RECENZE: Pavel Tomcsányi, Oddané srdce

Článek od: Štěpán Jura - 01.02.2014

Přijmi výzvu krále Joscholů a vyraž na nebezpečnou cestu!

Nakladatelství Mytago se po vydání několika prvních dílů americké gamebookové série Lone Wolf rozhodlo přijít na trh s vlastním gamebookem. Jeho autorem je Pavel Tomcsányi a uvidíme, zda v tomto trendu bude Mytago pokračovat.

Oddané srdce nám ukáže základní klišé příběh spousty fantasy obecně, ne jen gamebooků. Království mírumilovného národa je ohroženo vpádem cizího agresivního souseda a tak jeho král svůj lid vyzve, aby se odvážní jedinci dostavili na jeho dvůr a pomohli království zachránit. Není překvapením, že jedním z nich je i náš hlavní hrdina - tedy vlastně čtenář.

Pustíme se na výpravu domovinou až do srdce říše nepřátelských Askalů s ambiciozním cílem - zabít jejich krále a ukončit tak válku. Vydáním se na cestu začíná tak akorát dlouhé (čtyři sta herních odkazů) dobrodružství. Pavel Tomcsányi se snažil využít i potenciál putování a nabídne nám několik možností cesty do srdce nepřátelského území, stejně jako na konci několik způsobů, jak eliminovat nepřátelského vládce.

Základní nápad příběhu nějak originální není a herní mechanismy jsou také obdobné jako jinde (proč však opravovat něco, co funguje, že ano). Zajímavostí Oddaného srdce je pořadí, v jakém jsou jednotlivé herní odkazy. Nejsou různě poházené po knize (tedy nemusíme pořád zběsile listovat), ale příběh jde dál postupně. Tedy odkaz 5 pokračuje na 6,7,8,9 a ne náhodně na 3, 84, 301, 666, jak je tomu ve většině gamebooků. To může sice vést k tomu, že si "omylem přečteme něco dopředu", avšak zároven je v knize mnohem snadnější orientace a nestane se, že se ztratíme a podobně.

Oddané srdce je pěkná první vlaštovka Mytaga do potenciální nové edice gamebooků. Čte se dobře, má několik možností postupu (a tedy i znovuhratelnost) a hlavně je to zábava. Uvidíme, co přijde dále.

Oddané srdce
Tomcsányi, Pavel

Nakladatel: Mytago
Obálka: Helge C. Balzer
Redakce: Jiří Reiter, Jan Galeta
Rok vydání: 2013
Počet stran: 152
Rozměr: 110 x 160
Provedení: paperback
Cena: 239.00 Kč

Přidat komentář