KOMIKS: Kája Saudek & Miloš Macourek: Muriel a andělé

Článek od: Marta Novotná - 18.03.2014

Po letech opět přilétají andělé (čti lidé z budoucnosti) s Muriel a generálem Xeronem. A velký formát jim sakra sluší.

Káju Saudka jistě všichni znáte. Respektive jeho tvorbu. Ať už z filmových plakátů, přebalů knížek nebo právě komiksů. Kromě Muriel je například podepsaný pod Tajemstvím zlatého koně o Koněpruských jeskyních, známou foglarovkou Modrou roklí či Lipsem Tullianem.muriel a andělé

Muriel dával dohromady s Milošem Macourkem, který se postaral o námět a scénář. Příběh je poměrně jednoduchý, ale napínavý a plný zajímavých nápadů. Hlavní postavy jsou představeny jen tak mezi řečí a rovnou se vrháme do děje. Lékařka Muriel zachrání muže z budoucnosti Ro, za odměnu se smí podívat do jeho reality a jako zástupce Země s sebou bere ještě generála Xerona. Toho zajímá pouze armáda a válčení, a tak si sami dokážete představit, že v realitě, které vládne láska, bude dělat potíže. A co teprve po návratu na Zem.

Děj rychle plyne, a pokud se přeci jen zadrhne, nebo jím problikne nějaká nelogičnost, nejspíš si toho ani nevšimnete. Saudkova kresba je totiž úchvatná, a abyste byli schopni pojmout všechny detaily, budete muset komiks prohlédnout několikrát. A tady se dostáváme k výhodám nového vydání. Jedná se totiž o trochu větší formát i kvalitnější tisk, takže si jednotlivá komiksová pole můžete dostatečně vychutnat. Navíc v doslovu Tomáše Prokůpka naleznete několik drobností, na které se můžete při prohlížení zaměřit.

Vše je dotaženo k dokonalosti. Na několik vteřin se můžete zastavit už u úvodních kreseb, ve kterých je uvedeno, kdo je za co zodpovědný. I tato vlastně nedůležitá část je propracována do nejmenších detailů. A pak už se můžete jen kochat, ať už všudypřítomnými drobnostmi - prohlédněte si pořádně třeba kresbu davu vojáků na straně 103. Vidíte ty jmenovky, nebo zachycení emocí na tvářích postav. Vynikající příklad je žena z budoucnosti, kterou se Xeron rozhodne obtěžovat - nejprve  vypadá jako roztomilý motýlek, pak rozzlobená ďáblice a nakonec dívka v nesnázích. Všechny polohy vystřídané bez zaškobrtnutí. Dalším typickým prvkem Saudkových komiksů jsou citoslovce, každý zvuk je jimi doplněn a ve spojení s průpovídkami postav vážný příběh příjemně odlehčují.

V doslovu si můžete užít ještě několik bonusových kreseb, ať už rozpracovaných okének komiksu či jiných. Doporučuji si doslov i přečíst, je totiž poměrně zajímavé, čím vším si musel projít, než mohl být vydán tak, jak ho nyní držíte v rukou.

 

Osobní hodnocení: 100%

Muriel a andělé
Macourek, Miloš - Saudek, Kája
Nakladatel: Albatros Media - Plus
Obálka: Kája Saudek
Rok vydání: 2014
Počet stran: 144
Rozměr: 250 x 255
Provedení: hardback

Přidat komentář