FILM: Mimoni

Článek od: Monika Slíva - 29.06.2015

Vynořili se z moře stejně jako předchůdci lidstva a první suchozemští obyvatelé planety. Zdali to byla evoluce, nebo se vysypali z kosmického korábu, když na něm způsobili neodvratnou katastrofu, to už se nikdo nedozví. Bohužel. Bohudík! Byli zde ještě před dinosaury a zůstávají s námi stále. Potřebují k přežití a optimistickému pohledu na svět jen jedinou věc. Sloužit zlu. Někdo hledá smysl života až do smrti a nikdy ho nenajde. Oni ho mají. Potřebují padoucha a ne lecjakého, rovnou toho největšího na Zemi. Pak jsou ochotni mu sloužit do roztrhání svých oblých těl a přinést ve jménu jeho blaha jakékoli oběti.

Mimoni jsou zase tady a dotáhli to až na samostatný film. To se zas tak často vedlejším postavám nestává. Možná je to tím, že je jich tolik a prostě nejdou přehlédnout a jen tak odehnat. Pokud si vás oblíbí, zůstanou vám věrní až do smrti. Pravděpodobně do té vaší, protože svoje šéfy likvidují jak na běžícím pásu.

Není jisté, zda ten, koho nikdy neomámila mimoňská mánie, dokáže plně ocenit celý film. Zápletka je samozřejmě naprosto jednoduchá a neskrývají se za ní žádné skryté významy ani filozofické roviny. Ovšem kvůli ní přece v kině vůbec nejsme! O žluťoučké milovníky banánů jde totiž až na prvním místě.

Kevin už se prostě nemůže dívat, jak jeho národ strádá a umírá nudou v ledové jeskyni, kam se uchýlil před staletími, aby došel trochy zaslouženého klidu. Všeho moc škodí a on vyburcuje svoje soukmenovce a spolu se Stewartem a Bobem se odkutálí za největším dobrodružstvím v mimoňských dějinách. Vydávají se hledat největšího padoucha všech dob. A že nakonec uspějí, o tom vůbec není třeba pochybovat!

Spoustu povedených gagů prozradí už trailery, ale něco přece jen přidám, třeba (pro mě) největší hlášku, která v trailerech nebyla. Hledejte super mega ukulele:-), ale jinak ode mě nečekejte nic konkrétního. Snad jen, že moje obava, aby mi oblíbené citrónky scénáristi nevyždímali až na slupku, se nepotvrdila.  Samozřejmě, že film má svá slabší místa, ale nikdo přece nemůže čekat víc jak devadesáti minutový ohňostroj bez přestávky. Leda úplný mimoň. Pro všechny ostatní by to měla být čirá zábava.

Žlutá invaze zaplaví plátno a nic jí z něj nevymete až do konce filmu. Do úplného konce! Neodcházejte, dokud neskončí titulky, jinak přijdete o závěrečný mimoní song a defilé všech protagonistů. Musíte mít stále na paměti, že mimoni jsou roztomilí, ale nesmírně škodolibí a pomstí se vám, když odejdete předčasně.

A ještě dvě věci je nutno zmínit. První je skvělý soundtrack plný ani ne tak originální hudby jako perfektně vybraných dobových pecek a například song z muzikálu Hair v mimoní aranži je naprosto nezapomenutelný. To druhou je dabing. Poslední dobou člověk slýchá neustále stížnosti na odfláknutou práci kdysi světové špičky, na špatný výběr hlasových typů a bohužel je to kolikrát pravda. Naštěstí aspoň u filmů určených pro děti se pořád dělá tahle práce poctivě - Ivana Chýlková coby Scarlet Odkráglová alias ústřední padouchyně je naprosto fenomenální. Sice jsem neslyšela originální znění se Sandrou Bullock, ale jsem přesvědčená, že ta česká Scarlet ji určitě strčí do kapsy. A nejen ona.

Tak se bavte aspoň tak dobře jako já.

Mimoni
Animovaný / Komedie / Rodinný
USA, 2015, 91 min
Režie: Kyle Balda, Pierre Coffin
Scénář: Brian Lynch
Hudba: Heitor Pereira

 

Přidat komentář