FILM: Purpurový vrch

Článek od: Klára Holubovská - 15.10.2015


 Staré domy mají historii. Minulost, která živým nedá spát a mrtvé nenechá odpočívat v pokoji. Doslova.

Edith Cushing (Mia Wasikowska) je emancipovaná mladá žena, která se chce stát spisovatelkou. Jejím hlavním námětem jsou duchové, neboť jako dítě sama jednoho viděla. Svou matku. A nebylo to hezké. Varovala ji, aby se vyhnula Purpurovému vrchu, což si Edith uvědomí až příliš pozdě. Seznámí se s okouzlujícím a lehce tajemným Thomasem Sharpem (Tom Hiddleston) a jeho chladnou sestrou Lucille (Jessica Chastain). Po smrti otce (Jim Beaver) se za něj vdá a odjedou do Anglie na jejich sídlo, kde Edith začíná odhalovat tajemství, která ji mohou stát život.

Blade 2, Faunův Labyrint, Hellboy. To je jen malý výčet známých filmů režiséra a scénáristy Guillerma del Tora, který nám i tentokrát dokáže, že má stále co nabídnout. S padesáti milionovým rozpočtem nehrozí, že byste si neužili místy až nechutné duchařské triky, které by zazářily zejména ve 3D. Ale i 2D stačí k tomu, aby vám z toho naskočila husí kůže.

Scénář nelze považovat za úplně překvapující, ale během sledování vám dojde, co režisér myslel slovy: „Nejděsivější bývají živí lidé,“ a že má pravdu. Postavy jsou napsané dobře a do hloubky, přičemž ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. V posledních dvaceti minutách proběhne i pár morbidních hlášek a vydařený souboj. Decentní milostná scéna je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Líbilo se mi vysvětlení, proč se domu říká Purpurový vrch.

Příběh pokulhává jen vzácně, a když už se to stane, plně to vynahrazují herecké výkony. Tom Hiddleston a Mia Wasikowska mají skvělou chemii. Ona je něžná blondýnka a on uhrančivý Angličan, což je opravdu dobrá kombinace. Jessica Chastain rovněž zvládla svou roli naprosto bravurně a Burn Gorman je jeden z herců, na které narážím velmi často, a o kterém si myslím, že byl zrozen pro role slizáků, ačkoliv v tomhle filmu hraje relativně neškodnou postavu.

Postupné odkrývání tajemství společně s hlavní hrdinkou zanechává diváka napjatého po celou dobu a příběh uzavírá lehce předvídatelný, ale plně pochopitelný konec. Film částečně připomíná Ženu v černém, nicméně má dost svých vlastních nápadů.

Purpurový vrch je film, u něhož se s velkou pravděpodobností budete bát. Má temnou atmosféru, lekavé scény na správných místech, velmi dobré herecké výkony a celé to umocňuje perfektně sedící hudba Fernanda Velázquez.

 

Hodnocení: 90%

Purpurový vrch (Crimson Peak)

Režie: Guillermo del Toro

Scénář: Guillermo del Toro, Matthew Robbins

Hrají: Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Charlie Hunnam, Burn Gorman, Jim Beaver

Přidat komentář