Hra: Athéna

Článek od: frankie - 17.01.2015

Desková hra Athéna patří mezi zábavné logické hry pro jednoho hráče. Stejně jako Neposlušné potrubí nebo Utopia: Město budoucnosti od stejného vydavatele. Po rozbalení lákavě ilustrované krabice na vás dýchne atmosféra archeologického naleziště. Součástí balení je naleziště s chrámem, podstavec sochy, postava hlavního archeologa nesoucího sochu, sedmnáct dalších figurek archeologů různé barvy, 50 karet úkolů a nezbytný návod ke hře. Samotné prostudování návodu nezabere hráči déle než pár minut.

Cílem hry je uvolnit cestu archeologovi nesoucímu vrchní díl sochy bohyně Athény, aby došel k podstavci a umístil na něj sochu Athény.

Hru připravíte velice jednoduše, vyberete kartu úkolů, dle ní provedete rozmístění archeologů a podstavce pro sochu bohyně. Náročnost tkví v tom, že pohyb archeologů je možný pouze podle cest stejné barvy. Je jasné, že čím více archeologů se na nalezišti nachází, tím obtížnější je koordinovat jejich pohyb a správné řešení zahrnuje provedení více dílčích kroků. Výhodou je, že pokud nějaký úkol nejde a nejde vyřešit a už si říkáte, že tam museli tvůrci něco opomenout, podle návodu si můžete zkontrolovat řešení. Padesátka úkolů nevypadá jako závratně velký počet, ale pokud neoplýváte geniální logikou nebo alespoň pořádnou trpělivostí, zabaví na dost dlouhý čas. Luštit úkoly v osmi letech je hodně náročné. Pravdou však je, že je to hra, ke které se lze s radostí vracet a řešení si zopakovat.

Zpracování hry je na kvalitní úrovni, byť je vyrobena, jak u hraček bývá obvyklé, v Číně. Plastové figurky archeologů jsou dost velké (lze je dobře uchopit) a bytelné (něco vydrží). Svou velikostí také působí na herním plánu přehledně.

Zvyšující se obliba deskových her způsobuje i poptávku her pro jednoho hráče. Ne všichni totiž mají vždycky po ruce několik spoluhráčů, respektive protihráčů. Hry pro jednoho samozřejmě nezajišťují interakci mezi jednotlivými hráči, ale aspoň pomáhají rozvíjet logické myšlení, trpělivost a zabaví zase jinak. Není bez zajímavosti sledovat, jak se i v této části deskového světa neustále zvedá konkurence výrobců. Pro nás hráče jen a jen dobře.       

Athéna

Autor: Neuveden

Vydavatel: Albi

Rok vydání: 2014

Počet hráčů: 1

Herní doba: 10+ min

Doporučený věk: od 8 let

Cena: 499,- Kč

 

Přidat komentář