KOMIKS: Joe Hill, Zámek a klíč 3: Koruna stínů

Článek od: Martin Stručovský - 14.04.2015

Joe Hill v roce 2007 vtrhnul na český trh se svým prvním románem Černá krabice a hodně rychle dokázal, že je zatraceně skvělý autor. 

Dneska už máme rok 2015 a z tvorby Joe Hilla u nás vyšlo takřka všechno, v každém svém díle (a je jedno, zda se jedná o romány nebo povídky) Hill dokazuje, že Kingovské geny a lásku k hororovému žánru v sobě nezapře. Dokáže vyprávět skvěle a poutavě, což je vidět i na jeho komiksové sérii Zámek a klíč, jejíž dlouho očekávaný třetí díl nedávno vydalo nakladatelství Comics Centrum.

Už potřetí se na scénu vrací rodina Zámkových – máma a její tři děti, jejichž otce zabil vyšinutý magor a oni se musí pokusit žít dál. Samozřejmě nejsme primárně v rodinném dramatu, nýbrž v příběhu využívajícím prvky fantasy a hororu a tak nás spolu s hrdiny kromě řešení trampot, čeká i další objevování  nejen tajemství rodinného sídla a záhadných klíčů, ale i střet se zlem, které začíná být mnohem drzejší.

Přesto by se dalo říct, že hned po Vítejte v Lovecraftu je Koruna stínů (zatím) druhým nejemotivnějším dílem, jaký Hill s Rodriguezem zatím nabídli. Situace v rodině začíná být mnohem hustší a psychologie postav je snad ještě prokreslenější, než minule. Zejména na mamce/paní Zámkové je to vidět nejvíc, problémy se pokouší léčit alkoholem. Kvůli alkoholu se vyostřuje vztah s jejími nejstaršími dětmi, které mají taky své osobní trable. Zlo pokračuje dál v spřádání svých plánů a přejde nepřímo do útoku (artefakt koruna stínů podle něhož je třetí díl pojmenovaný, má opravdu skvělé schopnosti), nemluvě o tom, že sourozenci objeví další klíč s mocí gigantických rozměrů.

 A možná víc, než kdy dřív připomíná Zámek a klíč seriál v komiksové podobě, protože každý díl je jako jedna seriálová epizoda. Navíc utnutá v ten správný okamžik. Což vůbec nevadí. Ani tentokrát se nekoná žádná kašovitá epizoda, která má oddálit finále. 

Kdo četl předchozí díly série Zámek a klíč, nebude zklamaný ani z Koruny stínů a pokud existují ještě čtenáři, kteří s touhle sérií nemají žádné zkušenosti, neměli by váhat. Pokud všechno dopadne dobře, dočkáme se už ve druhé polovině roku čtvrtého dílu. A ještě jedno drobné doporučení – pro větší zážitek z Koruny stínů si raději dejte opáčko předchozích dílů, ať vám neunikne žádná souvislost.

Zámek a klíč III. Koruna stínů
Hill, Joe - Rodriguez, Gabriel
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek 
Cena: 599 Kč