RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Štěpán Jura - 10.02.2014

To, že jste staří, poznáte v okamžiku, kdy se vaše oblíbená kniha objeví v reedici s novou obálkou podle filmu či seriálu. Do této skupiny čtenářů se již nově řadí i fanoušci Enedorovy hry - kultovní military SF Orsona S. Carda.

Je to několik desítek let, co lidstvo jen se štěstím odvrátilo zničující útok mimozemské civilizace Termiťanů. Aby se tato situace už nemohla opakovat, byl vytvořena Bitevní škola - program pro nadměrně nadané děti, z nichž po absolvování náročného taktického výcviku vzejde nový vůdce, jenž povede lidi do boje proti Termiťanům.

Novou nadějí lidstva je Andrew "Ender" Wiggin, který projevuje všechny potřebné velitelské vlastnosti – je chytrý, pohotový, pragmatický a umí myslet dopředu. Podle ředitele školy ideální kandidát na pozici nejvyššího velitele flotily. Na tuto pozici se ale nejprve musíme v Enderově kůži propracovat skrz studium a zažít standardní atributy této procedury – šikanu (ať již od spolužáků či učitelů), odloučení, nové přátele i soky, proměnu pohledu na svět...

Narozdíl od nového filmu však výcvik netrvá několik měsíců, ale několik let. Kniha má tedy více prostoru pro vykreslení Enderova nitra i jeho postupný vývoj a měnící se vztah k okolí, na nějž je kniha nejvíce zaměřena. Nikoho asi ani nepřekvapí, že má příběh více postav, než kolik se objevilo ve filmu.

Co bylo z filmu vypuštěno úplně, je linie o Enderových sourozencích. Je to logické (protože film trvá časově jen zlomek knihy), ovšem na škodu. Zatímco je Ender na akademii, jeho neméně geniální bratr se sestrou rozjedou plán na ovládnutí veřejného mínění. Příjemná změna vůči vojenskému prostředí Bitevní školy.

Knižní Enderova hra je jiná než její filmové zpracování. Je zamyšlenější, hlubší a tak nějak lepší. Rozhodně by si ji neměli nechat ujít jak fanoušci military SF (kteří ji však už jistě budou mít dávno přečtenou), tak běžní sci-fisté a ti, již zhlédli film, i když se jim třeba nelíbil. Kniha by jim mohla pomoci ho lépe uchopit. Kde totiž film končí, Enderův příběh začíná.

Enderova hra /Ender's Game/
Card, Orson Scott

Nakladatel: Laser-books    
Překlad: František Nešpor
Obálka: Bontonfilm
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová, Petr Kotrle
Rok vydání: 2013
Počet stran: 280
Rozměr: 150 x 210
Provedení­: hardback
Cena: 289 Kč

Přidat komentář