díly, bude také známá řada scén, které si pro jejich komediálnost nemohli tvůrci odpustit ani v tomto dílu.

Na rozdíl od předchozích dílů se ale viditelně zklidnil střih jednotlivých scén, už se nestřídají s kadencí kulometu. Na akčnosti a důraznosti především rvačkových scén to vůbec neubírá, spíš naopak, dává to prostor překvapením v detailech akčních scén, s nimiž scénáristi rozhodně nešetřili.

U Konce světa se sice tváří jako akční komediální bratříček svých dvou starších sourozenců – a pokud máte rádi humor této autorské trojice či suchý britský humor obecně, vaše bránice to pocítí. Je z něj ale cítit jistá nostalgie, zamyšlení nad stárnutím, bilancování se životem; s tím, zda nám dal to, co jsme si přáli; zda se nám splnily naše sny; zda jdeme životem cestou, na níž jsme spokojeni. Po shlédnutí závěrečného dílu tak může zůstat divákovi v ústech jistá hořkosladká pachuť a myšlenky poněkud vážnějšího rázu.

U Konce světa je ovšem více než důstojným zakončením „Cornetto trilogie“ a důkazem, že trio tvůrců s léty filmařsky jen zraje. Ke shlédnutí není potřeba znát předchozí díly trilogie, a pokud máte chuť na film plný inteligentního suchého britského humoru, piva, akce a modré krve v ne obrazném smyslu toho slova, tak vám U Konce světa více než doporučuji.

Osobní hodnocení: 80 %.

U Konce světa (The World's End)
Komedie / Sci-Fi / Akční / Horor
V kinech ČR a SR od: 24.10.2013
Velká Británie, 2013, 109 min
Režie: Edgar Wright
Scénář: Simon Pegg, Edgar Wright
Kamera: Bill Pope
Hudba: Steven Price
Hrají: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Rosamund Pike, Pierce Brosnan, David Bradley, Bill Nighy ad.

Fotografie: http://e.movie.as/p/132216.jpg

Přidat komentář