KOMIKS: J. O'Barr & J. Wagner & A. Maleev, Vrána: Mrtvá doba

Článek od: Marta Novotná - 28.01.2015

Poslední dobou jakoby se s Vránami roztrhl pytel a dokonce se chystá nové filmové zpracování první Vrány.  Zatím se vám dostává do rukou třetí komiks, a sice Vrána: Mrtvá doba.

Na tomto komiksu se James O’Barr podílel už jen námětem, který měl být původně pro film. Scénář podle něj zpracoval John Wagner a o kresbu se postaral Alexander Maleev, kterého u nás známe hlavně jako kreslíře Daredevila.

Komiks Vrána: Mrtvá doba se drží stejného schématu jako první Vrána. Hlavním hrdinou je indián Joshua, kterého vrána přenesla několik desítek let až do současnosti, aby se pomstil za to, co bandité provedli v minulém životě jeho rodině.  Joshua se seznámí s dívkou Rosann, která však patří k partě těch špatných. Rosann mu pomáhá, ale málem ji to stojí život. Spíš než o pomstu, jde tak o její záchranu.

Příběh je jednoduchý a flashbacků celkem málo. Motorem hlavního hrdiny je bolest ze ztráty, přestože půlku času vlastně neví, kde se ocitl a co se děje. Příběh plyne rychle a než se rozkoukáte, je konec. Z části za to jistě může ne úplně lehká orientace v komiksu. Minulost a současnost není oddělena jiným stylem kresby, takže hlavně na prvních pár stránkách se musíte dobře soustředit, abyste si okénka správně zařadili.

Kresba je precizní, její temnota ladí s ponurostí příběhu. Cítíte z ní hrdinovo zoufalství. V bojových scénách máte pocit, jakoby byl obrázek opravdu v pohybu. Co naopak trochu ruší, jsou citoslovce. Kresba je natolik výmluvná, že polovina skreeek, frakka a bdam je prostě navíc. A každý čtenář má jistě svou fantazii, aby si dokázal představit, jak zní výstřely, brzdící auto nebo jak houká blížící se vlak.

Celkově je však Vrána: Mrtvá doba určitě lepší než Vrána: Soumrak bohů. A pokud se autoři Wagner Maleev sejdou u nějakého dalšího, vlastního projektu, bude určitě stát za přečtení.

 

Název: Vrána: Mrtvá doba
Autoři: James O'Barr, John Wagner, Alexander Maleev
Překlad: Václav Dort a Martin Trojan
Kategorie: Komiks, Mysteriozní, Akční
Rozsah: 96 černobílých stran
Vazba: pevná s matným přebalem
Rozměry: 159 x 239 x 15 mm
Cena v Kč: 499,- Kč
Věkové doporučení: 16+

 

Přidat komentář