RECENZE: George R. R. Martin, Hra o trůny

Článek od: Wendy - 01.08.2014

Rozsáhlých a hlavně obsáhlých sérií z žánru fantasy je u nás v poslední době mraky. Ne každá si však získá srdce čtenářů natolik, aby dychtivě a nedočkavě očekávali další díl a vyloženě prahli po pokračování. Tento jev se objevuje jen u mála takových sérií, mezi něž patří třeba Harry Potter. Podobnou vlnu šílenství v poslední době zaznamenala stále se rozšiřující sága George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. Nyní se objevuje i v audio podobě, kterou namluvil hlasatel a moderátor Československého a později Českého rozhlasu František Dočkal.

Vydavatelství Tympanum, které je zaměřené na vydávání audioknih, dalo Hře o trůny zcela novou podobu a provedení, jež je na velice dobré úrovni. František Dočkal se do své práce evidentně dost hluboce ponořil, a díky tomu je celá kniha výborným kouskem a požitkem pro uši.

George R. R. Martin vytvořil naprosto dokonale promyšlený, komplikovaný a úžasný svět, který má svoji vlastní politiku, vládce, vyhraněné území i nejrůznější druhy obyvatel. I přes to jak moc postav se zde objevuje a kolik událostí tu proběhne, se v celkovém ději neztratíte a neztrácí se ani sám autor, což by se u takhle obsáhlé knihy mohlo snadno stát. Navíc se ani nemáte čas nudit, protože se neustále něco děje. Stále probíhají krvavé boje o trůny Sedmi království. Doporučuji ale nepřimknout se k některé z postav a příliš si jí oblíbit, protože o ni vzápětí můžete velice snadno přijít.

Je taky třeba říct, že Hra o trůny spadá do edice ,,Načteno“, která je určená lidem se zrakovým postižením. Jedná se o pouhý načtený text, který postrádá veškeré další zvukové efekty, jako je řinčení mečů, dusot kopyt a podobně, což je, myslím si, velká škoda, protože kvůli tomu je audioknížka poněkud suchá, bez elánu a šťávy. Zvukové efekty by jí určitě dodaly na atraktivnosti. S tímto faktem ale musí posluchač audioknih z této edice tak nějak počítat.

Abych ale jen nechválila, jednu velkou mouchu tahle knížka – nebo spíše její audio podoba má. A to je právě obsáhlost celé knihy a množství postav. V klasické papírové podobě si snadno můžete přelistovat na stránku, kde se o postavě, o které jste momentálně ztratili přehled, dají přečíst znova nějaké informace (odkud pochází, s kým je spřízněná atd.) a dostat se tak zpátky do děje a momentální situace, která zrovna probíhá. To u audioknihy bohužel neuděláte, a tak se vám může lehce stát, že se v ději ztratíte a už se nechytnete. Mně se to párkrát stalo a musela jsem dlouho hledat na papíře, abych zjistila, jak to s některou postavou vlastně je a v které části země se momentálně nachází. Dost mě to mrzelo, protože jsem si kvůli tomu audioknížku tolik neužila.

I přes tuhle docela velkou nevýhodu je ale Hra o trůny úžasnou knihou, která si rozhodně zaslouží pozornost všech milovníků fantasy literatury. Už po prvních minutách si ji zamilujete a věřte mi, že ji budete odkládat jen těžko. Sama mám za sebou zatím jen první díl, ale už teď se těším, až se pustím do dalších. A hodlám to udělat hodně brzo, protože mi tahle série nedá spát. A vy na tom budete úplně stejně. Ne nadarmo je Píseň ledu a ohně, jejímž prvním dílem je právě Hra o trůny, jedním z nejúspěšnějších bestsellerů dnešní doby.

 

George R. R. Martin, Píseň ledu a ohně 1. Hra o trůny

Čte: František Dočkal

Vydal: Tympanum

Obálka: Ondřej Fučík

Rok vydání: 2014

Délka: 44:33 hodin (nezkráceno)

Audiokniha je k zakoupení na Audioteka.cz

 

 

 

 

Přidat komentář