Filmy a seriály na léto

Článek od: Redakce - 15.07.2014

Předpokládáme, že se vám za rok nastřádala pěkná řádka filmů a restů, které chcete během tohoto léta dohnat. Ale jistě jsou mezi vámi i takoví, kteří stále netuší na co přes léto mrknout. A právě pro vás (a nejen pro vás) je tu následující seznam. A bez okolků přiznáváme, že pro řadu z nás jsou následující filmy a seriály srdcovými záležitostmi.

Joss Whedon: Firefly/Serenity

Absolutní kult a seriálová modla. Tato dvě označení pravděpodobně nepochopíte, dokud neshlédnete „pouhých“ čtrnáct epizod kterými seriál disponuje. Jasně, mohl jsem vám doporučit  Buffy a Angela, ale za prázdniny byste to pravděpodobně nenakoukali (osobně mi to trvalo zhruba rok a půl). Firefly jsem zvolil, protože pro mě znamenal vstupenku do světů Josse Whedona (Avengers), takže si myslím, že tohle úžasné spojení westernu a space opery, kterému vévodí správňák Nathan „Castle“ Filion je pro začátek naprosto ideální. Pokud budete mít u prvních dvou epizod trpělivost, čeká vás opravdu brilantní zábava. A Serenity je povedenou tečkou.

Richard Donner: Rošťáci

Ano, jak už jste si nejspíš všimli u knižních tipů, jsem příšerný nostalgik a milovník starých časů. Takže ani ve filmech vám nedoporučím nic novějšího, ale vrátíme se do minulosti. Konkrétně do roku 1985. Máme tu malé město, partu kluků (které hrají třeba Sean Astin nebo Josh Brolin), bandu gangsterů, ztracený pirátský poklad a dobrodružství jako řemen. Sice tu nenajdete fantastické prvky, ale myslím, že to nevadí. Budete se dobře bavit i bez nich.
(Martin Stručovský)

Garth Jennings: Stopařův průvodce po galaxii (2005)

V létě by se člověk měl bavit a užívat si sluníčka, a když už náhodou prší, můžete si doma z dvd nebo harddisku pustit tuhle povedenou taškařici. Garthu Jenningsovi se podařilo překlopit (i nepřeklopit) veleznámou knižní předlohu a s touhle USA/VB koprodukcí je to stejné jako s každým jiným filmem. Někdo ho zatratí a jiný bude milovat až do skonání. Do které skupiny patříte? Na to přijdete jedině tehdy, když se odvážíte stopovat vesmírná plavidla v županu a s ručníkem kolem krku. Kdo by náhodou nevěděl, o čem to tu vlastně plkám, půjčíla jsem si oficiální anotaci distributora: Film je adaptací stejnojmenné ručníkové pentalogie od Douglase Noela Adamse, který je také autorem části scénáře. Vypráví o tom, že Země musela být zničena, aby mohla být vybudována mezigalaktická dálnice. Její zánik přežije pouze jeden pozemšťan Arthur Dent (Martin Freeman). Ten se se svým mimozemským přítelem, který je zároveň redaktorem nejnakupovanější knihy jménem Stopařův průvodce galaxií (a byl na Zemi vyslán, aby aktualizoval informace obsažené v této knize) vydá stopem do vesmíru.
(Monika Slíva)

 

Mark Dindal: Není král jako král

Dospělý je jen vyrostlým dítětem, tak proč se přes prázdniny nepodívat na nějakou tu animovanou pohádku? Není král jako král nepatří mezi typické „princezna byla zachráněna princem“ kousky. Král Kuzco je totiž rozmazlený spratek, který nehledí na svůj lid a myslí jen na sebe. Není divu, že má kolem sebe lidi, co mu chtějí ukrátit život a převzít trůn. Jenže pokus o otrávení se nepovede a z krále je najednou lama, co bojuje v divočině o přežití.

Co je na téhle pohádce jiného? Je satirická a groteskní a nebere se příliš vážně. Tím lepší je, že není hloupá a jde o zábavu pro celou rodinu.

American Horror Story

Jelikož je o prázdninách víc času, tak proč nezvládnou i nějaký seriál? American Horror Story má na kontě už tři série a chystá se čtvrtá. Kouzelné ale je, že se na každou sérii dá dívat zvlášť. Všechny mají totiž docela jiný příběh v docela jiném období. Strašidelný dům, blázinec, nebo čarodějnice, stačí si vybrat. Za mě je nejlepší série první, ale to z těch ostatních nedělá nic horšího. Takže jestli jste připraveni se trochu bát a užít si večery zalezlí pod peřinou, šup na to!

(Tereza Kadečková)

 

Adventure Time With Finn and Jake!

Proč nezůstat u těch seriálů? Pro ty, kteří nejsou úplně stavěni na horory, ale chtějí něco oddechového k večeři, je tu kreslený seriál Adventure Time! Seriál sleduje různá možná i nemožná (a těch je asi víc) dobrodružství třináctiletého chlapce Finna a jeho věrného žlutého, mluvícího a tvar měnícího pejska Jakea. Je tu i plno dalších postav, od přerůžovělé princezny Bubblegum (nechci použít český ekvivalent) přes různé oživlé sladkosti až po zlotřilého Ledového Krále! Jednotlivé epizodky trvají jedenáct minut a je prakticky jedno v jakém pořadí na ně koukáte, navazujících dílů je skutečně minimum. Animace je barevná, veselá, ostrá a (jak já rád říkám) trochu LSD, stejně tak jako situace, do kterých se ústřední dvojice dostává. Seriál má momentálně asi 60 epizodek, takže nedodstatek materiálu ke koukání skutečně nehrozí! Drapněte své přátelé a vydejte se do dalekých zemí!

(David Hálek)

Francis Lawrence: Constantine

Předpokládejme, čistě hypoteticky, že existuje nějaký ctitel žánru, který tuto kultovku ještě neviděl. V tom případě není co řešit a hybaj to v létě napravit! Kdo viděl film se skvělým Keanu Reevesem v hlavní roli několikrát jako já, koukne se zajisté rád znovu. Možná i proto, že za cca sto dní pro nás má stanice NBC připraven zbrusu nový seriál stejného jména a odlišného hrdiny - pilotní díl už jsme měli možnost vidět v předstihu. Constantine nekuřák! Constantine v baloňáku! A konečně Constantine blonďák jako v komiksové předloze! To bylo srovnáníčko. Pořád film na celé čáře vyhrává a zůstává hereckým koncertem, kde září k smrti prokouřený vymítač Constantine spolu se Satanem rychloléčitelem a s úžasně bezpohlavním archandělem Gabrielem.
(Lucie Koucká)

 

Přidat komentář