KOMIKS: Mike Mignola & Fergedo Duncan, Hellboy: Divoký hon

Článek od: Marta Novotná - 15.08.2014

Hellboy se vrací v deváté knize a tentokrát potká Obry, královnu Mab, krále Artuše a mnoho dalších děsivých i milých stvoření. Jaká dobrodružství na něj tentokrát čekají?

Po účasti na Divokém honu na obry se Hellboy vydává za Alicí do Irska. Tam se potká s Královnou Mab a posléze Morganou le Fay, sestrou krále Artuše. Cestou musí vybojovat několik bojů, ať už se záporáky či se sebou samým.

Divokém honu naleznete odkazy na minulé příběhy, ať už povídky, či celé knihy, pokud tedy chcete mít zážitek úplný, je dobré si je přečíst. Konkrétně se jedná o povídku Mrtvola z knihy Hellboy 3: Spoutaná rakev, knihu Hellboy 6: Podivná místa a knihu Hellboy 8: Temnota vábí. Také je dobré znát legendu o Artušovi, ale tu už dnes zná snad každý. Ovšem nic z toho není bezpodmínečně nutné.

Příběh se odehrává v několika dějových linkách, a pokud ho nebudete pozorně sledovat, je dost možné, že se ztratíte. Divoký hon je jedna z těch knih, které dokazují, že komiksy opravdu nejsou jen pro děti a že se nemusí jednat jen o oddechové čtení. Což ostatně potvrzuje i věkové doporučení tvůrců, které je 14+. Mike Mignola tentokrát vymyslel velice temný příběh, kde je jen málo postav, kterým opravdu můžete věřit, a chybí zde i odlehčení Hellboyovými hláškami.

Celou temnotu podtrhuje kresba Duncana Fegreda. Jednotlivá políčka jsou naturalistická - když dojde na krev, je všude. Většina komiksu se odehrává v noci nebo v uzavřených temných místnostech. Těch několik chvil, kdy jsou hrdinové venku ve dne, je za pošmourného počasí, takže vlastně jediná opravdu barevná políčka jsou ta, kde něco hoří nebo vybuchuje. Na většině kreseb tak svítí červený Hellboy v temném, detailně propracovaném okolí. To mluvím o klasické části komiksu. Divoký hon je vyšperkovaná ještě začátky kapitol. Tam najdete malé okénko z následující kapitoly. Na druhé straně pak nebarevnou kresbu, která s následující kapitolou souvisí, ale není v ní použita.

A samozřejmě na konci Divokého honu naleznete i galerii. Tentokrát se jedná o náčrtník s poznámkami Fegreda a Mignoly. Kromě dvou nepoužitých návrhů titulní strany jsou tu rozkreslené i jednotlivé postavy. Některé jen tužkou, jiné už obtažené, ale u všech je popsán tvůrčí proces od autorů.

Pokud jste fanoušci Hellboye, nesmí vám Divoký hon chybět. Pokud s Hellboyem začínáte, doporučila bych spíš nějaký méně spletitý díl.

Hellboy: Divoký hon
/Hellboy: The Wild Hunt/
Mignola, Mike - Fegredo, Duncan
Nakladatel: Martin Trojan-3-JAN
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Mike Mignola
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192
Rozměr: 160 x 240
Provedení: hardback
Cena: 599 Kč

 

 

Přidat komentář