KOMIKS: Ve jménu Husa – Zrození kalicha

Článek od: frankie - 17.10.2015

Výročí 600let od upálení mistra Jana Husa zaujalo i vydavatele knih. V letošním roce nakladatelství Edika specializující se na naučné knihy vydalo publikaci Ve jménu Husa s podtitulem Zrození kalicha. Na tvorbě se podíleli novinář, publicista a šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák a ilustrátor komiksových časopisů Michal Kocián.

Publikace zaujme na první pohled obálkou, na které jsou vyobrazeni bojechtiví husité. Na zadní straně se zájemce může dočíst, že kniha čtenáře nejen pohltí a nenásilnou formou seznámí s fakty, ale i přiblíží souvislosti husitské revoluce. Razantně také zaútočí na všechny čtenáře mající slabost pro komiksy, neboť obsahuje tři komiksové příběhy historických osobností, nepřekvapivě Jana Husa, dále krále Václava IV. a Jana Želivského.

Textový prolog předcházející prvnímu komiksu čítá 30 stran. Čtenář se seznámí s papežským schizmatem, na publikaci určenou primárně dětem poměrně zevrubně. I člověk, který se v církevní historii orientuje, bude příjemně překvapen hloubkou sdílených informací. Méně to asi ocení dětští čtenáři. I ti, co poctivě vše přečtou, ale nejsou schopni se orientovat v dané problematice, se poměrně snadno v textu a obsahu ztratí. Zajímavými historickými detaily se honosí také druhá část o předreformistech. Za zmínku také stojí, že kniha obsahuje 30 herezí, ze kterých byl Jan Hus viněn před tribunálem v Kostnici. Jsou psány v latině, připojen je volný překlad a osobní výklad autora.

Textová část obsahuje výrazy jako teenager Václav i odbočky k genderové politice, Evropské unii, globálnímu oteplování nebo přirovnání církevního koncilu k mistrovství světa. Ne všem to může být po chuti. V knize je faktická chyba, kterou odhalí každý pozorný čtenář – k jedné události jsou přiřazeny dva letopočty. 

Tyto nedostatky však nahradí ústřední části knihy – komiksy. Všechny tři bravurně a poutavě kreslené, v propracovanější podobě než jsou kresby doplňující textovou část. Tato komiksová část má na bedrech prodejnost celého díla a vypořádává se s tím více než obstojně. Komiksy znázorňují věrně období středověku, jen na jedné stránce se čtenář ztratí a musí se v panelech zorientovat.

Doplňkem publikace je stručný slovníček pojmů a úvaha na téma „Co znamená Hus pro nás?“

Kniha skýtá zajímavou možnost, jak ozvláštnit knihovničku dítěti bažícímu po dějepisných znalostech a budoucí církevní historici z ní budou zcela jistě u vytržení.

 

Ve jménu Husa – Zrození kalicha

Zdeněk Ležák, Michal Kocián

Nakladatelství: Edika

Rok vydání: 2015

Počet stran: 152

Rozměr: 210 x 297

Provedení: Vázaná s laminovaným potahem

Cena: 399,- Kč

 

 

 

 

Přidat komentář