LITERATURA: Hiroja Oku, Gantz

Článek od: Tereza Kadečková - 12.06.2015

ste v prváku na střední, je vám krásných šestnáct a pravděpodobně jste pubertální blbeček, kterého nezajímá nic jiného, než kozy a kozy. Takže určitě nečekáte, že se jednoho dne pokusíte zachránit bezdomovce, co spadl do kolejí, a na cucky vás rozseká projíždějící metro. Jenomže místo, abyste byli mrtví, se objevíte v místnosti, ve které vám velká koule oznámí, že budete bojovat s mimozemšťany.

To je Gantz ve zkratce.  

Hiroja Oku přišel s nápadem na tenhle příběh už na střední škole. Trvalo nějaký pátek a chtělo to značnou dávku zkušeností s jinými projekty, než se na něj vrhl. V červnu 2000 vyšel první díl a manga byla ukončena v srpnu 2013 s celkem třicetisedmi díly. U nás jich v nakladatelství Crew zatím vyšlo sedm a osmý díl se chystá už v půlce června.

Kdyby se měl Gantz shrnout, je to boj. Lidi umřou, Gantz je přivolá k sobě a oni musí bez znalostí jakýchkoliv pravidel bojovat s emzáky. S každým novým úkolem tak přichází nová várka postav, protože když pošlete osmdesátiletou důchodkyni v kombinéze bojovat, nemůžete očekávat, že se vrátí zpátky. A nenechte se zmýlit, to, že máte hlavní postavy, ještě nezaručuje, že přežijí. Hiroja Oku sám řekl, že jim to nechce udělat jednoduché a chce se vyhnout různým klišé.

  

 

Hlavní postavou je Kei Kurono. Je to sobec a jeho největší problém je, že je lůzr a pravděpodobně nikdy nezasune. Takže i přes prvotní šok nakonec zjišťuje, že když si může hrát na neporazitelného bojovníka s nelidmi, tak se cítí tisíckrát líp než ve škole.

Jeho kámoš ve smrti, Masaru Kató je přesný opak. Chce se z téhle nekonečné komedie dostat co nejdřív, protože se musí starat o mladšího bráchu a lovení mimozemšťanů by ho mohlo připravit o život. Znovu. Navíc myslí na ostatní a snaží se bránit slabší, takže je možné, že si v budoucnu nebudou s Kuronem zrovna dvakrát rozumět.

Třetí postava, která nás provází, je Kei Kišimoto. Tuhle slečnu nepřehlédnete, protože je na obálce téměř každé kapitoly a nepotrpí si na oblečení. A jelikož je to ženská a jelikož má prsa, Kurono na ni může nechat oči a je vytočený do vrtulky, že zrovna on není idolem jejího srdce.

  

 

 

Co se kresby týče, Hiroja Oku používá při tvorbě kombinaci 3D modelů a tradičního kreslení. Vychází mu z toho reálně vypadající postavy, které si udržují svůj vzhled, uvěřitelné prostředí - prostě, dokud to opravdu není mimozemšťan, víte, že jste doma na Zemi a neztratíte se. V jediných chvílích, kdy kreslíři ruka ujela a vytvořil nějaký anatomický paskvil, jsou obálky kapitol. Na nich je jasné, že se pokouší potěšit mužské oko, ale někdy je to za cenu velkých bolestí zad a nedostatku místa pro vnitřní orgány. Naštěstí se tohle do samotného příběhu nepřeneslo.

Následný odstavec obsahuje menší spoilery

V rámci sedmi dílů, co u nás vyšly, se stihlo vystřídat neuvěřitelné množství postav, jedna hlavní postava natáhla bačkory, a rozjela se třetí mise proti emzákům. Nikdo si ještě není jistý, jak funguje vybavení, které Gantz poskytuje. Nikdo netuší, kdo Gantz vůbec je a proč se baví posíláním lidí na smrt. Charaktery dostávají větší hloubku a do budoucna to vidím na pořádný malér.

   

Konec spoileru

Z rámce dlouhých manga sérií, které u nás vychází, se Gantz vymyká asi nejvíc. Naruto a Bleach patří spíše k těm fantasy žánrům, které jsou určené dospívajícím, zatímco Gantz už cílí – třeba právě erotikou – na dospělé obecenstvo. Koneckonců, recenzi na první a druhý díl si můžete přečíst i u nás. Třeba vás nalákají.

Jde o zábavnou a akční mangu, ve které si něco najde každý milovník adrenalinu. Bojuje se a střílí ve velkém, nějaké to místo si najde i erotika a hlavně humor. Gantz samotný rád dává přezdívky svým loutkám a to dodává misím nádech absurdna. Navíc je akce docela konzistentní a pauzy přicházejí ve chvíli, kdy je člověk potřebuje. Na vyloženě slabý díl jsem zatím nenarazila a to je myslím docela dobré skóre.

Sedm tu máme, dalších třicet můžeme čekat. Jestli budou ve stejné kvalitě, neprohloupí nikdo, kdo si s touhle sérií začne.

Přidat komentář