AUTOGRAMIÁDA Davida Webera v knihkupectví Fantasya

Článek od: Hanina - 17.11.2014

V pražské Fantasyi to žije. V pátek 14. listopadu po šesté hodině večerní knihkupectví zaplnili nezvyklí hosté - důstojníci a důstojnice vesmírného námořnictva a dva jejich kočičí maskoti. Ti všichni přišli, aby viděli svého guru, Davida Webera, který k nám zavítal s manželkou Sharon. Tento americký spisovatel má na svém kontě více než 40 románů, z nichž u nás je nepopulárnější cyklus o Honor Harringtonové. Českou republiku navštívil poprvé v roce 2012 a stojí za zmínku, že on sám má české předky.

Akce se účastnili ale i neuniformovaní - například šéfredaktor časopisu Pevnost Martin Fajkus, přítomen byl také majitel Fantom Printu Libor Marchlík, spisovatelé Honza Kotouč (ten ale „dress code“ dodržel), Tomáš Němec a Františka Vrbenská. Vše probíhalo ve velmi příjemném duchu. Bylo i občerstvení v podobě jednohubek, slaných taštiček z listového těsta a chipsů, strategicky umístěných vedle nového Zaklínače od Sapkowského. (Nevím, jak na ostatní, ale na mě trik zafungoval.)

Weberova autogramiáda byla spojená se křtem jeho poslední knihy, kterou u nás vydalo nakladatelství Polaris – „Sílící bouře“. Pan spisovatel se hned zkraje ujal slova. Rozumět bylo dobře a pro neznalce zajistil fanklub Honor Harringtonové překlad. Když například začínal psát první knihy o důstojnici Harringtonové, snažil se myslet i na čtenáře, kteří nemají načteno nic z toho předchozího. Leč ukázalo se, že důsledné opakovaní faktů je v tak rozsáhlé sérii neudržitelné. Na otázku, zda je možné natvrdo začít s knihou „Bouřková sezóna“, odpověděl s šibalským úsměvem a kladně. Vzápětí všechny překvapil slovy, že je to knížka, kterou kromě něj nikdo jiný nečetl. Každá kniha je jedinečná a se čtenáři je to zrovna tak. Nikdo nebude tutéž knihu vnímat a hodnotit stejně.

Nastal čas přikročit k samotnému křtu. Toho se ujal spisovatel military scifi Honza Kotouč. Ačkoliv to byl jeden z důvodů, proč jsme se tu sešli, věc se neobešla bez úsměvných protestů. Sharon Weberové se představa zalití knížky sektem vůbec nezamlouvala a někdo vyslovil obavu o bílý ubrus, na němž kniha spočívala než se přesunula do ochranitelské náruče paní Weberové. Honza Kotouč všechny protesty odmávl, ale po svém. V Čechách nejsme žádní barbaři a v knihkupectví Fantasya se proto knihy ničím nepolévají. Polévají se ovšem samotní autoři!

David Weber se smál, nevěřil a udělal chybu. Někdejší šéfredaktor časopisu Pevnost a autor několika příběhů ze série JFK Tomáš Němec bouchl šampus, naplnil skleničky a Honza Kotouč duchovního otce Honor Harringtonové opravdu „pokřtil“. Několik kapek se nakonec dostalo i na knížku. Ta byla zapita bílým a červeným vínem, následovala autogramiáda a afterparty v blízké restauraci Zvonařka.

Další masovější autogramiáda proběhla ještě následujícího dne v hotelu Pyramida, kde byl spisovatel ubytován.

Pokud se vám ve Fantasyi líbilo a nebo jste se tam naopak vůbec nedostali, mohu vám slíbit, že do konce roku pár podobných akcí ještě proběhne.

Text a fotografie: Hanina Veselá

Fotogalerie https://www.facebook.com/hanina.vesela.1/media_set?set=a.10202830757202443.1073741874.1606693037&type=3

Přidat komentář