RECENZE: S. D. Perry - Resident Evil: Město mrtvých

Článek od: Tereza Kadečková - 02.10.2015

Leon Kennedy má nastoupit první den do práce na policejní stanici v Raccoon City. Když přijede do města, zdá se mu zvláštně prázdné. Důvod se ukáže záhy – město je doslova mrtvé. Houfy lidožravých zombie táhnou ulicemi a zajímá je jen čerstvé maso.

Leon se setká s Claire Redfieldovou, která ve městě hledá svého bratra Chrise. Spojí spolu síly a jsou rozhodnutí najít přeživší a v pořádku je dostat z města. Jenomže to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Zombie jsou totiž to nejmenší zlo, které v ulicích mohou potkat.

Město mrtvých je už třetí příběh ze série Resident Evil. Popisuje děj druhé hry, která vyšla v roce 1998. Podobně jako první kniha, Konspirace Umbrella, přesně kopíruje vše, co se ve hře stalo – od střetnutí s nepřáteli po ukryté klíče. Naštěstí se tentokrát postavy nemusí prát s typickými herními hádankami, jako to bylo v prvních dvou knihách. S. D. Perry se jim vyhnula a udělala dobře, protože oproti předchozím příběhům by tady nedávaly smysl.

Sledujeme Leona a Claire, jak se snaží přežít v chaosu. Oba jsou vcelku uvěřitelné charaktery, i když Leon je trochu odstrčen do pozadí další, mnohem zajímavější postavou – Adou Wong. Všichni mají důvod ke svému jednání a jejich vývoji se nedá moc vytknout.

Příběh na druhou stranu velmi naráží na to, že jde jen o přepsanou hru. S. D. Perry vynechala spoustu drobností, které se do vyprávění nehodily, ale v některých případech mohla ještě přitlačit. Tak třeba věčné návraty hlavního monstra – pro Resident Evil 2 je typické, že se s finálním bossem setkáte několikrát za hru, ale když se v knize monstrum objevilo naposledy, působil boj s ním zbytečně. Očekávala bych spíš nějakou akční tečku, to se nepoštěstilo.

Další věcí je prostředí – člověka už tolik nepřekvapí tajné laboratoře pod městem, jenomže bez znalostí hry je trošku těžké si představit, jak se do nich vůbec hrdinové dostávají. Nákladní vlaky a plošiny působí v knize trošku těžkopádně.

Resident Evil: Město mrtvých se čte dobře. Jde o akční a trochu hororovou záležitost, kdy doufáte, že to hlavní hrdinové přežijí ve zdraví, i když jim štěstí, jak se zdá, nepřeje. S. D. Perry vylepšila svůj mizerný výstup z Caliban Cove, ale to nejspíš proto, že v tomhle případě měla předlohu, kterou se dalo řídit.

Stejně jako předchozí díly, Město mrtvých je zajímavé doplnění pro fanoušky her Resident Evil. Náročnější čtenář v něm najde příliš mnoho otazníků, které by šly vysvětlit o něco lépe. Neznamená to, že si člověk neužije akci a všemožná monstra, co vystrkují růžky, ale jenom to pro dobrý příběh nestačí. V tomhle případě mnohé zachraňují aspoň trošku zajímavé charaktery – znovu narážím na Adu Wong – ale i tak to není nic, z čeho by se čtenář posadil na zadek.

 

Hodnocení: 70%

 

Resident Evil: Město mrtvých

Autor: S. D. Perry

Překlad: Kateřina Niklová

Nakladatelství: Fantom Print

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 288

Rozměry: 110x168 mm

Rok vydání: 2015

Cena: 249 Kč

Přidat komentář