FILM: Drákula: Neznámá legenda

Článek od: Marta Novotná - 16.10.2014

Drákulu známe všichni. Alespoň z doslechu. Tým okolo Garyho Shorea se rozhodl představit nám Vláda III. předtím, než se stal děsivým monstrem.

Vlad III. se jako dítě dostal do zajetí Turků. Tam se učil jejich způsob boje i myšlení. Jako dospělý se vrátil domů a ujal se vlády. Vládl krutě, ale spravedlivě. Právě díky krutosti, se kterou popravoval narážením na kůl – velice pomalá a bolestivá smrt, si po smrti vysloužil přízvisko Narážeč. Přesto udělal pro svůj lid mnoho. Vzbouřil se proti Turkům, aby už mladí chlapci nemuseli být posíláni na výcvik do tureckého vojska. Aby se však mohl postavit několika tisícové armádě, musel se spojit s větším zlem. Zlem, které děsí celou jeho zemi z hory Zlomený zub. Aby mohl pomoci své zemi, musí ovládnout touhu po krvi a vyhrát sám nad sebou.

Film se inspiruje známou legendou o Drákulovi a životním příběhem Vlada III. Z obojího čerpá pouze volně, takže pokud jdete na film proto, abyste se dozvěděli, kdože byl předobrazem Drákuly Brama Stokera, berte to s rezervou. Co Drákulovi: Neznámé legendě chybí na faktech, dohání ve všem ostatním. Příběh svižně odsýpá, akci střídají klidnější pasáže, ve kterých Vlad řeší rodinný život. Luke Evans (Hobit, Rychle a zběsile 6) hlavní roli zvládá bez větších potíží. Emoce podává přesvědčivě stejně tak bojové scény. Jelikož je Drákula nejhrozivější a nejkrutější postavou filmu, na jeho úhlavního nepřítele zbyla úlisnost a mazanost. Dominic Cooper (Captain Amerika: První Avenger) v roli sultána Mehmeda II. nám obojího dává dostatek. Jak se říká, za každým úspěšným mužem stojí silná žena. I tady to platí. Sarah Gadon (Amazing Spide-Man 2) v roli Vladovy ženy Mireny podporuje svého manžela ve všech chvílích. Z hereckého obsazení ještě zmiňme démonického upíra Charlese Dance (Hra o trůny) a Vladova syna Ingerase v podání Arta Parkinsona (Hra o trůny). Casting se tvůrcům zkrátka opravdu povedl.

Jednoznačným plusem je i hudba. Ať už ústřední skladba Everybody wants to rule the world od Lorde, kterou znáte z traileru, nebo podkreslení děje od Ramina Djawadiho (Pacifik Rim). Působivé skladby trefně ladí s atmosférou snímku. Díky přístupnosti od 12-ti let se nedočkáte téměř žádných hororových scén, které by se jinak k tématu jistě hodily.

Celkově lze říci, že se filmový debut Garyho Shorea povedl. Příběh vtěsnaný do devadesáti dvou minut je napínavý a svižný. Můžeme jen napjatě očekávat, co nám připraví dál.

 

Drákula: Neznámá legenda (Dracula Untold)

Fantasy / Drama / Akční / Válečný

USA, 2014, 92 min

Režie: Gary Shore

Scénář: Matt Sazama, Burk Sharpless

Kamera: John Schwartzman

Hudba: Ramin Djawadi

Hrají: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon, Zach McGowan, Charlie Cox, Paul Kaye, Art Parkinson, Charles Dance, Dilan Gwyn a další

Přidat komentář